Geng menyerang komuniti aman di bandar raya Haiti dalam siri serangan baharu

(SeaPRwire) –   PORT-AU-PRINCE, Haiti (AP) — Kumpulan bersenjata melancarkan serangan baru di pinggir bandar Port-au-Prince awal Rabu, dengan bunyi tembakan berat menggema di seluruh komuniti sekali gaman yang dahulunya aman berhampiran ibu negara.

Wartawan Associated Press melaporkan melihat sekurang-kurangnya lima mayat di dalam dan sekitar pinggir bandar, dan kumpulan menghalang pintu masuk ke beberapa kawasan.

Orang dalam komuniti yang disasarkan tembakan memanggil stesen radio memohon bantuan daripada pasukan polis kebangsaan Haiti, yang kekal kurang kakitangan dan kalah oleh kumpulan bersenjata. Antara komuniti yang disasarkan serangan awal pagi ialah Pétion-Ville, Meyotte, Diègue dan Métivier.

Semasa serangan berterusan, mengumumkan Rabu bahawa ia telah menyiapkan evakuasi pertama warganegara Amerika Syarikat dari Port-au-Prince. Lebih daripada 15 warganegara Amerika Syarikat diangkut udara ke ibu negara Dominican Republic berhampiran, Santo Domingo.

Lebih daripada 30 warganegara AS akan dibenarkan meninggalkan Port-au-Prince setiap hari di atas penerbangan helikopter yang dianjurkan kerajaan Amerika Syarikat, agensi itu berkata.

“Kami akan terus memantau permintaan daripada untuk bantuan dalam meninggalkan Haiti secara masa sebenar,” kata jabatan itu.

Pada Ahad, agensi mengevakuasi lebih daripada 30 warganegara Amerika Syarikat dari bandar pantai Cap-Haitien di utara Haiti ke Lapangan Terbang Antarabangsa Miami.

“Kami berharap keadaan akan membolehkan pemulihan cara komersial bagi orang untuk bepergian dari Haiti segera. Kami dan komuniti antarabangsa dan pihak berkuasa Haiti sedang bekerja untuk ia menjadi realiti,” kata Jabatan Negeri.

Serangan Rabu di bahagian Port-au-Prince datang dua hari selepas kumpulan bersenjata melakukan serangan di kawasan mewah Laboule dan Thomassin di Pétion-Ville, dengan sekurang-kurangnya dua belas orang terbunuh.

Keganasan itu memaksa penutupan bank, sekolah dan perniagaan di seluruh Pétion-Ville, yang sehingga kini kebanyakannya terlepas daripada serangan yang dilancarkan kumpulan pada 29 Februari.

Penjenayah telah membakar stesen polis, memaksa penutupan lapangan terbang antarabangsa utama Haiti dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih daripada 4,000 tahanan.

Puluhan orang terbunuh dan kira-kira 17,000 orang lagi tinggal tanpa rumah berikutan keganasan itu.

Sementara itu, rakyat Haiti menanti kemungkinan kepimpinan baru kerana pegawai Caribbean bergegas membantu membentuk majlis kepresidenan peralihan yang akan bertanggungjawab melantik perdana menteri sementara dan majlis menteri.

Perdana Menteri Ariel Henry, yang dikunci keluar Haiti apabila lapangan terbang ditutup, berkata beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja majlis itu dibentuk.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.