Filipina enggan membenarkan China untuk memindahkan pos tentera Filipina di beting yang dipertikaikan

(SeaPRwire) –   Filipina tidak akan membenarkan China mengalih keluar pos tentera Filipina yang dipertikaikan di terumbu pasir.

Pegawai tentera laut Filipina mengumumkan pada hari Rabu bahawa Filipina tidak akan membenarkan China mengalih keluar pos tentera Filipina di terumbu pasir yang dipertikaikan di Laut China Selatan, sehari selepas empat anggota tentera laut Filipina cedera dalam pertembungan antara kapal tentera laut China dan Filipina.

Pegawai-pegawai Filipina memanggil seorang diplomat dari kedutaan China di Manila untuk meluahkan protes kuat mengenai pertembungan pada hari Selasa di Terumbu Thomas Kedua. Sebuah kontinjen kecil tentera laut Filipina telah berdiri menjaga kapal perang yang terdampar sejak tahun 1990-an yang telah berkhidmat sebagai pos di terumbu pasir tersebut.

Washington mengeluarkan amaran selepas keganasan hari Selasa bahawa ia berkewajipan untuk mempertahankan Filipina, sekutu perjanjian tertua Asia di rantau itu, jika pasukan, kapal atau pesawat tentera Filipina diserang dengan senjata di mana-mana bahagian Laut China Selatan.

Laksamana Madya Roy Trinidad juga berkata pasukan tentera laut Filipina tidak akan membenarkan sebarang struktur didirikan di kawasan lain yang dipertikaikan hebat, Terumbu Scarborough. China mengusir tentera laut dan kapal-kapal pengawal pantai yang disyaki sebagai militia pada tahun 2012 selepas tegang berpanjangan antara kapal tentera laut China dan Filipina.

“Ini merupakan garis merah untuk Filipina, kepada angkatan bersenjata,” kata Trinidad dalam sidang akhbar di Manila apabila ditanya tindakan China yang tidak dapat diterima oleh Filipina di perairan yang dipertikaikan.

Trinidad berkata pentadbiran bekas Presiden Rodrigo Duterte, yang mendahului Presiden semasa Ferdinand Marcos Jr., menetapkan “garis merah” tersebut, yang menggariskan tindakan oleh China dan mana-mana negara penuntut lain yang akan mencetuskan tentangan hebat Filipina di laut yang dipertikaikan.

Ketegangan terbaru bermula apabila kapal pengawal pantai China dan kapal yang disyaki sebagai militia mengikuti, mengelilingi dan menghalang dua kapal pengawal pantai Filipina yang mengiringi dua bot motor awam yang dikendalikan oleh anggota tentera laut Filipina.

Mereka dalam perjalanan menghantar bekalan dan pengganti anggota tentera laut dan marin yang bertugas menjaga BRP Sierra Madre, kapal perang tentera laut yang sengaja dibiar terdampar oleh tentera laut Filipina pada akhir 1990-an di cetekan Terumbu Thomas Kedua untuk berkhidmat sebagai pos wilayah.

China juga menuntut kawasan itu dan mengelilingi terumbu pasir dengan kapal pengawal pantai, tentera laut dan kapal yang disyaki sebagai militia untuk mencegah pasukan Filipina menghantar bahan pembinaan untuk menguatkan Sierra Madre, yang kini berkarat dan agak miring tetapi kekal sebagai kapal perang tentera laut yang aktif, yang bermakna sebarang serangan ke atasnya akan dianggap oleh Manila sebagai tindakan peperangan.

Selepas fajar Selasa, sebuah kapal pengawal pantai China menyampuk salah satu kapal pengawal pantai Filipina, BRP Sindangan, di mana anak kapal bergegas menurunkan penampan getah sepanjang sisi untuk mengelakkan kerosakan kepada lunas.

Dua wartawan Associated Press dan media lain yang dijemput untuk menaiki kapal patroli menyaksikan pertembungan tegang itu.

Menjemput wartawan menyertai perjalanan kapal Filipina ke kawasan itu adalah sebahagian daripada strategi yang dilaksanakan tahun lalu oleh kerajaan untuk mempamerkan tindakan agresif China di salah satu laluan air yang paling dipertikaikan di dunia. China bertindak balas dengan memberi krew pengawal pantinya kamera video untuk melawan versi Manila mengenai pertembungan.

Kapal pengawal pantai China menyatakan dalam kenyataannya bahawa BRP Sindangan telah menabrak kapalnya, walaupun wartawan di atas kapal pengawal pantai Filipina melihat kapal China menghampiri dengan bahaya sebelum perlanggaran.

Kemudian, kapal pengawal pantai China yang lain menghalang dan kemudian bertabrakan dengan bot bekalan yang diiringi oleh pengawal pantai Filipina, menurut pegawai Filipina.

Bot bekalan itu kemudian ditembak dengan air jet dari dua kapal pengawal pantai China. Laksamana Madya Alberto Carlos berada di atas bot dan menyaksikan serangan air jet, yang menyebabkan kecederaan ringan kepada empat anggota tentera laut.

“Tekanan benar-benar kuat,” kata Carlos. “Ia memecah kanta bot dan menyebabkan beberapa kecederaan.”

Bot yang rosak segera kembali ke wilayah Palawan, Filipina barat. Bot bekalan yang lain berjaya mengelakkan sekatan pengawal pantai China dan menghantar bekalan kepada pasukan Filipina yang menjaga terumbu pasir, menurut pegawai Filipina.

Pertembungan wilayah berlarutan selama dua dekad telah mencetuskan siri pertembungan antara pasukan China dan Filipina tahun lalu, dengan Filipina memprotes manuver berbahaya oleh kapal pengawal pantai China dan China menuntut Sierra Madre ditarik keluar oleh Filipina.

Kapal pengawal pantai China menyatakan dalam kenyataan bahawa “ia mengambil langkah kawalan mengikut undang-undang terhadap kapal Filipina yang memasuki wilayah air bersebelahan dengan Terumbu Ren’ai”, nama yang digunakan Beijing untuk Terumbu Thomas Kedua.

Washington mengutuk tindakan pengawal pantai China, dan dutanya di Manila, MaryKay Carlson, berkata Amerika Syarikat berdiri bersama Filipina. Australia dan Jepun secara berasingan menyatakan kebimbangan mereka terhadap tindakan China.

Di Washington, jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat, Matthew Miller, berkata insiden itu menunjukkan “tidak peduli berbahaya China terhadap keselamatan rakyat Filipina dan juga undang-undang antarabangsa,” dan bahawa China menghalang “operasi maritim sah Filipina.”

Pertembungan itu telah mencetuskan kebimbangan konflik lebih besar yang boleh melibatkan .

Pegawai China dan Filipina bertemu di Shanghai pada bulan Januari dan bersetuju untuk mengambil langkah mengurangkan ketegangan, tetapi pertembungan terbaru menggarisbawahi kesukaran melakukannya.

“Jika China mahu beberapa peningkatan atau kemajuan dalam menyelesaikan pertikaian maritim ini secara aman dan tertib, kami menuntut mereka menyesuaikan perkataan dengan tindakan,” kata Jonathan Malaya, penolong pengarah eksekutif Majlis Keselamatan Negara, pada hari Rabu di Manila.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.