Eswatini, salah satu monarki terakhir dunia, mengadakan pilihan raya yang sebahagian besarnya bersifat istiadat

Negara kecil Afrika Selatan Eswatini mengadakan pilihan raya pada hari Jumaat untuk menentukan sebahagian daripada komposisi Parlimennya, walaupun raja yang sangat kaya mempunyai kuasa mutlak, parti politik diharamkan dan wakil yang dipilih hanya boleh menasihati seorang monarki yang keluarganya telah memerintah selama 55 tahun.

Eswatini, terletak di antara Afrika Selatan dan Mozambique, adalah monarki mutlak terakhir di Afrika dan salah satu daripada yang tinggal sedikit di dunia. Raja Mswati III, 55, telah menjadi monarki sejak 1986, apabila beliau menjadi pemerintah beberapa hari selepas ulang tahun ke-18 beliau. Ayahandanya adalah raja selama 82 tahun sebelum beliau, walaupun Eswatini hanya merdeka daripada Britain pada 1968.

Ia dahulunya dikenali sebagai Swaziland.

Pilihan raya parlimen diadakan setiap lima tahun. Calon untuk dewan rendah, Dewan Perhimpunan, dan untuk Senat tidak boleh menganggotai parti politik, yang diharamkan pada 1973, dan dinamakan di peringkat tempatan sebelum mereka menghadapi undian popular.

Mswati III melantik minoriti ahli Dewan Perhimpunan, dan majoriti dipilih. Dia melantik majoriti Senat, perdana menteri dan ahli kerajaan utama yang lain.

Sebagai raja, atau “Ngwenyama” – yang bermaksud singa – Mswati III kadangkala dinasihati oleh majlis tetapi mempunyai kuasa eksekutif dan perundangan di bawah undang-undang di negara 1.2 juta orang dan membuat keputusan melalui dekri.

Sedikit lebih daripada 500,000 orang didaftarkan untuk mengundi dalam pilihan raya Jumaat, badan pilihan raya berkata. Kesatuan Afrika dan blok serantau Komuniti Pembangunan Afrika Selatan menghantar pemerhati.

Mswati telah menghadapi protes pro-demokrasi yang semakin meningkat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi aktivis yang menuntut reformasi bertemu kekerasan keras daripada polis dan pasukan keselamatan di bawah kawalan raja pada Jun 2021, dengan puluhan terbunuh.

Desakan untuk reformasi telah diteruskan, memberi tumpuan terutamanya kepada membenarkan parti politik dan agar perdana menteri dipilih secara demokratik.

Dua ahli parlimen dipenjarakan kerana menyeru reformasi demokratik semasa protes 2021. Mereka disabitkan kesalahan tahun ini di bawah undang-undang anti-pengganas yang kumpulan hak asasi manusia kata direka hanya untuk menindas kritikan terhadap Mswati dan menghentikan desakan untuk demokrasi.

Ahli parlimen, Mduduzi Bacede Mabuza dan Mthandeni Dube, kini menghadapi sehingga 20 tahun penjara, menurut CIVICUS, sebuah gabungan global pertubuhan masyarakat sivil.

Mswati dituduh hidup mewah manakala rakyat Eswatini bergelut dengan kemiskinan yang meluas, kadar jangkitan HIV tertinggi di dunia per kapita dan jangka hayat 57 tahun, salah satu yang terendah di dunia.

Laporan Forbes pada 2008 menganggarkan kekayaan Mswati pada $200 juta. Dia memiliki jet peribadi, armada kereta mewah dan dilaporkan memakai sut yang dihiasi berlian untuk sambutan ulang tahun ke-50nya. Raja mempunyai sekurang-kurangnya 15 isteri dan dikritik kerana menggunakan wang awam untuk membina istana untuk mereka.

Dalam penilaian terbarunya, Bank Dunia menganggarkan lebih separuh rakyat Eswatini hidup dengan kurang daripada $3.65 sehari.