Gaza dan Haiti di ambang kebuluran, kata pakar. Berikut maknanya.

(SeaPRwire) –   Kekurangan makanan yang menjadi-jadi sangat teruk di dua kawasan panas dunia sehingga kebuluran bakal berlaku di utara dan hampir berlaku di , dengan ratusan ribu orang di kedua-dua tempat berjuang untuk mengelakkan kebuluran.

Itu menurut pakar keselamatan makanan antarabangsa dan kumpulan bantuan, yang memberi amaran mengenai kesan kebuluran yang disebabkan oleh perang berterusan antara Israel dan Hamas di Gaza dan krisis di yang disebabkan oleh kumpulan samseng menyerang institusi kerajaan utama negara itu.

Di Gaza, hampir setiap penduduk berjuang untuk mendapatkan makanan yang mencukupi dan 1.1 juta orang – separuh daripada penduduk – dijangka menghadapi tahap kebuluran yang paling teruk dalam minggu-minggu akan datang, menurut laporan daripada Integrated Food Security Phase Classification, sebuah agensi yang memantau kebuluran di seluruh dunia. Pada Isnin, kumpulan itu memberi amaran bahawa kebuluran boleh berlaku di Gaza pada bila-bila masa antara pertengahan Mac dan Mei tanpa pengakhiran permusuhan dan akses penting kepada bekalan dan perkhidmatan segera.

Di Haiti, kira-kira 1.4 juta orang berada di ambang kebuluran dan lebih 4 juta lagi memerlukan bantuan untuk mendapatkan makanan, menurut kumpulan bantuan.

Tetapi apa yang bererti untuk satu rantau jatuh ke dalam kebuluran? Dan bagaimana ia boleh berlaku di tempat-tempat ini begitu cepat? Berikut adalah perkara yang perlu anda ketahui:

Apakah kebuluran?

IPC, sebuah kumpulan 15 organisasi dan amal global yang dibangunkan pada 2004 semasa kebuluran di Somalia. Kumpulan ini menggunakan skala lima peringkat untuk memantau capaian makanan dan tahap kebuluran.

Kebuluran adalah peringkat atas, Fasa 5, “ketidakaksesan mutlak makanan kepada seluruh populasi atau subkumpulan populasi, yang boleh menyebabkan kematian dalam tempoh pendek.”

Ia berlaku apabila 20% isi rumah mengalami kekurangan makanan yang teruk, 30% kanak-kanak mengalami kekurangan pemakanan akut dan sekurang-kurangnya dua orang dewasa atau empat kanak-kanak setiap 10,000 orang mati setiap hari kerana kebuluran yang terus-menerus atau interaksi kekurangan gizi dan penyakit.

Peringkat atas itu mengikuti peringkat Fasa 3 “krisis” dan Fasa 4 “kecemasan” tahap keperluan makanan. Di seluruh dunia, hampir 158 juta orang menghadapi situasi krisis kebuluran atau lebih buruk, menurut IPC.

Walaupun kedalaman krisis makanan di kedua-dua tempat itu baru, syarat asasnya bukanlah baru, kata Tobias Stillman, pengarah perkhidmatan teknikal dan inovasi di kumpulan bantuan Action Against Hunger, melalui e-mel.

Bahkan sebelum perang, 80% penduduk Gaza bergantung kepada bantuan kemanusiaan dan hampir separuh daripada semua isi rumah tidak mempunyai cukup makanan, katanya. Di Haiti, jutaan orang telah lama menangani tahap kecemasan kebuluran dan tahap krisis keperluan makanan.

“Apabila keluarga dan seluruh negara hidup begitu dekat dengan tepi, ia terlalu mudah bagi konflik atau kejutan lain untuk mendorong mereka ke dalam bencana,” kata Stillman.

Apakah kebuluran, kekurangan gizi dan kelaparan?

Kelaparan adalah istilah tidak rasmi untuk perasaan yang berlaku “apabila badan kita memerlukan atau mengharapkan makanan,” kata Stillman. Kumpulan bantuan mengatakan kelaparan berlaku apabila orang tidak mampu atau secara fizikal mendapatkan nutrisi yang mencukupi untuk tempoh masa yang panjang.

Kekurangan gizi adalah keadaan perubatan yang berlaku apabila orang tidak mendapatkan kalori yang betul untuk membesar dan berfungsi dengan betul, menyebabkan masalah kesihatan. Bentuk kematian kekurangan gizi adalah kekurangan gizi akut yang teruk, yang berlaku apabila kanak-kanak terlalu kurus untuk ketinggian mereka.

“Ini boleh berlaku secara tiba-tiba, disebabkan oleh krisis kelaparan yang teruk, atau ia boleh berlaku dalam jangka masa, ” kata Stillman.

Kelaparan bukanlah istilah teknikal, tetapi ia menggambarkan penderitaan atau kematian yang teruk disebabkan oleh kekurangan makanan.

Kematian akibat kelaparan boleh datang “dengan terkejutan,” kata Stillman. Tanpa makanan, badan menggunakan karbohidrat dan lemak terlebih dahulu, kemudian beralih ke memecahkan protein, termasuk otot dan organ vital. Badan mula menutup fungsi, termasuk penghadaman, yang menjadikan lebih sukar untuk menyerap sebarang nutrien yang tersedia. Orang mengalami keletihan yang teruk dan menjadi lemah kerana badan cuba untuk menjimatkan tenaga.

Tanpa rawatan khas, organ berhenti berfungsi dan pertahanan badan tidak mampu melawan jangkitan. Sering kali, orang tanpa makanan mati akibat jangkitan biasa. Jika itu tidak berlaku, organ vital berhenti berfungsi dan jantung berhenti berdegup.

Siapa yang paling terdedah?

Kanak-kanak bawah 5 tahun, wanita hamil dan menyusukan, warga emas dan orang dengan masalah kesihatan asas paling terdedah terhadap kekurangan gizi. Dalam krisis akut seperti yang dilihat di Gaza, kekurangan gizi menjejaskan kanak-kanak terkecil terlebih dahulu, pakar-pakar mengatakan.

Apa yang berlaku jika kebuluran diisytiharkan?

Pengisytiharan kebuluran akan dibuat oleh pegawai-pegawai tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berdasarkan kriteria IPC. Pengisytiharan sedemikian tidak membawa sebarang kewajiban mengikat kepada anggota-anggota PBB atau negara-negara, tetapi berfungsi untuk memberi tumpuan global kepada masalah itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.