Filem ‘Lebuhraya Alkitab’ terokai ‘jalur Alkitab asal’ di Israel di mana Yesus dan Abraham berjalan

JERUSALEM—Titik permulaan filem cetera panjang bertajuk “Route 60: The Biblical Highway” yang dijadualkan dibuka pada hari Isnin di 1,500 pawagam di seluruh negara Amerika Syarikat adalah titik berlepas jalan raya 150 batu dari utara ke selatan di Tanah Suci.

Bekas Setiausaha Negara AS Mike Pompeo, seorang Kristian evangelis, dan David Friedman, anak seorang rabbi yang berkhidmat sebagai duta besar AS untuk Israel, adalah pemandu filem itu di sepanjang lebuh raya yang penuh dengan peristiwa dan sejarah alkitab yang menakjubkan.

Pompeo memberitahu Digital, “David Friedman dan saya berjalan di tempat para nabi dan Yesus melalui perjalanan mereka. Dari Nazareth ke Beersheba, Route 60 menunjukkan di mana peristiwa-peristiwa Alkitab berlaku. Sama ada anda seorang yang beriman atau hanya peduli tentang sejarah, anda tidak akan mahu melewatkan ini.”

Pompeo dan Friedman merentasi jalan sepanjang 150 batu dari utara ke selatan di Tanah Suci.

‘Wajah Yesus’ ditemui di gereja kuno di gurun Israel

Friedman menyatakan pada permulaan filem itu bahawa Route 60 di Israel adalah “jalan yang dilalui Abraham, bapa bangsa-bangsa, sebagai orang pertama yang beriman kepada monoteisme” dan “Ia adalah jalan yang dilalui oleh Yesus, tokoh utama Kekristianan.”

Duta besar itu berkata, “Route 60 mengikuti laluan kuno dari Nazareth ke Beersheba. Ia menghubungkan banyak tapak suci dan peristiwa alkitabiah, dalam apa yang boleh disebut sebagai tali pinggang alkitabiah asli.”

Dalam temu bual dengan Digital, Friedman berkata filem itu membentangkan “perspektif seorang Yahudi dan seorang Kristian.”

Route 60 memotong Judea dan Samaria, nama alkitabiah Yahudi kuno untuk rantau itu. “Pada akhirnya, di samping menjadi tempat pertikaian, ia juga tempat kesucian yang besar bagi umat agama Yahudi dan Kristian,” kata Friedman.

Filem itu adalah idea Friedman, yang menyebutnya “filem yang sangat mengangkat dan menguatkan rohani” kerana Route 60 “menempatkan peratusan yang sangat tinggi wira dan kisah alkitabiah kami.”

Gereja Rasul-Rasul Ditemui Berhampiran Laut Galilee, Ahli Arkeologi Berkata

Orang Arab Palestin menganggap Tebing Barat (Judea dan Samaria) sebagai tanah untuk negara masa depan mereka. Israel berkata tanah itu adalah wilayah yang dipertikaikan dan berhujah orang Yahudi mempunyai hak untuk tinggal di Judea dan Samaria, di mana sebahagian besar sejarah Alkitab berlangsung.

Pada bulan Januari, Digital melaporkan Israel kekal sebagai satu-satunya negara Timur Tengah di mana populasi Kristian terus berkembang sementara umat Kristian menghadapi penganiayaan teruk di sejumlah negara majoriti Muslim di jantung Islam.

Pompeo dan Friedman membawa penonton ke keajaiban arkeologi Kota Daud di Jerusalem, di mana Yesus menyembuhkan seorang buta di Kolam Siloam.

Friedman berkata Route 60 adalah “jalan yang telah diukir untuk ziarah ke Jerusalem.” Mereka melakukan perjalanan di jalan itu dengan unta dan domba, kata Friedman.

Friedman berkata para Bapa Pengasas menulis dalam Pengisytiharan Kemerdekaan tentang hak asasi manusia untuk “kehidupan, kebebasan dan mengejar kebahagiaan” dan hak-hak ini bersumber dari Perjanjian Lama di Jerusalem. “Kota Daud adalah tapak warisan Amerika” kerana “batu rohani Amerika berasal dari Jerusalem… di Kota Daud.”

Filem itu membuat perkaitan tambahan antara sejarah alkitabiah dan politik Amerika kontemporari.

Kota lama Jerusalem adalah bahagian utama filem itu. Bekas diplomat memberi tumpuan kepada Gereja Makam Suci, yang dihormati sebagai tempat pengkebumian Yesus Kristus.

Pompeo, yang mahir dalam sejarah Kristian, menunjukkan kepada penonton Taman Getsemani di Jerusalem di mana Yesus melawat selepas Perjamuan Terakhir. “Dia tahu apa yang menanti beliau,” kata Pompeo tentang kesukaran yang akan dihadapi Yesus di kaki Gunung Zaitun, di mana dia ditangkap.

Friedman dan Pompeo melakukan perjalanan ke makam Rachel. Friedman berkata Rachel “dianggap sebagai ibu Yahudi alkitabiah.” Orang melawat makam Rachel untuk berdoa “ketika mereka memerlukan, ketika mereka menderita, dan, terutamanya wanita yang menghadapi masalah mengandung anak.” Makam Rachel terletak berhampiran Bethlehem, di mana Yesus dilahirkan.

Friedman dan Pompeo memberi wawasan ke dalam beberapa pencapaian diplomatik Timur Tengah penting pemerintahan Trump, termasuk Perjanjian Abraham dan pemindahan kedutaan AS ke Jerusalem, ibu kota Israel. Friedman memainkan peranan penting dalam penubuhan kedutaan Amerika di Jerusalem.

Pasukan Friedman dan Pompeo membawa kepada penormalan hubungan diplomatik (Perjanjian Abraham) antara Israel dan Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Maghribi dan Sudan.

Pompeo menetapkan semasa penggal jawatannya bahawa kediaman Yahudi di Judea dan Samaria – “tali pinggang Alkitab asli” – tidak melanggar undang-undang antarabangsa dengan tinggal di rantau itu.