Greece Tengah berjuang dengan akibat dua ribut: Banjir, kerosakan infrastruktur, dan kebimbangan alam sekitar

Cuaca buruk mereda di Greece tengah pada hari Jumaat meninggalkan banjir meluas dan kerosakan infrastruktur di seluruh kawasan pertanian yang telah dibasmi oleh dua ribut kuat dalam masa kurang daripada sebulan.

Penyelam menjumpai mayat juruterbang yang hilang, sehari selepas helikopter yang terbang dalam cuaca buruk terhempas ke laut.

Di bandar Volos yang dilanda ribut, pekerja perbandaran mengedarkan air botol kerana pemadaman kuasa dan air berterusan di beberapa daerah selama tiga hari, sementara krew penyelamat menggunakan excavator untuk membersihkan jalan berdebris yang menghalang akses ke kawasan terpencil.

Dua ribut, Daniel dan Elias, melanda Greece tengah dan pulau Evia selama tiga minggu pada September, yang pertama mengorbankan 16 orang, membunuh beberapa ratus ribu haiwan ternakan dan merosakkan lebuh raya, jalan sekunder dan rangkaian kereta api.

Di Volos Jumaat, penduduk bandar Georgia Sirtarioti, 76, berdiri di ambang pintu rumahnya yang rosak, hampir menangis, ketika anak lelakinya Apostolis menyapu lumpur dari lantai rumah keluarga mereka buat kali kedua. “Lebih baik jika (ribut) telah membunuh saya, dan menyelesaikan ini,” kata Sirtarioti.

Walaupun cuaca membaik pada hari Jumaat, risiko banjir tambahan masih tinggi di beberapa bandar dan bandar pusat kerana tebing sungai mudah terdedah kepada paras air yang tinggi, kata pihak berkuasa.

Kerajaan berkata lebih daripada $ 2.1 bilion kerugian telah disebabkan sebelum ribut terbaru melanda. Ia telah berjanji kepada penduduk bantuan kecemasan sambil mencari bantuan kewangan dari Kesatuan Eropah.

Kerajaan konservatif berkata berurusan dengan kesan perubahan iklim – kebakaran liar yang semakin meningkat pada musim panas diikuti oleh banjir pada musim luruh dan musim sejuk – telah menjadi keutamaan nasional.

Tetapi kumpulan alam sekitar berkata kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk mengurangkan eksplorasi gas asli lepas pantai dan pembangunan infrastruktur gas selanjutnya. Kumpulan alam sekitar Greenpeace dan Tabung Alam Sedunia pada hari Isnin menghantar notis undang-undang kepada kementerian tenaga Greece meminta pembatalan loji gas asli cecair yang dirancang di kawasan timur laut terpencil yang baru-baru ini musnah akibat kebakaran liar