Gaston Glock, pengasas senjata yang dinamakan sempena namanya, meninggal dunia pada usia 94 tahun

(SeaPRwire) –   Gaston Glock, orang yang bertanggungjawab membangunkan senjata api yang dinamakan sempena namanya, meninggal dunia pada Rabu pada usia 94 tahun.

Glock membangunkan senjata api terkenal itu pada tahun 1980-an, apabila tentera Austria mencari senjata baharu yang inovatif. Sehingga ketika itu, syarikat Glock membuat pisau tentera dan barangan pengguna termasuk tiang tirai.

Glock mengumpulkan pasukan pakar senjata api dan mencipta Glock 17, senjata separa automatik ringan yang kebanyakannya diperbuat daripada plastik. Reka bentuk revolusioner – dengan rangka diperbuat daripada polimer berkuat tinggi berasaskan nilon dan hanya lunas diperbuat daripada logam – mengatasi beberapa reka bentuk syarikat lain dan memastikan syarikat permulaannya mendapat kontrak tersebut.

Senjata mudah dihimpunkan itu menjadi kegilaan global, dengan rakyat Austria mendapat sokongan setia di kalangan polis dan tentera di seluruh dunia.

Glock telah dirujuk dalam pelbagai filem dan lagu rap, termasuk lagu “Protocol” oleh Snoop Dogg dan lagu “Da Glock.”

Askar Amerika Syarikat mendapati Presiden Iraq yang digulingkan Saddam Hussein bersembunyi dalam lubang tanah dengan Glock pada tahun 2003. Mereka kemudiannya menyampaikan senjata api itu kepada Presiden Amerika Syarikat George W. Bush.

Glock menghadapi kritikan daripada penyokong kawalan senjata api yang mendakwa beliau mempopularkan senjata api berkuasa dan memudahkannya disembunyikan serta memuatkan lebih banyak peluru.

Glock sendiri bersifat tertutup, jarang memberi temubual, dan mengelakkan perdebatan awam. Pada tahun 2000, beliau enggan menyertai pengeluar senjata api lain menandatangani perjanjian sukarela kawalan senjata api dengan Amerika Syarikat.

Pada usia 70 tahun, beliau terselamat daripada cubaan membunuh apabila broker pelaburan yang menguruskan hal ehwal kewangannya mengupah bekas peninju untuk menyerangnya dengan palu getah, mahkamah mendengar.

Glock menjadi curiga bagaimana broker itu menguruskan hal ehwalnya dan terbang ke Luxembourg untuk menghadapinya, peguam berkata. Beliau menerima tujuh pukulan di kepala tetapi menangkis serangan itu. Broker, Charles Ewert, dan penyerang, Jacques Pecheur, kedua-duanya dipenjara.

Perkahwinan 49 tahunnya bersama Helga Glock berakhir dengan perceraian pada tahun 2011 dan kedua-dua mereka terlibat dalam pertengkaran undang-undang yang panjang mengenai nafkah. Tidak lama selepas itu, beliau berkahwin dengan isteri keduanya, Kathrin, lebih 50 tahun lebih muda daripadanya.

Beliau memiliki istana di tepi tasik dan pusat sukan equestrian canggih di wilayah Carinthia, di mana selebriti datang ke parti-parti.

Beliau ditinggalkan oleh isterinya, seorang anak perempuan dan dua orang anak lelaki.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.