Filipina marah selepas kapal pengawal pantai China hampir berlanggar dengan kapal Filipina dalam jarak 3 kaki di Laut China Selatan

Filipina marah selepas kapal pengawal pantai China hampir berlanggar dengan kapal Filipina dalam jarak 3 kaki di Laut China Selatan

“Kami mengutuk kelakuan kapal pengawal pantai China. Mereka telah melanggar undang-undang antarabangsa, terutamanya peraturan perlanggaran,” jurucakap pengawal pantai Filipina Commodore Jay Tarriela berkata dalam satu taklimat Jumaat.

Perlanggaran dapat dielakkan apabila salah satu daripada dua kapal pengawal pantai Filipina, BRP Sindangan, dengan cepat songsang enjinnya untuk mengelakkan perlanggaran dengan kapal pengawal pantai China yang melintas haluannya pada jarak hanya satu meter, kata Tarriela.

Insiden yang membimbangkan itu berlaku berhampiran Second Thomas Shoal, yang kedua-dua negara jiran Asia itu tuntut dan telah menjadi tempat kejadian konfrontasi kerap dan telah meningkatkan ketakutan pertikaian wilayah sedemikian boleh mencetuskan krisis yang lebih besar. Pertembungan besar di perairan yang dipertikai itu berpotensi melibatkan Amerika Syarikat, yang telah berikrar untuk mempertahankan Filipina, sekutunya mengikut perjanjian.

Tarriela berkata hampir berlanggar itu adalah “manuver berbahaya paling dekat” oleh mana-mana kapal pengawal pantai China terhadap kapal patroli Filipina.

Ia disaksikan oleh beberapa wartawan, termasuk dari The Associated Press, yang dijemput oleh pengawal pantai Filipina untuk menyertai pelayaran sebagai sebahagian daripada strategi yang bertujuan mendedahkan tindakan agresif China di Laut China Selatan.

Pengawal pantai China berkata dalam satu kenyataan Rabu malam bahawa kapal-kapal Filipina memasuki perairan “tanpa kebenaran daripada kerajaan China” dan bahawa “China dengan tegas menentang Filipina mengangkut bahan binaan secara haram ke kapal tentera yang ‘terkandas'”. Ia berkata ia memberi amaran tegas kepada kapal-kapal Filipina dan memantau mereka sepanjang proses itu.

Insiden itu berlaku selepas satu kapal pengawal pantai Filipina diblok dan dikepung oleh kapal-kapal pengawal pantai dan militia China selama kira-kira lapan jam pada hari Rabu.

Permusuhan hari Rabu bermula pada waktu subuh apabila sebuah kapal pengawal pantai China mengekori rapat kapal-kapal Filipina dalam perjalanan ke Second Thomas Shoal dan kemudian membentuk sekatan termasuk kapal-kapal militia dan sekurang-kurangnya satu kapal perang tentera laut.

Dua bot bekalan kecil yang diiringi oleh pengawal pantai Filipina di perairan yang dipertikai berjaya menerobos sekatan China dan menghantar makanan serta bekalan lain ke pos marin Filipina di shoal itu.

Seorang operator radio pengawal pantai China berulang kali menegaskan kepada BRP Sindangan bahawa “China mempunyai kedaulatan tidak terbantah” ke atas Second Thomas Shoal dan perairan sekitarnya. “Untuk mengelakkan salah faham, tinggalkan dan jauhi kawasan ini,” operator radio China memberi amaran.

Kakitangan pengawal pantai Filipina membalas dengan menegaskan hak Filipina ke kawasan itu dan berkata mereka akan meneruskan penghantaran bekalan.

Peningkatan ketegangan itu adalah yang terbaru dalam pertikaian wilayah Laut China Selatan yang sudah lama berlarutan, salah satu laluan perdagangan tersibuk di dunia. Konflik itu telah melibatkan China, Filipina, Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei, dan telah menjadi titik panas dalam persaingan serantau AS-China.