Finland menuduh Rusia melimpahkan sempadan dengan pengimigran Timur Tengah sebagai balasan untuk kerjasama dengan AS

(SeaPRwire) –   Finland menuduh Rusia melimpahkan sempadan dengan penghijrahannya dari Timur Tengah dan Afrika sebagai balasan atas kerjasama dengan AS,

Kira-kira 300 penghijrah dari Iraq, Yemen, Somalia dan Syria tiba di Finland minggu ini, melaporkan Reuters, mengutip . Kedatangan mereka telah mendorong Finland untuk mendirikan halangan di sempadan dengan Rusia untuk menghalang penghijrah daripada menyeberang dengan bebas ke negara itu.

Halangan kawat berduri telah dipasang Jumaat sekitar tengah malam di pintu sempadan Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra dan Niirala di tenggara Finland, pegawai sempadan berkata.

Selepas dua orang memecah halangan dan menyeberang ke Finland, pihak berkuasa sempadan berkata halangan akan dipertingkatkan supaya penyeberangan serupa menjadi mustahil.

Penghijrah, kebanyakannya dari , tiba di negara Nordik tanpa dokumentasi yang betul dan telah memohon suaka selepas dibantu oleh pihak berkuasa Rusia untuk bepergian ke kawasan sempadan yang sangat dikawal.

Hampir semua penghijrah tiba di kawasan sempadan menaiki basikal yang laporan media Finland dan Rusia mengatakan telah disediakan dan dijual kepada mereka.

Moskow menafikan dakwaan tentang berada di sebalik banjir penghijrah. Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata bahawa pihak berkuasa Rusia “sangat menyesali bahawa kepimpinan Finland memilih jalan pemisahan sengaja dari sifat baik hubungan kami sebelum ini

Sempadan darat Finland-Rusia berfungsi sebagai sempadan luar Kesatuan Eropah dan berjalan sejauh 832 batu (1,340 kilometer), kebanyakannya melalui hutan tebal di selatan, mencapai landskap berbukit di utara Artik. Kini terdapat sembilan pintu masuk, dengan satu khusus untuk perjalanan kereta api sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )