Foto menunjukkan Kim Jong Un melawat kilang jet pejuang yang dikenakan sekatan di Rusia, duduk dalam kokpit kapal terbang

Pemimpin diktator Korea Utara Kim Jong Un telah difoto pada hari Jumaat duduk di kokpit jet pejuang Rusia di sebuah kilang yang dimiliki oleh sebuah perbadanan yang Jabatan Perbendaharaan AS mengatakan telah mengenakan sekatan untuk “melemahkan keupayaan Rusia untuk meneruskan serangan udara ke atas Ukraine.”

Kim, yang memasuki Rusia dengan kereta api pada hari Selasa dan bertemu dengan Presiden Vladimir Putin pada hari berikutnya, tiba pada hari Jumaat di bandar Rusia Timur Jauh Komsomolsk-on-Amur untuk melawat Kilang Pesawat Yuri Gagarin Komsomolsk-on-Amur, lapor Reuters. Menurut agensi berita negara TASS, kilang itu adalah sebahagian daripada Perbadanan Pesawat Bersatu.

“Kami telah menunjukkan salah satu kilang pesawat terkemuka kami kepada pemimpin [Korea Utara],” Timbalan Perdana Menteri Rusia Denis Manturov, yang dilaporkan menemani Kim ke kemudahan itu, dikutip oleh Associated Press sebagai berkata. “Kami melihat potensi kerjasama dalam pembuatan pesawat dan industri-industri lain, yang sangat mendesak untuk menyelesaikan tugas negara kami mencapai kedaulatan teknologi.”

Jabatan Perbendaharaan AS mengumumkan pada bulan Jun lalu bahawa ia telah mengenakan sekatan ke atas Perbadanan Pesawat Bersatu dalam usaha melemahkan “keupayaan Rusia untuk meneruskan serangan udara ke atas Ukraine.

“UAC dan anak-anak syarikat serta entiti gabungannya… penting kepada keupayaan tentera Rusia untuk memperoleh, mengekalkan, dan menggantikan pesawat dan peralatan yang berkaitan,” jabatan itu berkata pada masa itu. “UAC telah ditubuhkan pada tahun 2006 melalui dekri Presiden Persekutuan Rusia yang baru-baru ini dikenakan sekatan oleh AS Vladimir Putin, untuk bertindak sebagai syarikat induk untuk pelbagai pembina pesawat Rusia.

“Sebagai perusahaan utama dalam kompleks ketenteraan-perindustrian Rusia, UAC dan anak-anak syarikatnya membangunkan, menghasilkan, menjual, mengemaskini, dan membaiki pesawat tentera,” Jabatan Perbendaharaan juga berkata. “UAC juga merangkumi jenama tentera terkenal Sukhoi dan MiG.”

Kerajaan Rusia berkata pada hari Jumaat bahawa Kim memeriksa bengkel pemasangan di mana pejuang Sukhoi Su-35 dan Su-57 dibuat, menurut Reuters.

Kemudian dia ditunjukkan di televisyen negara Rusia di dalam kokpit salah satu jet itu, dengan seorang pegawai Rusia menerangkan keupayaannya menerusi penterjemah, agensi berita itu menambah.

Lawatan Kim ke Rusia minggu ini telah disambut dengan kritikan, dengan Kementerian Luar Negeri Korea Selatan berkata pada hari Khamis, “Kami menyatakan kebimbangan dan kesal yang mendalam bahawa walaupun amaran berulang kali daripada masyarakat antarabangsa, Korea Utara dan Rusia membincangkan isu-isu kerjasama tentera, termasuk pembangunan satelit, semasa pertemuan puncak mereka,” menurut AP.

‘ Elizabeth Pritchett menyumbang kepada laporan ini.