Gereja Katolik membeatifikasikan keluarga Poland yang melindungi Yahudi semasa Perang Dunia II: ‘Membayar harga syahid tertinggi’

Gereja Katolik membeatifikasi keluarga Poland yang memberi perlindungan kepada orang Yahudi semasa Perang Dunia II pada hari Ahad, menyebut mereka sebagai “sinar cahaya dalam kegelapan.”
Formula Latin beatifikasi keluarga Ulma telah ditandatangani oleh Paus Francis pada bulan Ogos. Misa diadakan di Markowa, Poland, di mana Kardinal Marcello Semeraro berkata bahawa keluarga itu “membayar harga martir tertinggi” kerana “gesture keramahan dan penjagaan, belas kasihan.”
Di Dataran St. Peter di Bandar Vatican, Paus Francis memberitahu orang ramai bahawa Ulmas “mewakili sinar cahaya dalam kegelapan” dan sepatutnya menjadi model untuk semua Katolik yang melayani orang lain.
Petani Jozef Ulma, 44, dan isterinya Wiktoria, 31 tahun yang mengandung, dibunuh pada 24 Mac 1944, bersama-sama dengan anak-anak mereka: Stanislawa, Maria, Barbara, Wladyslaw, Antoni, Franciszek dan anak Wiktoria yang belum lahir. Umur anak-anak itu berjulat dari 7 tahun hingga 18 bulan.
Keluarga yang sangat taat kepada agama Katolik itu dibunuh di rumah mereka oleh Nazi. Pihak berkuasa kononnya mendapat maklumat mengenai Ulmas yang memberi perlindungan kepada orang Yahudi, yang turut dibunuh.
Pembeatifikasian anak Wiktoria yang belum lahir menimbulkan cabaran untuk Vatican: anak itu belum dibaptiskan, yang diperlukan untuk beatifikasi dan kemartiran. Dikasteri Vatican untuk Sebab-sebab Kesucian menyatakan bahawa anak itu dilahirkan semasa pembunuhan dan menerima “baptisan darah.”
Profesor Universiti Katolik Amerika Rev. Robert Gahl memberitahu Associated Press bahawa beatifikasi Gereja Katolik terhadap anak itu mengesahkan bahawa Nazi membunuh anak itu kerana kebencian anti-Katolik. Niat itu diperlukan untuk kemartiran dan beatifikasi.
Langkah seterusnya selepas beatifikasi ialah penganugerahan, di mana mereka yang dibeatifikasi diisytiharkan sebagai orang suci. Keajaiban yang dikreditkan kepada perantaraan Ulmas diperlukan untuk kesucian.
Kematian Ulmas berlaku kira-kira empat setengah tahun selepas Nazi mula menyerang Poland, yang berlaku pada 1 September 1939. Anggaran enam juta orang Poland terbunuh semasa perang, dan kira-kira separuh daripada mereka adalah orang Yahudi.