Gempa bumi Maghribi membunuh beribu-ribu orang. Tetapi mangsa yang menyambut Ramadan berkata ia tidak menggoyahkan keyakinan mereka

(SeaPRwire) –   AMIZMIZ, Morocco (AP) — Gempa bumi beberapa bulan lalu meninggalkan bahagian rumahnya retak dan berpecah, tetapi Fatima Barri berasa salah membelanjakan bulan suci Islam Ramadan di dalam khemah.

Syukur kerana terselamat daripada gempa bumi 6.8 skala richter yang membunuh beribu-ribu orang di sekelilingnya di , dia berdiri di rumahnya yang rosak dan memasak hidangan tradisional untuk membreak puasa harian. Ia terasa selamat cukup, katanya, sehingga gegaran 3.3 skala richter bergemuruh dua minggu lalu.

Dia ketakutan, tetapi kekal.

“Ini rumah saya. Tiada tempat lain saya pergi,” kata ibu 57 tahun itu yang mempunyai tiga orang anak dan mengangkat bahu.

Seperti ramai jiran-jirannya, dia bosan menunggu kehidupan normal untuk disambung semula. Selama berbulan-bulan selepas gempa bumi membunuh hampir 3,000 orang Morocco pada September, Barri kekal di dalam khemah panas dan sesak yang disediakan kerajaan.

Untuk Ramadan, dia dan orang lain menghormati tradisi mereka di tengah-tengah puing, memasak tagine dalam periuk tanah liat dan membuat roti dan teh di atas pemasak mereka. Pada Rabu, apabila Eid al-Fitr bermula, suasana perayaan bagi kebanyakan Morocco berubah-ubah antara gembira dan putus asa.

Semasa bulan refleksi, Barri menghargai perhimpunan keluarga dan masyarakat serta kesenangan kecil seperti pudina dan verbena yang dia tanam semula dalam bak di dekat puing-puing di atas bumbungnya.

Komunitinya di Amizmiz merupakan antara bandar-bandar besar yang terjejas oleh gempa bumi. Ramai orang yang telah berjanji untuk kekal dan membina semula komuniti sedemikian telah berpindah ke bandar-bandar besar.

Bagi Morocco, tugas pembinaan semula adalah mencabar. Kerajaan menganggarkan lebih daripada 300,000 orang terjejas oleh gempa bumi di dan lima wilayah gunung teruk terjejas di mana lebih daripada 4.2 juta orang menetap. Terdapat rancangan untuk membina semula sekolah, jalan raya dan hospital serta membantu petani yang hilang ternakan mereka.

Kerajaan telah menyatakan komitmen untuk memulihkan orang ke rumah mereka dan berharap pembinaan semula akan membawa peluang pembangunan baru kepada wilayah yang lama kurang infrastruktur berbanding pusat pelancongan dan bandar-bandar pantai Morocco.

Tetapi di atas tanah, terdapat rasa frustrasi.

Krew pembinaan yang bekerja untuk memulihkan bangunan bertingkat untuk persatuan masyarakat marah kerana tidak menerima lebih banyak panduan daripada kerajaan tentang bagaimana membina untuk gempa bumi akan datang. Tanpa latihan, mereka mengatur bata konkrit dan plaster pada puing-puing bangunan bertingkat.

Sebulan selepas bencana, penunjuk perasaan marah kepada pihak berkuasa tempatan dan curiga terhadap rasuah berarak melalui bandar itu meminta bantuan janji kerajaan.

Pada akhir Januari, suruhanjaya pembinaan semula kerajaan menyatakan hampir 58,000 keluarga telah menerima elaun bulanan 2,500 dirham (atau $250) dan lebih daripada 20,000 isi rumah telah menerima bayaran permulaan bantuan pembinaan.

Bantuan itu diumumkan pada September, tetapi selepas masalah pengedaran dilaporkan, Kementerian Dalam Negeri membuka senarai untuk penduduk meminta bantuan 2 1/2 bulan kemudian.

Secara keseluruhan, pegawai-pegawai telah menyatakan pembinaan semula akan menelan kos 120 bilion dirham ($12 bilion) dan mengambil masa kira-kira lima tahun. Bantuan antarabangsa telah ditawarkan, termasuk pinjaman $1.3 bilion daripada Tabung Kewangan Antarabangsa.

Di Amizmiz, terdapat tanda-tanda daya tahan, aktiviti ekonomi, dan kehidupan kembali normal. Terdapat juga tanda-tanda bahawa jalan pemulihan akan panjang. Peniaga menjual madu, tepung dan butiran yang digunakan untuk membuat kuih Ramadan; lelaki menonton siri drama Turki di televisyen; wanita tergugat dari rumah mencuci pakaian di air pancut masyarakat.

Dalam khemah plastik – yang memanaskan panas matahari – sesetengah penduduk mengatakan mereka terus hidup dengan elaun bulanan dan menunggu wang lebih besar yang dijanjikan untuk pembinaan. Ramai memberitahu Agensi Berita Associated Press mereka belum menerima apa-apa sama sekali.

Bulan lepas, Institut Analisis Dasar Morocco menerbitkan data kajian yang diambil dari Oktober hingga Disember di mana hanya 11% orang yang terjejas secara langsung oleh gempa bumi mengatakan mereka menerima sokongan daripada kerajaan.

Kawasan paling sukar dicapai menghadapi lebih banyak cabaran.

Di sesetengah kampung, kerajaan telah menggunakan logam dan konkrit untuk membina barak sementara. Di Amizmiz hanya terdapat khemah.

Masyarakat bangga datang bersama membantu satu sama lain. Satu persatuan masyarakat, Alyatim, menganjurkan makan malam setiap malam menghidangkan sehingga 250 orang membreak puasa Ramadan.

“Bantuan hanya datang dari persatuan. Tiada bantuan datang dari kerajaan,” kata Abdelaziz Smina, seorang tukang besi 50 tahun.

Smina mengatakan pihak berkuasa tempatan memberitahunya bahawa rumah konkrit retaknya – kini dipegang tegak oleh tiang kayu – tidak cukup rosak untuk layak menerima bantuan. Jiran-jirannya belum menerima wang bantuan untuk membenarkan mereka membeli pintu logam daripadanya untuk pembinaan semula mereka sendiri.

Tetapi Smina dan keluarganya telah melihat Ramadan sebagai peluang untuk mengukuhkan kepercayaan mereka di hadapan bencana.

“Semuanya terletak pada Tuhan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.