Geert Wilders menyuarakan kekecewaan selepas menyerahkan tawaran untuk menjadi perdana menteri Belanda

(SeaPRwire) –   Ahli politik anti-Islam Geert Wilders menyatakan pada hari Khamis bahawa ia tidak adil dan “salah secara perlembagaan” bahawa beliau perlu mengorbankan aspirasi kepimpinannya untuk membuka jalan kepada koalisi pemerintah kanan-sayap di Belanda selepas parti beliau memenangi kerusi terbanyak dalam pilihan raya.

Wilders mengatakan pada malam Rabu bahawa beliau menyerahkan tawaran untuk menjadi perdana menteri, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu, kerana beliau tidak mendapat sokongan penuh ketiga-tiga parti yang sedang berunding dengannya untuk membentuk koalisi pemerintah.

Penyelia rundingan koalisi pada hari Khamis mencadangkan apa yang dipanggilnya “Kabinet Program” yang terdiri daripada campuran wakil empat parti dan pakar dari luar politik “dengan sokongan yang paling luas” di parlimen.

Beliau menamakan Kabinet sedemikian sebagai “satu-satunya kemungkinan untuk kerjasama politik yang berhasil pada masa ini.”

“Sudah tiba masanya untuk menyatukan bentuk dan kandungan dan lihat sama ada ia akan terbang,” kata Kim Putters, orang tengah yang menyiasat bentuk kerajaan yang mungkin. Beliau berkata bahawa beliau telah menolak kerajaan majoriti dan minoriti sebagai tidak dapat dilaksanakan dalam landskap politik Belanda yang terpecah saat ini.

Di bawah cadangan Putters, pemimpin empat parti yang akan membentuk koalisi akan kekal di parlimen dan tidak menyertai Kabinet.

Wilders kedengaran pahit bahawa beliau mungkin tidak akan menjadi perdana menteri walaupun kemenangan pilihan raya beliau, mendedahkan ketegangan yang meresap antara mungkin rakan kongsi koalisi. Secara sejarah, pemimpin parti terbesar di parlimen telah menjadi perdana menteri di Belanda.

“Pada akhirnya, tidak kira berapa sakitnya dan tidak kira berapa tidak adilnya saya fikirkan ia dan berapa salahnya ia secara perlembagaan, saya masih membuat keputusan untuk tidak memilih kedudukan saya sendiri,” kata Wilders kepada wartawan. “Saya menulis dalam tweet semalam bahawa kepentingan negara dan cinta saya kepada pengundi kami dan pengundi PVV, pengundi kami, lebih besar daripada kedudukan saya sendiri.”

Putters enggan memberi komen mengenai kritikan Wilders terhadap kerajaan teknokrat yang dicadangkan. Kabinet sedemikian tidak biasa, tetapi bukan tidak pernah didengari di Belanda.

Bertanding atas platform populis, anti-pendatang, Parti Kebebasan Wilders memenangi 37 kerusi di Dewan Rendah 150 kerusi Parlimen Belanda. Empat parti rundingan kerajaan memegang gabungan 88 kerusi, memberi mereka majoriti yang selesa.

Selepas dua dekad pertentangan keras, Wilders kelihatan mempunyai peluang untuk memimpin negara yang lama mengagungkan masyarakatnya yang toleran, tetapi beliau telah menepi demi mendesak melalui kebanyakan agendanya.

Beliau berkata banyak orang yang mengundi parti beliau mengharapkan beliau akan menjadi perdana menteri jika partinya muncul sebagai terbesar marah “dan saya pun marah seperti mereka.”

Beliau berkata beliau membuat pilihan itu untuk memudahkan “Kabinet kanan yang boleh mencapai banyak untuk Belanda dan pengundi anda.”

Putters, bekas senator Parti Buruh yang menyelia sebulan perbualan antara parti Wilders, Parti Rakyat untuk Kebebasan dan Demokrasi kanan tengah, Gerakan Petani Warga Pusat dan Kontrak Sosial Baru sentris, berkata beliau yakin “parti-parti ini boleh mengambil langkah berikutnya bersama-sama.”

Dalam laporannya, beliau berkata bahawa perdana menteri baru harus dinamakan “pada tarikh kemudian”, tanpa menjelaskan bila atau bagaimana itu boleh berlaku.

Wilders berkata hanya Ketua Gerakan Petani Warga Pusat, Caroline van der Plas, memberi sokongan penuh kepada keinginannya untuk menjadi perdana menteri.

Ahli parlimen akan membahaskan laporan Putters pada hari Rabu sebelum memutuskan langkah seterusnya dalam proses pembentukan koalisi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.