Finland memanjangkan penutupan sempadan Rusia sehingga notis lanjut kerana kebimbangan berkaitan migrasi

(SeaPRwire) –   Finland akan memanjangkan penutupan titik lintas sempadan dengan Rusia di luar tarikh akhir semasa 14 April “sehingga lanjut notis” kerana risiko tinggi migrasi terancang yang dikendalikan oleh Moscow, kerajaan Finland mengatakan pada Khamis.

Kementerian Dalam Negeri Finland mengatakan dalam kenyataan bahawa keselamatan negara dan ketenteraman awam negara itu akan datang di bawah ancaman serius jika diperkirakan beratus-ratus warganegara ketiga terus cuba memasuki dari Rusia tanpa dokumentasi yang sepatutnya.

“Berdasarkan maklumat yang diberikan oleh pihak berkuasa awam, risiko bahawa migrasi yang dimanipulasi (oleh Rusia) akan bermula dan meningkat seperti yang dilihat sebelumnya kekal mungkin,” kata kementerian itu.

Finland menutup sempadan darat 830 batu pada akhir tahun lepas selepas lebih 1,300 migran tanpa dokumentasi yang sepatutnya atau visa – jumlah yang tidak biasa tinggi – memasuki negara itu dalam tiga bulan sejak September, tidak lama selepas Finland menyertai pakatan NATO.

Kebanyakan migran berasal dari Timur Tengah dan Afrika, dari negara termasuk Afghanistan, Mesir, Iraq, Somalia, Syria dan Yemen. Kebanyakan besar mereka telah memohon suaka di Finland, sebuah negara ahli Kesatuan Eropah dengan populasi 5.6 juta.

Pengawal Sempadan Finland lebih awal mengatakan bahawa kebanyakan migran memegang visa yang sah untuk bekerja atau belajar – atau mempunyai permit tinggal – di Rusia, yang dianggap sebagai negara selamat.

Menuding Rusia secara sengaja mengarahkan migran ke kawasan sempadan Rusia-Finland yang biasanya sangat dijaga yang berkhidmat juga sebagai sempadan luaran EU di utara, Kabinet Perdana Menteri Petteri Orpo telah memanjangkan penutupan titik pemeriksaan beberapa kali.

Kremlin telah menafikan dakwaan Helsinki dan sebaliknya menuduh kerajaan Finland enggan untuk mengadakan dialog mengenai isu sempadan.

Semua lapan titik lintas sempadan darat Finland-Rusia untuk orang telah ditutup sejak 15 Disember. Titik pemeriksaan kereta api tenggara untuk tren kargo di Vainikkala kekal terbuka tetapi kerajaan mengatakan pada Khamis ia akan menutup tiga titik pemeriksaan laut bermula 15 April.

Migran boleh terus memohon suaka di Finland, sebahagian daripada zon Schengen EU tanpa pasport, di lapangan terbang dan pelabuhan Finland, kata kerajaan itu.

“Pihak berkuasa Finland melihat ini sebagai situasi jangka panjang,” Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen berkata. “Kami tidak melihat apa-apa pada musim bunga ini yang akan membawa kami untuk menyimpulkan bahawa situasi (migrasi) telah berubah dengan bermakna.”

Tambahan lagi, cuaca musim bunga yang lebih hangat dianggarkan oleh kerajaan Finland akan meningkatkan bilangan migran tiba di sempadan, menekan Helsinki untuk mencari penyelesaian mampan.

“Terdapat ratusan dan mungkin beribu-ribu orang berhampiran sempadan Finland di sebelah Rusia yang boleh dimanipulasi terhadap Finland,” kata Rantanen. “Migrasi yang dimanipulasi adalah salah satu cara yang Rusia boleh menekan dan mempengaruhi keselamatan dan kestabilan sosial Finland dan EU.”

Kabinet Finland kini merangka akta undang-undang mengenai langkah-langkah untuk memerangi migrasi yang dimanipulasi, termasuk membenarkan kaedah ‘pushback’ dalam mengusir migran dan pemohon suaka, di sempadan dengan Rusia.

‘Pushbacks’, pemulangan paksa orang melintasi sempadan antarabangsa tanpa penilaian hak mereka untuk memohon suaka atau perlindungan lain, melanggar kedua-dua undang-undang antarabangsa dan undang-undang EU. Walau bagaimanapun, ahli-ahli EU Poland, Latvia dan Lithuania sebelum ini telah bersandar kepada langkah kontroversi apabila menangani migran yang cuba memasuki dari Belarus.

Kementerian dalam negeri mengatakan cadangan undang-undang mengenai migrasi akan diserahkan kepada Eduskunta, atau Parlimen, secepat mungkin. Ia mesti mendapat sokongan majoriti meluas ahli perundangan untuk diluluskan dan cadangan itu sudah dibincangkan secara meluas oleh pakar, politikus dan rakyat.

Sebelum ini, kerajaan mengatakan ia telah menerima sokongan antarabangsa untuk undang-undang dari EU dan organisasi lain.

Finland bertindak sebagai sempadan luaran EU di utara dan membentuk sebahagian besar sayap timur laut NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.