Generasi muda aktivis anti-Hamas di Gaza maju untuk berkhidmat tetapi ditolak oleh UN, kumpulan bantuan

(SeaPRwire) –   Sebuah gerakan yang jarang berlawanan terhadap pemerintahan totalitarian Hamas di Gaza bangkit di tengah upaya Israel untuk menghapuskan sisa-sisa gerakan pengganas jihadis di Jalur Gaza.

Berbicara dengan Digital dari Gaza, Moumen Al-Natour, 28, mengatakan beliau “menganjurkan perdamaian dan pendirian negara Palestin” yang dapat bersama-sama dengan negara Yahudi sebagai sebahagian daripada penyelesaian dua negara.

Rejim Hamas telah menahan Al-Natour dua puluh kali, termasuk penjara kerana “menyatakan pendapat saya dan cuba menganjurkan protes tambahan.”

Al-Natour merupakan sebahagian daripada protes 2019 terhadap piawaian hidup yang merosot di bawah pemerintahan Hamas.

“Saya menganjurkan banyak orang muda dalam gerakan protes 2019 yang dipanggil ‘Kami Ingin Hidup’ katanya.

Hamas menindas dengan kejam protes 2019 beratus-ratus peserta. Gaza mempunyai penduduk Palestin seramai 2.3 juta orang.

Menurut Pertubuhan Hak Asasi Manusia Meezaan yang berpangkalan di Nazareth, Al-Natour ditahan dan disiksa setiap kali beliau dipenjarakan oleh Hamas.

Apabila ditanya mengapa dunia tidak mendengar daripada orang di Gaza yang menentang Hamas, Al-Natour berkata, “Hamas masih berkuasa. Orang, walaupun semasa zaman damai, mereka tidak mengkritik Hamas secara awam. Kini, khususnya semasa zaman perang, akibatnya akan jauh lebih teruk daripada semasa zaman damai.

“Pastinya, bukan semua orang di Gaza adalah Hamas. Mereka tidak mempunyai akses ke tempat di mana mereka boleh menyatakan apa yang mereka fikirkan tentang Hamas.”

Apabila ditanya jika perang akan membawa perubahan ke Gaza, Al-Natour berkata, “Untuk dapat menewaskan Hamas pada tahap ideologi hampir mustahil kerana mereka mempunyai banyak ulama, mereka mempunyai banyak buku. Jadi, ia tidak akan mudah untuk hanya memusnahkan semua itu.

“Pada tahap tentera, Hamas tidak mempunyai bahkan 2% atau 3% kekuatan yang dimiliki Israel.”

Al-Natour menekankan bahawa, dalam Gaza pasca perang, penting bahawa “mereka yang menderita selama 17 tahun adalah mereka yang harus memimpin… untuk masa depan Gaza. Kami mewakili belia dan yang terpinggir.”

“Kami tidak memerlukan dermawan untuk memerintah kami.”

Pihak Berkuasa Palestin (PA) yang dilanda rasuah memerintah ke atas kawasan yang luas di Tebing Barat, dikenali dalam bahasa Ibrani sebagai Yudea dan Samaria. UNRWA telah membincangkan pengenalan PA sebagai badan pemerintah di Jalur Gaza pasca-Hamas.

PA sangat kontroversi kerana memberikan bayaran kepada pengganas yang disabit kesalahan dan ahli keluarga mereka di bawah sistem “bunuh untuk dibayar” yang terkenal.

Digital melaporkan bulan lepas bahawa pakar pembiayaan Palestin mendakwa Qatar membiayai sistem “bunuh untuk dibayar”.

Al-Natour berkata beliau dan ahli kumpulannya “sedang mengedar bantuan di banyak kawasan dan telah bertemu banyak orang yang memerlukan penyelesaian yang lebih kekal selain daripada keganasan dan peperangan. Hamas telah melancarkan beberapa peperangan mini selama 15 tahun terakhir terhadap Israel.”

Al-Natour mengatakan beliau menerima bantuan untuk diedarkan dari “orang Palestin di luar negara dan suara-suara moderat.”

UNRWA (Agensi Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pengusiran dan Kerja-Kerja Palestin), agensi bantuan utama di Jalur Gaza, menghadapi kritikan hebat kerana menggaji 1,200 orang, termasuk lebih 30 warga Amerika, pada 7 Oktober. Kemudahan UNRWA juga pernah digunakan sebagai kemudahan penyimpanan senjata untuk Hamas.

“Moumen Al-Natour menggabungkan sejarah aktivisme anti-Hamas berani dengan komitmen untuk membentuk masyarakat madani. Apabila pertempuran berhenti, kejayaan pentadbiran pasca-Hamas akan bergantung kepada sama ada ia menarik orang Gaza seperti Moumen untuk maju ke hadapan dan memainkan peranan,” kata Joseph Braude, presiden Pusat Komunikasi untuk Keamanan berpangkalan di Amerika Syarikat, kepada Digital.

“Sokongan untuk penerimaan Israel secara umumnya merupakan pandangan minoriti di Gaza, dan kebanyakan orang Gaza menyokong ideal ‘perlawanan.’ Tetapi majoriti besar menentang jenama ‘perlawanan’ Hamas – iaitu, memulakan peperangan yang tidak dapat dimenangi sambil bersembunyi di bunker dan meninggalkan orang awam menderita akibatnya.

“Sementara itu, bilangan besar orang Gaza, walaupun , mengambil pandangan pragmatik terhadap kerjasama jika ia memberikan manfaat nyata kepada mereka. Pragmatis ini, bersama minoriti yang mempercayai kerjasama sebagai prinsip, membentuk asas sokongan yang kukuh untuk pentadbiran pasca-Hamas yang komited terhadap pembinaan semula.”

UNRWA tidak menjawab permintaan komen sehingga masa akhir cetakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.