Gereja di Bethlehem menimbulkan air mata selepas mereka bentuk semula adegan kelahiran Kristus untuk mencerminkan peperangan Israel-Hamas

(SeaPRwire) –   Sebuah gereja di Bethlehem, tempat kelahiran Yesus secara alkitabiah, menerima perhatian atas keputusannya untuk mereka bentuk semula adegan kelahiran Yesus untuk merefleksikan kesan peperangan Israel-Hamas.

Hanya beberapa minggu sebelum Krismas, Gereja Lutheran Injili di Bethlehem, terletak di Tebing Barat, memperkenalkan pameran baru adegan kelahiran yang menunjukkan bayi Yesus berbaring di dalam kandang di tengah-tengah puing-puing. Imej ini melambangkan komuniti Palestin yang musnah di Gaza dan peperangan berterusan antara Israel dan Hamas, seorang pegawai gereja berkata.

“Keluarga gereja bertemu minggu lepas dan membinanya bersama-sama. Ia merupakan pengalaman yang menyentuh bagi keluarga kami. Semasa perkhidmatan Ahad lalu, sesetengah orang menangis,” Reverend Doctor Munther Isaac, paderi gereja itu, memberitahu The New Arab.

Bethlehem dikenali secara sejarah sebagai tempat kelahiran Yesus dan kelahirannya disambut oleh Kristian dan orang lain pada Krismas, 25 Disember. Adegan kelahiran biasanya menggambarkan Yesus sebagai bayi, bersama-sama ibunya Maria, kerap dianggap oleh Katolik sebagai seorang santa; serta bapanya Yusuf; orang-orang bijak; dan pelbagai haiwan termasuk keledai dan kambing.

Isaac berkata gereja itu “terkejut dan terkesan” oleh respon yang diterima mengenai kandang baru itu.

“Bethlehem tiada pelancong tahun ini. Pelawat tidak datang ke Bethlehem tahun ini kerana peperangan,” kata Isaac kepada New Arab. “Tetapi kami terkejut dan terkesan dengan perhatian dan respon yang diterima oleh Kandang ini melalui media sosial dan media amnya.”

Beliau menambah, “Kami gembira mesej kami telah sampai ke seluruh dunia. Inilah gambaran Krismas di Palestin tahun ini, asal usul Krismas.”

Walaupun peperangan semasa antara Israel dan Hamas terutamanya berlaku di Gaza, sebuah wilayah yang menganjur sepanjang Laut Mediterranean dan berkongsi sempadannya dengan Israel dan Mesir, pertengkaran telah meningkatkan keganasan di rantau bersebelahan, termasuk Lubnan, Iraq dan Syria.

Di Tebing Barat, dikenali oleh orang Israel dengan nama alkitabiah Judea dan Samaria, tentera Israel (IDF) telah melancarkan serangan berbagai-bagai yang sering mengorbankan nyawa, termasuk serbuan Jumaat pagi di Tubas dan kem pelarian.

Pasukan penyamar Israel memasuki kem pelarian Faraa, kubu aktiviti pengganas, di mana mereka membunuh komander tempatan Briged Syahid Al Aqsa dan menangkap suspek militan Palestin.

Operasi penyamar itu akhirnya mengakibatkan pertempuran api dengan penembak tempatan yang mengorbankan enam orang Palestin, termasuk seorang budak lelaki berusia 14 tahun.

Yigal Carmon, penasihat penentangan pengganasan kepada dua Perdana Menteri Israel, memberitahu Digital bahawa serbuan itu dilaksanakan oleh orang Israel untuk mencegah “barisan ketiga” peperangan semasa – selain berperang di Gaza dan berperang dengan gerakan pengganas Lubnan Hezbollah di sempadan utaranya.

“Inisiatif sentiasa kami untuk mencegah barisan ketiga. Jadi kumpulan Hamas dan PIJ [Jihad Islam Palestin] tahu kami berada dalam keadaan penuh tidak hanya di Gaza dan di utara tetapi juga di Tebing Barat,” katanya.

IDF telah menggunakan serangan drone berulang kali untuk menumpaskan pengganas semasa operasi sedemikian.

The Times of Israel melaporkan sejak permulaan peperangan, Israel telah menangkap lebih 2,000 orang Palestin yang dikehendaki di Tebing Barat, termasuk lebih 1,100 yang berkaitan dengan Hamas.

Kementerian Kesihatan Palestin menyatakan pasukan Israel telah membunuh 267 orang Palestin di Tebing Barat sejak permulaan peperangan pada 7 Oktober.

‘ Benjamin Weinthal dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.