Geng di Haiti cuba merampas kawalan lapangan terbang antarabangsa utama dalam serangan terbaru ke atas tapak kerajaan utama

(SeaPRwire) –   PORT-AU-PRINCE, Haiti (AP) — Geng bersenjata berat cuba menawan kawalan Lapangan Terbang Antarabangsa ’Toussaint Louverture pada Isnin, bertukar tembakan dengan polis dan askar dalam serangan terbaru ke atas tapak kerajaan utama dalam letupan keganasan yang termasuk .

Lapangan Terbang Antarabangsa Toussaint Louverture ditutup apabila serangan berlaku, tanpa pesawat beroperasi dan tiada penumpang di tapak.

Wartawan Associated Press melihat trak berperisai di landasan menembak ke arah geng untuk cuba menghalang mereka memasuki kawasan lapangan terbang ketika puluhan pekerja dan pekerja lain melarikan diri dari peluru berayun.

Ini adalah serangan terbesar ke atas lapangan terbang dalam sejarah .

Minggu lepas, lapangan terbang itu sebentar-sebentar ditimpa peluru di tengah serangan geng berterusan, tetapi geng tidak memasuki lapangan terbang atau menawan kawalannya.

Serangan itu berlaku hanya beberapa jam selepas pihak berkuasa di Haiti mengarahkan perintah bermalam berikutan keganasan di mana geng bersenjata merampas kawalan dua penjara terbesar dan membebaskan ribuan banduan pada akhir minggu.

Darurat negara selama 72 jam bermula malam Ahad. Kerajaan berkata ia akan cuba mengesan banduan yang melarikan diri, termasuk dari penjara di mana majoriti besar berada dalam tahanan pra-perbicaraan, dengan sesetengah dituduh membunuh, menculik dan jenayah lain.

“Polis telah diperintahkan menggunakan semua cara sah di bawah kuasa mereka untuk menguatkuasakan perintah bermalam dan menangkap semua pesalah,” kata kenyataan dari Menteri Kewangan Patrick Boivert, perdana menteri bertindak.

Geng sudah dianggarkan menguasai sehingga 80% Port-au-Prince, ibu negara. Mereka semakin berkoordinasi tindakan mereka dan memilih sasaran yang sebelum ini tidak terbayang seperti Bank Pusat.

Perdana Menteri Ariel Henry bepergian ke luar negara minggu lepas cuba menyelamatkan sokongan untuk pasukan keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu disokong untuk membantu menstabilkan Haiti dalam konfliknya dengan kumpulan jenayah yang semakin berkuasa.

Polis Kebangsaan Haiti mempunyai kira-kira 9,000 pegawai untuk menyediakan keselamatan untuk lebih daripada 11 juta orang, menurut PBB. Mereka sering dilumpuhkan dan dilengkapi senjata yang kurang.

Aksi akhir minggu itu menandakan tahap rendah baru dalam kemerosotan keganasan Haiti. Sekurang-kurangnya sembilan orang telah terbunuh sejak Khamis – empat daripadanya pegawai polis – kerana geng meningkatkan serangan berkoordinasi terhadap institusi negara di Port-au-Prince, termasuk lapangan terbang antarabangsa dan stadium bola sepak kebangsaan.

Tetapi serangan ke atas Penjara Kebangsaan pada petang Sabtu mengejutkan orang Haiti yang biasa hidup dalam ancaman keganasan yang berterusan.

Hampir kesemua 4,000 banduan melarikan diri. Tiga mayat dengan luka tembakan berbaring di pintu masuk penjara Ahad.

Di kawasan jiran, mayat berdarah dua lelaki dengan tangan terikat di belakang terbaring muka ke bawah ketika penduduk berjalan melalui sekatan jalan dibakar dengan tayar.

Antara beberapa puluhan orang yang memilih untuk tinggal di penjara adalah 18 bekas tentera Colombia dituduh bekerja sebagai tentera upahan dalam pembunuhan Presiden Haiti Jovenel Moïse pada Julai 2021.

“Tolong, tolong bantu kami,” salah seorang lelaki, Francisco Uribe, berkata dalam mesej yang tersebar meluas di media sosial. “Mereka membunuh orang secara tidak terpilih di dalam sel.”

Kementerian Luar Negeri Colombia telah memanggil Haiti untuk menyediakan “perlindungan khas” untuk lelaki-lelaki itu.

Penjara Port-au-Prince kedua mengandungi kira-kira 1,400 banduan juga ditawan.

Letusan senjata dilaporkan di beberapa kawasan di ibu negara. Perkhidmatan internet untuk kebanyakan penduduk turun apabila syarikat rangkaian mudah alih teratas negara mengatakan sambungan kabel gentian optiknya dipotong semasa kekacauan.

Selepas geng membuka api ke atas lapangan terbang antarabangsa Haiti minggu lepas, Kedutaan Amerika Syarikat mengatakan ia menghentikan semua perjalanan rasmi ke negara itu. Pada malam Ahad, ia mendesak semua warganegara Amerika untuk meninggalkan secepat mungkin.

Pentadbiran Biden, yang telah enggan bersetuju untuk menghantar tentera ke mana-mana pasukan multinasional untuk Haiti sambil menawarkan wang dan sokongan logistik, mengatakan ia memantau situasi keselamatan yang merosot dengan cepat dengan kebimbangan yang mendalam.

Lonjakan serangan berikutan protes ganas yang menjadi lebih membunuh baru-baru ini ketika perdana menteri pergi ke Kenya cuba maju dengan misi keselamatan PBB yang dicadangkan akan diketuai oleh negara Afrika Timur itu.

Henry mengambil alih sebagai perdana menteri berikutan pembunuhan Moise dan telah menangguhkan rancangan untuk mengadakan pilihan raya parlimen dan presiden, yang tidak berlaku hampir satu dekad.

Jimmy Chérizier, bekas pegawai polis elit yang dikenali sebagai Barbecue yang kini mengendalikan persekutuan geng, telah mengaku bertanggungjawab atas lonjakan serangan. Dia mengatakan matlamatnya adalah menangkap ketua polis Haiti dan menteri kerajaan dan mencegah pulangan Henry.

Perdana menteri pakar neurosurgeon itu telah menepis panggilan untuk meletak jawatan dan tidak memberi komen apabila ditanya jika dia rasa selamat untuk pulang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.