Gorila tertua di dunia berusia 67 tahun di Berlin Zoo

(SeaPRwire) –   Hulu kebun binatang Berlin menyambut ulang tahun ke-67 Fatou, penghuni tertua mereka, yang mereka yakini juga merupakan gorila tertua di dunia.

Fatou lahir pada tahun 1957 dan datang ke kebun binatang yang saat itu masih di Berlin pada tahun 1959. Menjelang ulang tahun resminya pada hari Sabtu, para penjaga menyajikan hidangan buah-buahan dan sayuran pada hari Jumat.

Dokter hewan Andre Schüle mengatakan tidak ada gorila yang lebih tua dari Fatou di kebun binatang lain, “dan kita harus mengasumsikan bahwa tidak ada hewan yang lebih tua darinya ,” yang hewannya tidak hidup begitu lama.

Fatou tinggal di kandangnya sendiri dan lebih suka menjaga jarak dari gorila lain di kebun binatang di usianya yang sudah tua.

Fatou menjadi penghuni tertua di kebun binatang baru-baru ini, setelah kematian burung flamingo, Ingo pada awal tahun ini. Burung tersebut diperkirakan berusia setidaknya 75 tahun dan telah tinggal di kebun binatang sejak tahun 1955.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.