Getaran gunung berapi semakin meningkat, menimbulkan ketakutan pengungsian besar-besaran di Itali

Ratusan gegaran kecil telah menggoncang kawasan gunung berapi padat penduduk di barat bandar Itali Naples dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mendorong kerajaan untuk dengan cepat menyemak semula rancangan pemindahan besar-besaran, walaupun pakar tidak melihat risiko letusan yang segera.

Dalam siri gegaran terbaru yang panjang, gempa bumi 4.0 skala Richter melanda wilayah Campi Flegrei (Padang Phlegraean) pada hari Isnin. Kawasan itu adalah rumah kepada sebuah kaldera, sebuah lekukan berbentuk periuk yang tertinggal oleh letusan gunung berapi yang sangat besar.

Yang di Campi Flegri adalah yang terbesar di Eropah dan terakhir meletus pada tahun 1538. Letusan baru akan meletakkan setengah juta penduduk berisiko.

Gegaran Isnin menyusul gempa bumi 4.2 skala Richter yang direkodkan minggu lepas, yang paling kuat di kawasan itu selama 40 tahun, menurut Institut Geofizik dan Gunung Berapi Kebangsaan (INGV).

Pakar di INGV telah memberi amaran kepada pihak berkuasa dan penduduk bahawa gegaran mungkin meningkat pada masa terdekat kerana aktiviti seismik terus berlanjutan. Walau bagaimanapun, mereka telah menjelaskan bahawa intensiti gegaran tidak membayangkan peningkatan atau risiko letusan yang segera.

Dalam kajian yang diterbitkan pada bulan Jun, satu pasukan saintis di INGV menimbulkan kemungkinan bahawa pergerakan kaldera itu boleh meretakkan keraknya. Walau bagaimanapun, kajian itu menekankan bahawa pada masa ini tidak ada sebab konkrit untuk menjangkakan letusan gunung berapi tradisional yang melibatkan aliran lava.

‘Aktiviti seismik telah meningkat selama berbulan-bulan. Kami telah memerhatikan lebih daripada 3,000 gegaran sejak awal tahun 2023,” kata Gianfilippo De Astis, penyelidik kanan di INGV, kepada The Associated Press pada hari Selasa. “Hanya 65, bagaimanapun, berada di atas magnitud 2.0.”

De Astis mencatat bahawa fenomena ini di kawasan Campi Flegrei – dikenali sebagai “bradyseism” – telah berlaku selama beribu-ribu tahun, melibatkan “proses berkitar naik turun paras tanah,” yang telah banyak diperhatikan dan diukur.

Kawasan Campi Flegrei terbentang dari pinggir bandar Naples ke Laut Tyrrhenian. Sekitar sepertiga sebahagiannya tenggelam di bawah Teluk Pozzuoli, sementara dua pertiga yang selebihnya didiami oleh kira-kira 400,000 orang.

Bandar Naples dikelilingi gunung berapi di kedua-dua sisi: Campi Flegrei di sebelah barat, dan Gunung Vesuvius di sebelah timur. Vesuvius dikenali di seluruh dunia kerana memusnahkan bandar-bandar purba Pompeii dan Herculaneum apabila ia meletus pada 79 AD.

Siri gegaran baru-baru ini tidak menyebabkan sebarang kerosakan atau kecederaan, tetapi membangkitkan kebimbangan baru terhadap kesan pemindahan darurat beribu-ribu orang, meletakkan tekanan ke atas pihak berkuasa tempatan dan kerajaan sayap kanan yang diketuai oleh Perdana Menteri Giorgia Meloni.

Pakar telah menasihati majlis bandar Naples untuk menjalankan pemeriksaan keselamatan di hospital, sekolah dan bangunan awam.

Menteri perlindungan sivil Nello Musumeci berkata pada hari Selasa bahawa kerajaan telah mempercepatkan penyusunan “rancangan eksodus sekiranya berlaku kecemasan,” yang sepatutnya dibincangkan dalam mesyuarat kabinet seterusnya.

Menurut rancangan pemindahan yang ada, setelah tahap amaran dicapai, ratusan ribu orang yang tinggal di kawasan paling berbahaya akan dipindahkan ke wilayah Itali yang lain.

Tetapi, dalam kajian tahun 2022 yang diterbitkan oleh Majlis Penyelidikan Kebangsaan (CNR), sekumpulan ahli ekonomi menganggarkan bahawa pemindahan serta-merta seluruh kawasan Campi Flegrei – seperti yang diterangkan dalam rancangan kecemasan – akan menelan belanja sekitar 30 bilion euro setahun, dengan impak negatif terhadap keluaran dalam negara kasar Itali sekitar 1%.

Risiko letusan gunung berapi di seluruh wilayah Campania Selatan – yang merangkumi Naples – akan memberi kesan kepada kira-kira tiga juta orang, yang terletak dalam kawasan sekitar 15-20 kilometer dari letusan yang berpotensi, menurut kajian itu.

“Tidak syak lagi bahawa rancangan perlu dikemas kini, tetapi itu isu yang kompleks,” kata De Astis dalam temu bual telefon. “Pastinya, laluan melarikan diri perlu diperbesar untuk membolehkan eksodus yang lebih cepat. Kerajaan sepatutnya bertindak terhadap infrastruktur.”

Tetapi faktor “psikologi” jauh lebih tidak dapat diramalkan, tambahnya.

“Kami mempunyai pengalaman sejarah letusan di mana warga enggan meninggalkan rumah mereka dan lebih suka tinggal dan akhirnya mati di sana. Apa yang sepatutnya kita lakukan dalam kes seperti itu?”