Fotografer Belanda Erwin Olaf, terkenal kerana karya pelbagai dan bergaya, meninggal dunia pada usia 64 tahun

Erwin Olaf, seorang jurugambar Belanda yang terkenal kerana karyanya yang pelbagai dan bergaya, meninggal dunia pada usia 64 tahun.

Foto-foto Olaf yang sangat bergaya, dengan pencahayaan yang kerap dipengaruhi oleh pelukis Belanda Rembrandt van Rijn dan Johannes Vermeer, dipamerkan di galeri di seluruh dunia sepanjang kerjaya yang berlangsung selama beberapa dekad.

Laman webnya membawa kenyataan bahawa Olaf baru-baru ini menjalani pemindahan paru-paru.

“Pemulihan nampaknya berjalan sangat baik. Dia tiba-tiba menjadi tidak sihat pada pagi Rabu dan CPR tidak berhasil. Kami akan merindukannya sangat,” tambahnya.

Taco Dibbits, pengarah Rijksmuseum, memberi penghormatan dalam kenyataan di laman web Muzium Amsterdam itu.

PUTERI BELANDA DIPINDAHKAN DARI PENGINAPAN PELAJAR KE ISTANA ATAS KEPRIHATINAN KESELAMATAN, ANCAMAN KUMPULAN JENAYAH
“Erwin Olaf melihat kecantikan dalam setiap orang. Dia penting secara sejarah kerana aktivisme dan peranannya dalam komuniti LHBTIQ+,” kata Dibbits.

Beliau menyebut Olaf “seorang seniman dengan dorongan yang sangat besar dan dengan mata yang sangat teliti terhadap butiran. Rijksmuseum menerima koleksi terasnya pada tahun 2018 dan menganggap Erwin Olaf seorang teman yang tulus. Kami akan merindukannya.”

Olaf dianugerahi Kesatria Order Singa Belanda setelah 500 karyanya ditambah ke koleksi Rijksmuseum.

Dia bekerja dalam bidang iklan — suatu ketika menggambarkan biarawati dalam jeans untuk sebuah syarikat pakaian — serta dalam dunia seni tinggi dan potret.

Sepanjang tahun, dia mengambil potret Raja Willem-Alexander dan keluarganya dan pada tahun 2013 dia mereka bentuk sisi Belanda sekeping duit euro baharu yang menampilkan imej raja ketika Willem-Alexander naik takhta.

Pada bulan Mac, Willem-Alexander memberi Olaf Medal Kehormat Seni dan Sains Diraja Belanda. Ia memujinya kerana “menggunakan pendekatan berani terhadap potret untuk membincangkan tema seperti etnik, kepelbagaian seksual dan ketidaksamaan ekonomi.”

Sebagai reaksi terhadap kematiannya, Willem-Alexander dan Maxima berkata Belanda “kehilangan jurugambar yang unik, luar biasa berbakat dan seorang seniman yang hebat.”

“Kami akan merindui persahabatannya,” tambah mereka dalam kenyataan yang dipaparkan di media sosial. “Karyanya tetap hidup dan terus menarik dan menggerakkan.”