Finland menyiasat kebocoran paip gas laut dalam sebagai sabotaj yang mungkin

Polis Finland mengatakan pada Rabu mereka telah melancarkan siasatan jenayah terhadap kemungkinan sabotaj terhadap paip gas bawah laut antara Finland dan Estonia yang ditutup pada hujung minggu berikutan kebocoran.

Biro Siasatan Kebangsaan Finland, atau NBI, mengatakan ia telah memulakan pengumpulan bukti di lokasi kebocoran, yang dikesan di zon ekonomi Finland pada Ahad di paip Balticconector menghubungkan kedua sekutu NATO itu. Satu kabel telekomunikasi juga rosak.

Tujuan siasatan itu adalah untuk menubuhkan sama ada paip Balticconector itu rosak secara sengaja atau kemalangan dan oleh siapa. Pihak berkuasa Finland sudah menolak kemungkinan kesilapan operasi, dengan mengatakan kerosakan itu disebabkan oleh “aktiviti luaran”.

Menyatakan bahawa analisis masih dalam peringkat awal, NBI berkata “jejak telah dikesan di dasar laut” berhampiran kebocoran tetapi tidak memberikan butiran.

Pakar luar telah meramalkan segala-galanya daripada berat kapal mengenai paip kepada letupan sebagai punca yang mungkin. Penyiasat memberitahu wartawan pada Rabu bahawa letupan kelihatan tidak mungkin.

“Kerosakan kelihatan disebabkan oleh daya mekanikal, bukan letupan,” Ketua Inspektor NBI Risto Lohi dikutip memberitahu penyiar awam Finland YLE. “Pada masa ini kami menentukan apa yang berlaku dan (siapa) mungkin terlibat. Mengambil kira situasi, kami tidak akan meramalkan, tetapi bekerja untuk mencari fakta, menganalisisnya dan kemudian menarik kesimpulan tentang apa yang menyebabkan kerosakan.”

Paip Balticconector sepanjang 48 batu itu mengalir merentasi Teluk Finland dari bandar Inkoo Finland ke pelabuhan Estonia Paldiski. Ia berarah dua arah, memindahkan gas asli antara Finland dan Estonia bergantung kepada permintaan dan bekalan.

Paip berharga $318 juta, kebanyakannya dibiayai oleh Kesatuan Eropah, memulakan operasi komersial pada awal 2020. Ia ditutup pada Ahad selepas pengendali mendapati penurunan tekanan dalam paip.

Insiden itu datang hanya lebih daripada setahun selepas paip gas Nord Stream mengalir antara Jerman dan Rusia di Laut Baltik rosak disebabkan letupan dipercayai sabotaj. Kes itu masih tidak selesai.

Di Brussels, Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata beliau telah membincangkan insiden terbaru dengan Presiden Finland Sauli Niinistö dan Perdana Menteri Estonia Kaja Kallas.

“Jika ia terbukti serangan sengaja terhadap infrastruktur penting NATO, maka ini tentu saja serius, tetapi ia juga akan dihadapi dengan tindak balas bersatu dan berazam dari NATO,” kata Stoltenberg.

Pada Selasa, pegawai Finland tidak mengulas sama ada mereka mengesyaki penglibatan Rusia.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov memanggil insiden itu “berita mengejutkan”.

“Kami tahu bahawa terdapat preseden berbahaya serangan keganasan terhadap infrastruktur kritikal di Baltik, maksud saya serangan terhadap paip Nord Stream di Laut Baltik,” kata Peskov dalam panggilan konferensi dengan wartawan pada Rabu. “Kami menantikan maklumat terperinci.”

Pengendali sistem penghantaran gas Finland Gasgrid Finland menganggarkan bahawa kerja pembaikan akan mengambil masa sekurang-kurangnya lima bulan. Syarikat itu berkata terminal cecair gas semula jadi di Inkoo mempunyai kapasiti untuk menghantar gas yang diperlukan Finland.

Eropah menyaksikan harga gas asli mencapai paras tertinggi tahun lalu selepas Rusia memotong kebanyakan bekalan gas semasa perang di Ukraine. Banyak negara Eropah telah beralih ke alternatif lain termasuk LNG sejak itu untuk memenuhi keperluan tenaga mereka.

Eropah kini telah mengisi 97% kapasiti penyimpanan gasnya untuk musim sejuk, tetapi keselamatan bekalan bergantung kepada penghantaran paip gas dan LNG.