Giorgio Napolitano, presiden bekas komunis pertama Itali, meninggal pada usia 98 tahun

Giorgio Napolitano, presiden pertama bekas komunis Itali, meninggal pada usia 98 tahun

Giorgio Napolitano, bekas Komunis pertama yang naik ke jawatan presiden Itali dan orang pertama yang dipilih dua kali untuk jawatan kebanyakannya seremonial itu, meninggal pada hari Jumaat, kata istana presiden. Beliau berusia 98 tahun.

Kenyataan yang dikeluarkan Jumaat malam oleh istana presiden mengesahkan laporan berita Itali mengenai kematian Napolitano, yang telah sakit di hospital Rome selama beberapa minggu.

Presiden semasa, Sergio Mattarella, dalam mesejnya memuji pendahulunya sebagai ketua negara, dengan mengatakan bahawa kehidupan Napolitano “mencerminkan sebahagian besar (sejarah Itali) pada separuh kedua abad ke-20, dengan drama, kerumitannya, matlamat, harapannya.”

Sebagai ahli terkemuka apa yang pernah menjadi Parti Komunis terbesar di Barat, Napolitano telah menyokong pendirian yang kerap kali menyimpang daripada ortodoksi parti. Dia mencari dialog dengan sosialis Itali dan Eropah untuk mengakhiri isolasi partinya, dan dia adalah penyokong awal integrasi Eropah.

Akhbar harian Turin La Stampa pernah menulis tentang Napolitano: “Dia adalah Komunis paling tidak komunis yang pernah direkrut parti itu.”

Dalam telegram ucapan takziah kepada janda Napolitano, Clio, Paus Francis berkata bekas presiden itu “menunjukkan bakat intelek yang hebat dan semangat tulus untuk kehidupan politik Itali serta minat yang kuat terhadap nasib bangsa.”

Paus, yang sedang dalam ziarah ke Perancis, mencatatkan bahawa beliau pernah bertemu secara peribadi dengan Napolitano, “semasa saya menghargai kemanusiaannya dan visi jauhnya dalam mengambil pilihan penting dengan tegas, terutama dalam saat genting untuk kehidupan negara itu.”

Semasa Perang Teluk pertama, Napolitano memecahkan kedudukan pemimpin Parti Komunis Itali untuk menentang penarikan balik kontinjen kecil Itali.

Itu bersamaan dengan evolusi radikal untuk seorang ahli politik Komunis, yang pada masa pencerobohan Soviet ke Hungary pada tahun 1956 telah memuji penindasan itu sebagai perlu. Akhirnya, reputasi politiknya dibentuk oleh pandangan reformisnya.

Bekas Duta Besar AS untuk Itali, Richard Gardner, dalam ulasan kepada The Associated Press pada tahun 2006, ketika Napolitano pertama kali dipilih menjadi ketua negara, menyebut beliau sebagai “penyokong sejati demokrasi, kawan Amerika Syarikat.” Sebagai duta besar, Gardner telah membantu mengatur pertemuan rahsia dengan Napolitano pada masa apabila sebarang pertemuan awam akan dilihat memalukan bagi pemimpin Komunis Itali serta ahli politik AS.

Selepas kejatuhan Tembok Berlin pada tahun 1989, Napolitano adalah antara penyokong paling tegas laluan reformasi partinya, yang akhirnya akan membawa kepada perubahan namanya dan menggugurkan simbol palu sekop.

Perdana Menteri Giorgia Meloni, yang parti sayap kanan jauhnya berada di hujung spektrum politik yang bertentangan dengan presiden almarhum, menyampaikan ucapan takziah atas nama kerajaannya.

Seperti banyak ahli politik generasinya pada masa depan, Napolitano berjuang menentang Fasis Itali dan penjajah Nazi semasa Perang Dunia II. Apabila perang berakhir, dia menyertai Parti Komunis, dan pada tahun 1953, dia dipilih ke Parlimen, pejabat yang akan dia pegang selama 10 penggal berturut-turut.

Pada tahun 1989, dia pergi ke Amerika Syarikat dengan setiausaha parti untuk lawatan pertama pemimpin Komunis Itali.

Walaupun peranan presiden kebanyakannya seremonial, ketua negara boleh membubarkan Parlimen lebih awal daripada tempoh biasa lima tahun jika ia sangat berbalah, bukan perkara yang jarang berlaku dalam sejarah panjang kerajaan jangka pendek Itali.

Presiden juga mengetuk seseorang untuk mencuba membentuk kerajaan baru dan boleh menolak beberapa pilihan Kabinet perdana menteri atau enggan menandatangani undang-undang sebagai cara untuk mendorong Parlimen memperbaiki undang-undang.

Kononnya berada di atas perbalahan politik, presiden Itali juga boleh berkhidmat sebagai semacam kompas moral untuk negara itu dan penjaga nilai-nilai yang dinyatakan dalam Perlembagaan pasca-perang Itali.

Sepanjang kerjayanya yang panjang, Napolitano juga pernah berkhidmat sebagai speaker Dewan Rakyat Parlimen dan selama lima tahun sebagai anggota parlimen di Parlimen Eropah.

Pada tahun 2005, pendahulunya di istana Quirinal, Carlo Azeglio Ciampi, memberikannya salah satu penghormatan terbesar Itali, menjadikannya senator seumur hidup.

Setahun kemudian, Parlimen akan menjadikannya presiden Itali, bekas Komunis pertama – dan setakat ini satu-satunya – untuk berkhidmat sebagai ketua negara.

Peminat memuji sikap seimbang dan cara gentleman Napolitano. Dia kadang-kadang digelar “Raja Giorgio.” Tetapi pengkritik menunjuk kepada apa yang mereka lihat sebagai kewaspadaan yang berlebihan.

Namun, ketika pada akhir penggal pertamanya selama tujuh tahun sebagai ketua negara, ahli parlimen yang berbalah tidak dapat mencapai konsensus mengenai penggantinya, dia memecah tradisi dan bersetuju untuk dipilih untuk penggal kedua – dengan syarat bahawa dia tidak akan berkhidmat sepenuhnya penggal kerana usia lanjut. Dia ketika itu berusia 80 tahun.

Pada bulan April 2013, Napolitano memberi pengampunan kepada Kolonel Angkatan Udara AS yang disabitkan dalam perbicaraan Itali berdasarkan amalan luar biasa AS yang menyebabkan seorang ulama Muslim diculik dari jalan di Milan pada tahun 2003 dan tergesa-gesa ke Mesir di mana dia disiksa, sebelum akhirnya dibebaskan.

Napolitano berkata dia memberikan pengampunan dengan harapan menjaga hubungan AS-Itali tetap kuat, terutama dalam hal keselamatan. Amerika Syarikat telah menganggap perbicaraan dan sabitan itu tanpa preseden kerana seorang pegawai tentera AS telah disabitkan atas perbuatan yang dilakukan di wilayah Itali.

Napolitano meletak jawatan pada Januari 2015, membuka jalan bagi Mattarella, bekas Demokrat Kristian, untuk dipilih. Mattarella kemudian akan terpilih dua kali ke jawatan presiden, sekali lagi selepas kebuntuan politik baru di Parlimen menghalang pemilihan calon baru pada tahun 2022.

Selain isterinya, yang dinikahinya pada tahun 1959, Napolitano meninggalkan dua anak lelaki, Giovanni dan Giulio.