Forum Ekonomi Dunia Klaus Schwab di Davos dituduh sebagai tempat ‘kronisme boleh berkembang’

(SeaPRwire) –   Terdapat banyak organisasi di dunia di mana pemimpin bisnis dan kerajaan bekerja rapat bersama. Tetapi beberapa yang dikatakan paling kontroversial ialah dan pengasasnya, Klaus Schwab.

Di satu pihak, hampir setiap Januari beberapa ribu eksekutif perniagaan terkemuka, politikus, wartawan dan orang lain berkumpul di kampung alpine minuscule Davos-Klosters, Switzerland, untuk mesyuarat tahunan jemputan sahaja WEF. Pembawa berita TV, radio dan akhbar memuji orang yang dipanggil baik dan hebat.

Contohnya Jamie Dimon, CEO JPMorgan Chase, dan kedua-duanya berada di acara yang berlangsung dari 15 hingga 19 Januari, dan kedua-duanya dilihat di TV. Pada permukaannya, perkara mungkin kelihatan normal. Tetapi jika dikaji lebih dalam, anda akan melihat sesuatu yang sangat berbeza.

“Apa yang menarik apabila anda melihat bagaimana WEF diasaskan,” kata Alan Mendoza, pengarah eksekutif Henry Jackson Society, sebuah pemikiran dasar di London, England. “Ia tidak rawak.”

Pada tahun 1971, dengan bantuan Suruhanjaya Eropah (EC), sebuah badan kerajaan, Klaus Schwab, ketika itu seorang profesor perniagaan di Universiti Geneva, mengasaskan Forum Pengurusan Eropah dan menjemput 450 eksekutif perniagaan ke satu persidangan di Davos. Gagasannya adalah untuk pemimpin Eropah mempelajari sesuatu tentang bagaimana perniagaan Amerika berfungsi.

“Anda mempunyai sokongan institusi,” kata Mendoza. “Ini kemudian menarik dan kemudian politikus.” Beliau juga berfikir salah satu pencapaian paling mengejutkan oleh Schwab ialah “skala apa yang dicapainya.”

Walau bagaimanapun, terdapat kebimbangan tentang masa depan WEF selepas Schwab, yang kini berusia 86 tahun. Sehingga kini beliau tidak menamakan pengganti dan ini pula menyebabkan penyokong organisasi bimbang tentang masa depan WEF, mengikut laporan Politico 2023.

Laporan Politico mendakwa sumber dalaman mengatakan beliau seperti raja yang akan kekal dalam jawatan sehingga mati. Dengan cara yang sama, beliau juga memperkerjakan ahli keluarga dalam jawatan kanan di dalam organisasi tidak untuk keuntungan itu. Laporan itu juga menyatakan bahawa sumber dalaman tidak akan berbicara secara terbuka kerana takut membalas dendam seperti dilarang daripada acara WEF atau bahkan dipecat hanya kerana berbual.

Sumber dalaman lain, kakitangan semasa dan terdahulu, secara tanpa nama membandingkan Schwab dengan mengikut laporan akhbar Guardian tahun lalu. “Klaus memilih pemimpinnya menggunakan kriteria yang sama seperti Putin menggunakan untuk memilih timbalan untuk duma negara: kesetiaan, kepintaran, daya tarikan seks,” kata kertas itu mengutip salah seorang sumber. Sumber lain dalam laporan itu memanggil pasukan teratas Schwab “orang tidak bermakna.”

Menjelang 1987, ia berubah menjadi WEF, dan dari itu, seolah-olah tiada apa yang dapat menghentikannya. Dan inilah di mana kritikan mengatakan masalah pertama dengan WEF tiba.

Apabila WEF semakin popular, mereka mengatakan ia kelihatan semakin seperti kelab rangkaian eksklusif untuk orang kaya dan kuasa super. “Ia tidak lebih daripada mekanisme rasmi di mana kronisme boleh berkembang,” kata Ben Habib, timbalan ketua bersama . “Acara itu mengesahkan kronisme.”

Yang lain yang hadir ke Davos, sebagai acara tahunan yang dikenali, melihatnya sebagai acara bersaing di mana tetamu bermain permainan pendakian sosial berisiko tinggi di mana pemenang mendapat pekerjaan bergaji tinggi di puncak syarikat multinasional besar.

Facebook dan Blackrock adalah contoh di mana bekas menteri kerajaan UK telah mengambil peranan kanan. Nick Clegg, bekas ketua pusat kiri Lib-Dems UK, kini menjadi presiden hal ehwal global di Meta. Begitu juga, untuk sementara waktu, George Osbourne, bekas kanselor exchequer (ketua kewangan) untuk kerajaan UK, mengambil peranan sebagai penasihat kanan kepada syarikat pengurusan dana besar AS bernama Black Rock.

Habib mengatakan tidak hairanlah perniagaan besar dan sangat berkait rapat. Dan ia dipandang oleh banyak pihak sebagai organisasi yang kuat tetapi tidak bertanggungjawab yang tidak mewakili keperluan atau kehendak semua masyarakat. Sebaliknya, ia mempunyai dasar jemputan sahaja ke acara tahunan.

Memang, WEF mempunyai kenyataan berikut di laman webnya: “Aktiviti kami dipengaruhi oleh budaya institusi unik yang ditubuhkan berdasarkan teori pemangku kepentingan, yang menegaskan bahawa sesuatu organisasi bertanggungjawab kepada semua bahagian masyarakat.”

WEF tidak segera menjawab permintaan untuk komen tentang ketidakserasian yang kelihatan antara kenyataannya tentang melayani semua orang dan dasar jemputan sahaja.

“Orang kecil tidak diwakili di mana-mana dalam forum antarabangsa besar ini,” kata Mendoza. Masalah dengan WEF ialah skalanya yang besar, katanya. “Jika kita mempunyai masalah dengan [orang kecil menjadi senyap], ia bukan masalah WEF, tetapi isu kapitalisme yang lebih luas.”

Isu lain yang mengganggu kritiknya berputar sekitar tuntutan pada acara WEF masa lalu memanggil untuk ekonomi global yang lebih hijau dan idea mengurangkan penggunaan dunia terhadap Ini bertentangan dengan 1,000 jet peribadi yang dilaporkan membawa para tokoh besar tahun ini untuk mesyuarat tahunan yang berakhir pada 19 Januari, yang jet peribadi mengeluarkan 10 kali lebih karbon daripada pesawat penumpang komersial dan 50 kali lebih daripada kereta api.

Mendoza menyatakan bahawa walaupun beberapa dekad lalu Kumpulan Bilderberg menjadi tumpuan teori konspirasi rahsia, kini WEF menjadi petir untuk idea serupa. Habib bersetuju, menyatakan, “Terdapat banyak orang yang berfikir Schwab mengawal dunia. Saya bukan salah seorang daripada mereka.” Tetapi beliau tidak suka orang yang Schwab bergaul dengan. “Beliau telah menanam dirinya dengan ‘baik dan mulia,’ tetapi mereka tidak begitu hebat dan tidak begitu mulia.”

Pemerhati mengatakan titik perubahan adalah pada tahun 2021 selepas tahun sebelumnya. Ia adalah ketika idea “Reset Besar” menjadi popular. “Wabak mewakili jendela yang jarang tetapi sempit untuk merenung, membayangkan semula dan menetapkan semula dunia kita untuk mencipta masa depan yang lebih sihat, lebih adil dan lebih makmur,” kata Schwab. Dan beliau bercakap tentang cukai kekayaan.

Sebaliknya daripada sesuatu yang baru dan lebih baik berlaku pada , sesuatu yang begitu lama seperti bukit muncul; Orang kaya menjadi lebih kaya, dan orang miskin menjadi lebih miskin. Awal bulan ini, majalah Forbes mendapati lima orang terkaya di dunia secara kolektif lebih daripada dua kali ganda kekayaan mereka. Ini termasuk ahli pelaburan Warren Buffett dan pengasas Amazon Jeff Bezos.

Sementara itu, amal Oxfam UK mengatakan lima bilion orang menjadi lebih miskin dalam tempoh yang sama, terutamanya disebabkan oleh inflasi dan perang yang meningkat.

WEF tidak segera menjawab permintaan Digital untuk komen tentang perpindahan kekayaan global yang besar.

Mendoza bertanya-tanya mengapa WEF tidak melawan imej buruknya. “Anda perlu bertanya, adakah terdapat sebarang rasa bahawa ia terus dengan imej negatif ini?” katanya. “Saya tidak pasti sama ada ia merupakan tempat yang bijak bagi sesiapa untuk mahu berada.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.