Greece Tengah bersiap untuk ribut baru ketika usaha pemulihan banjir berterusan

Perkhidmatan kecemasan di Greece tengah dalam keadaan berjaga-jaga Selasa apabila ribut menuju ke kawasan yang terjejas teruk oleh banjir besar-besaran bulan ini.

Krew perbandaran dan tentera menggunakan excavator mengukuhkan pertahanan banjir di sepanjang sungai berdekatan bandar-bandar utama Larissa dan Trikala. Banjir daripada Storm Daniel membunuh 16 orang di rantau itu dan menyebabkan kerosakan meluas kepada harta, ladang dan infrastruktur.

Apabila bergerak ke timur, ribut terbaru – dinamakan “Elias” – menyebabkan tanah runtuh awal Selasa dan mendorong pihak berkuasa untuk menutup bahagian lebuh raya antara Athens dan bandar pelabuhan barat Patras.

Cuaca buruk dijangka bertambah teruk sehingga Khamis, memberi kesan kepada Greece tengah, pulau Evia, timur Athens, dan pulau-pulau di Laut Aegean tengah.

Storm Daniel melanda Mediterranean timur pada awal September. Ia membanjiri 280 batu persegi merentasi jantung pertanian Greece dan menyebabkan kerosakan di negara jiran Bulgaria dan Turki sebelum sampai ke Libya, di mana dua empangan runtuh, dan membunuh beribu-ribu.

Saintis berkata perubahan iklim menjadikan ribut seperti Daniel lebih kerap dan lebih berbahaya. Banjir di Greece bertambah teruk oleh kebakaran hutan, kehilangan tumbuh-tumbuhan, dan tanah longgar.