Gletser Switzerland hilang 10% isipadu dalam 2 tahun lepas kerana suhu meningkat, kata pakar

Panel Sains Akademi Switzerland melaporkan percepatan drastik leburan glasier di negara Alpine, yang telah kehilangan 10% isipadu aisnya dalam masa dua tahun selepas musim panas yang tinggi dan jumlah salji musim sejuk yang rendah.

Switzerland – rumah kepada kebanyakan glasier di Eropah – telah menyaksikan 4% jumlah isipadu glasier lenyap pada tahun 2023, penurunan kedua terbesar dalam setahun selepas penurunan 6% pada tahun 2022, pencairan terbesar sejak pengukuran bermula, kata suruhanjaya pemerhatian kriosfera akademi itu.

Pakar-pakar di pusat pemantauan glasier GLAMOS telah mengawasi kemungkinan pencairan melampau tahun ini berikut petanda awal mengenai anggaran 1,400 glasier negara itu, bilangan yang kini semakin berkurangan.

“Pecutan itu dramatik, dengan ais yang hilang dalam masa dua tahun sahaja sama banyaknya dengan antara tahun 1960 hingga 1990,” kata akademi itu. “Dua tahun berturut-turut yang melampau telah menyebabkan lidah glasier runtuh dan kehilangan banyak glasier kecil.”

Pasukan itu berkata “kehilangan ais secara besar-besaran” berpunca daripada musim sejuk dengan jumlah salji yang sangat rendah – yang turun di atas glasier dan melindungi mereka daripada pendedahan kepada sinaran matahari secara langsung – dan suhu musim panas yang tinggi.

Keseluruhan Switzerland – di mana Alpen memotong sebahagian besar bahagian selatan dan tengah negara itu – terjejas, walaupun glasier di wilayah selatan dan timur mencair hampir sama pantas seperti pencairan rekod tahun 2022.

“Pencairan beberapa meter diukur di selatan Valais dan lembah Engadin pada ketinggian melebihi 3,200 meter (10,500 kaki), ketinggian di mana glasier sebelum ini mengekalkan keseimbangan mereka,” kata pasukan itu.

Purata kehilangan ketebalan ais adalah sehingga 10 kaki di tempat-tempat seperti Gries Glacier di Valais, Basòdino Glacier di kanton selatan Ticino, dan sistem glasier Vadret Pers di Graubunden timur.

Keadaan di beberapa bahagian Oberland Bernese tengah dan Valais kurang dramatik – seperti untuk Aletsch Glacier di Valais dan Plaine Morte Glacier di kanton Bern, kerana mereka menikmati lebih banyak turun salji musim sejuk. Tetapi walaupun di kawasan sedemikian, “kehilangan lebih 2 meter purata ketebalan ais adalah sangat tinggi,” kata pasukan itu.

Kedalaman salji yang diukur pada separuh pertama Februari secara umumnya lebih tinggi daripada pada musim sejuk 1964, 1990 atau 2007, yang juga dicirikan oleh turun salji yang rendah, kata pasukan itu. Tetapi paras salji merosot ke rekod terendah baharu pada separuh kedua bulan Februari, mencapai hanya kira-kira 30% purata jangka panjang.

Lebih separuh stesen pemantauan automatik di atas 2,000 meter yang telah wujud sekurang-kurangnya suku abad mencatatkan paras salji rekod terendah pada masa itu.

Selepas itu, “Jun yang sangat panas” menyebabkan salji cair 2 hingga 4 minggu lebih awal daripada biasa, dan turun salji pertengahan musim panas cair dengan sangat cepat, kata pasukan itu.

Ahli meteorologi Switzerland melaporkan pada Ogos bahawa paras sifar darjah Celsius – atau ketinggian di mana air membeku – telah naik ke tahap tertinggi yang pernah direkodkan, hampir 5,300 meter 17,400, yang bermakna semua puncak Alp Switzerland menghadapi suhu di atas takat beku.