Filipina menuduh China menyembur bot bekalan tentera dengan air pancut

(SeaPRwire) –   Kapal pengawal pantai China telah menyembur kapal bekalan tentera laut Filipina dengan air pancutan dan mengganggu kapal tersebut di kawasan pertikaian selama dua hari berturut-turut pada Ahad, ketua tentera Filipina berkata.

Jeneral Romeo Brawner Jr. berkata beliau berada di atas Unnaiza Mae 1 apabila kapal pengawal pantai China menyemburkan air pancutan kepadanya. Beliau berkata kapal Filipina itu membawa makanan dan bekalan lain kepada anggota tentera laut dan tentera Filipina yang berpangkalan di atas BRP Sierra Madre di Second Thomas Shoal.

“Ini adalah tindakan keganasan tulen,” kata Brawner kepada Agensi Berita Antarabangsa dalam temu bual telefon. “Saya menyaksikan berapa kali kapal pengawal pantai China dan kapal milisia besar memotong laluan kami. Mereka menyembur air pancutan kepada kami, kemudian menabrak kami. Ini sangat menyakitkan hati.”

Dalam dua insiden pada Sabtu dan Ahad, tekanan air pancutan telah menyebabkan kapal bekalan Filipina M/L Kalayaan tidak boleh berfungsi dan perlu ditunda ke pelabuhan Filipina, manakala salah satu daripada dua kapal pengawal pantai Filipina, BRP Cabra, mengalami kerosakan pada tiangnya, menurut pegawai-pegawai tersebut.

Kapal-kapal China juga telah menabrak kapal Filipina di Second Thomas Shoal dan secara berasingan di Scarborough Shoal di barat laut Filipina.

Sementara itu, pihak China telah menyalahkan Amerika Syarikat kerana menggalakkan Filipina untuk memprovokasi China.

Jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning pada Isnin berkata pertikaian maritim ini adalah “isu antara dua negara, dan tiada pihak ketiga yang berhak campur tangan.”

“Baru-baru ini, AS, demi kepentingan geopolitiknya, telah menggalakkan, menyokong dan bekerjasama dengan Filipina dalam pelanggaran dan provokasinya di Laut China Selatan, memperbesarkan perbezaan dan mencetuskan konfrontasi,” kata Mao kepada wartawan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.