EU berjanji 650 juta euro bantuan kepada Ethiopia, kali pertama sejak perang di wilayah Tigray berakhir

Kesatuan Eropah telah berjanji bantuan bernilai 650 juta euro kepada Ethiopia, hampir tiga tahun selepas ia memotong bantuan langsung ke negara Afrika Timur itu atas kekejaman yang dilakukan dalam perang saudara yang berdarah.

Jutta Urpilainen, pesuruhjaya EU untuk perkongsian antarabangsa, mengumumkan perjanjian itu semasa sidang akhbar bersama Menteri Kewangan Ethiopia Ahmed Side di ibu negara, Addis Ababa, pada hari Selasa.

“Sudah tiba masanya untuk secara beransur-ansur menormalisasikan hubungan dan membina semula perkongsian yang saling menguatkan dengan negara anda,” kata Urpilainen, menggambarkan pakej bantuan itu sebagai “langkah konkrit pertama” dalam proses ini selepas gencatan senjata mengakhiri perang pada November lalu.

Pakej bantuan EU itu pada asalnya bernilai $1.04 bilion dan sepatutnya diberikan kepada Ethiopia dari 2021 hingga 2027, tetapi ia ditangguhkan pada akhir 2020 selepas pertempuran meletus di wilayah utara Tigray. AS juga menghentikan bantuan dan melegalkan sekatan.

Ahmed berkata bantuan itu akan membantu meningkatkan pemulihan pasca-perang Ethiopia dan memudahkan reformasi ekonomi yang sangat diperlukan pada “persimpangan kritikal” buat negara itu.

“Perkongsian strategik ini kini kembali ke rak,” katanya.

Walau bagaimanapun, sokongan bajet terus kepada kerajaan Ethiopia kekal ditangguhkan dan tidak akan dipulihkan sehingga “syarat politik yang sangat jelas” dipenuhi, kata Urpilainen tanpa menentukan.

Beliau menambah bahawa program daripada Tabung Kewangan Antarabangsa juga diperlukan terlebih dahulu.

Awal hari Selasa, Urpilainen mengadakan mesyuarat dengan Perdana Menteri Ethiopia Abiy Ahmed dan Moussa Faki Mahamat, pengerusi Suruhanjaya Kesatuan Afrika.

Perang Tigray mengorbankan beribu-ribu orang yang tidak diketahui dan dicirikan oleh pembunuhan beramai-ramai, rogol beramai-ramai dan tuduhan kelaparan paksa. EU sejak lama menegaskan ia tidak akan menormalisasikan hubungan dengan Ethiopia sehingga ada akauntabiliti untuk jenayah ini.

Ethiopia telah cuba menghalang siasatan PBB daripada menyiasat kekejaman itu dan telah melancarkan proses keadilan peralihan sendiri, yang pakar hak asasi manusia kata tidak sempurna. Panel PBB telah berkata semua pihak melakukan penyalahgunaan, sesetengahnya bersamaan dengan jenayah perang.

Janji bantuan EU kepada Ethiopia datang sehari sebelum tamat tempoh untuk memperbaharui mandat siasatan di Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva.

Pada hari Selasa, pakar PBB memberi amaran bahawa lebih banyak siasatan bebas ke atas “situasi hak asasi manusia yang buruk” Ethiopia diperlukan disebabkan “risiko yang sangat besar akan kekejaman masa depan.”

“Terdapat risiko yang sangat nyata dan segera bahawa keadaan akan merosot lagi, dan tanggungjawab masyarakat antarabangsa untuk memastikan siasatan berterusan supaya pelanggaran hak asasi manusia dapat ditangani, dan tragedi terburuk dapat dielakkan,” kata Steven Ratner, salah seorang pakar PBB.

Laporan panel PBB bulan lalu menyebut “kekejaman yang serius dan berterusan” di Tigray dan mempersoalkan komitmen pegawai Ethiopia terhadap akauntabiliti sebenar.

Minggu lalu Hak Asasi Manusia berkata EU perlu mengemukakan resolusi di Majlis Hak Asasi Manusia PBB yang memanggil untuk siasatan berterusan ke atas kekejaman.

“Tidak berbuat demikian akan menafikan komitmen sendiri,” kata kumpulan hak itu.