Estonia tahan 10 suspek yang didakwa melakukan sabotaj di bawah perintah Rusia

(SeaPRwire) –   Agensi keselamatan dalam negeri Estonia mengatakan pada Selasa bahawa ia telah menahan 10 orang disyaki sabotaj dan menyebarkan ketakutan serta mencipta ketegangan dalam negara Baltik itu dalam operasi “hibrid” koordinasi perkhidmatan khas.

Di kalangan suspek — ditahan antara Disember dan Februari — terdapat individu yang dipercayai telah memecahkan tingkap kereta Menteri Dalam Negeri Lauri Läänemets dan seorang wartawan tempatan pada Disember, kata Perkhidmatan Keselamatan Dalam Negeri Estonia.

“Maklumat yang dikumpul secara terkini dalam prosiding jenayah menunjukkan bahawa perkhidmatan khas Rusia telah menyelaraskan operasi hibrid terhadap keselamatan Republik Estonia, melibatkan suspek yang telah ditahan,” katanya. “Setahap pengetahuan Perkhidmatan Keselamatan Dalam Negeri Estonia, matlamatnya adalah untuk menyebarkan ketakutan dan mencipta ketegangan dalam masyarakat Estonia.”

Hubungan Estonia kepada jiran Rusia telah kekal dingin sejak kemerdekaannya pada 1991. Sebagai warisan Kesatuan Soviet, negara 1.3 juta penduduk itu, yang kini merupakan ahli NATO dan EU, mempunyai minoriti etnik Rusia yang besar.

Menurut Peguam Negara Triinu Olev, suspek telah ditahan menunggu keputusan siasatan terhadap prosiding jenayah.

Pegawai keselamatan berkata suspek memegang pelbagai peranan di Estonia, bergantung kepada arahan dari pengendali Rusia mereka. Sesetengah daripada mereka memberi tumpuan kepada mengumpul maklumat, manakala yang lain merancang serangan yang juga dilaksanakan, kata pegawai tersebut.

Ketua Perkhidmatan Keselamatan Estonia, Margo Palloson, berkata bahawa sesetengah daripada suspek yang dipercayai telah menghakis tanda peringatan tidak didedahkan telah direkrut melalui .

“Memandangkan tindakan prosedur sedang dilaksanakan untuk mengesahkan syak wasangka dan menentukan fakta penting, ia tidak mungkin membincangkan insiden-insiden ini dalam butiran lanjut,” kata agensi keselamatan itu.

Moscow telah mengekalkan minat tinggi dalam hal ehwal dalam negeri Estonia dan jiran Baltiknya Latvia dan Lithuania, terutamanya dalam hal keselamatan dan tentera selepas ketiga-tiga negara itu menyertai NATO dan EU pada 2004.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.