EU mempertimbangkan untuk menyesuaikan perlindungan untuk serigala kerana petani menimbulkan kebimbangan tentang keselamatan ternakan mereka

Suruhanjaya Eropah mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia sedang menimbang sama ada untuk melaraskan peraturan bagi menghadkan perlindungan untuk serigala ekoran kebangkitan semula bilangan kanin itu yang telah mencetuskan ketegangan yang semakin meningkat dengan petani yang bimbang tentang keselamatan ternakan mereka.

Pengumuman itu dibuat hampir tepat setahun selepas seekor serigala membunuh seekor pony yang dimiliki oleh presiden cabang eksekutif Kesatuan Eropah, Ursula von der Leyen, pada awal September tahun lepas di ladang keluarganya di Hannover, utara Jerman.

“Kepekatan kawanan serigala di beberapa rantau Eropah telah menjadi bahaya sebenar untuk ternakan dan berpotensi juga untuk manusia,” kata von der Leyen dalam satu kenyataan. “Saya mendesak pihak berkuasa tempatan dan kebangsaan untuk mengambil tindakan apabila perlu.”

KAJIAN MENDAPATI BERUANG, SERIGALA DAN KARNIVOR BESAR LAIN SEMKIN MENINGKAT DI EROPAH

Pakar dan kumpulan alam sekitar menganggarkan sehingga 19,000 ekor serigala mungkin hadir di 27 negara anggota EU, dengan populasi lebih daripada 1,000 ekor dipercayai berkeliaran di Bulgaria, Greece, Itali, Poland, Romania dan Sepanyol.

Bilangan mereka dianggarkan telah meningkat sebanyak 25% dalam tempoh sepuluh tahun kebelakangan ini. Mereka kekal sebagai spesies yang dilindungi di kebanyakan Eropah, tetapi orang ramai telah hilang tabiat hidup berdekatan dengan mereka dan cara tradisional untuk mengurus dan melindungi ternakan daripada serigala telah ditinggalkan.

Suruhanjaya berkata bahawa ia mahu “mengubah suai, di mana sesuai, status perlindungan” serigala dan bahawa ia mahu mengemas kini peraturan “untuk memperkenalkan, di mana perlu, fleksibiliti selanjutnya,” bergantung kepada bagaimana bilangan mereka telah berkembang.

Untuk berbuat demikian, suruhanjaya menyeru komuniti tempatan, saintis dan pihak berkepentingan lain untuk memberikan data baharu mengenai populasi serigala dan kesan mereka menjelang 22 September – dalam tempoh 2 minggu sahaja. Panggilan serupa pada bulan April untuk maklumat tidak “memberikan gambaran penuh yang mencukupi” untuk mengambil tindakan, katanya.

MAHKAMAH BELANDA TOLAK RANCANGAN UNTUK MENGAWAL PERTUMBUHAN POPULASI SERIGALA DENGAN SENJATA PAINTBALL

Suruhanjaya tidak akan mengesahkan sama ada ia sedang mencari pemusnahan serigala. Apabila ditanya mengenainya, jurucakap Adalbert Jahnz hanya berkata bahawa “kami berharap mendapat gambaran yang lengkap dan tepat, terkini, tentang situasi ini untuk dapat mengambil apa-apa langkah selanjutnya yang diperlukan.”

Tetapi dalam temu bual pada hari Isnin, Menteri Alam Sekitar Jerman Steffi Lemke berkata bahawa beliau merancang untuk mengemukakan cadangan konkrit menjelang akhir bulan ini untuk memudahkan penembakan serigala bagi melindungi haiwan ragut seperti biri-biri di negaranya.

“Penembakan serigala selepas serangan serigala mesti boleh berlaku dengan lebih cepat dan dengan birokrasi yang kurang,” kata Lemke kepada harian Die Welt. “Jika puluhan biri-biri diserang dan terbaring mati di padang ragut, maka itu adalah tragedi bagi setiap peternak haiwan dan beban yang sangat besar bagi mereka yang terjejas.”

___