‘Espionaj Cina yang ‘Insidious’ Mencapai Skala ‘Epic’, Ketua Keselamatan British, FBI Amar’

Ketua perisikan Britain ini minggu ini menekankan skala “epik” pengintipan Cina di sektor swasta – termasuk puluhan ribu pendekatan daripada ejen Cina untuk merekrut.

“Minggu demi minggu, pasukan kami mengesan jumlah besar aktiviti tersembunyi oleh Cina terutamanya, tetapi juga Rusia dan Iran,” Ken McCallum, Pengarah MI-5 berkata menjelang persidangan Lima Mata – kali pertama lima ketua agensi perisikan di UK, AS, Australia, New Zealand dan Kanada muncul bersama-sama secara awam.

“Aktiviti tidak bertujuan hanya untuk rahsia kerajaan atau tentera, ” kata McCallum mengikut The Guardian. “Bahkan tidak hanya bertujuan untuk infrastruktur kritikal kami tetapi semakin [kepada] syarikat permulaan yang menjanjikan – syarikat yang dicipta daripada universiti kami, penyelidikan akademik itu sendiri, dan orang yang boleh difahami mungkin tidak fikir keselamatan negara adalah tentang mereka.”

Pengarah FBI Christopher Wray mendakwa bahawa Cina telah membuat “pengintipan ekonomi dan mencuri kerja dan idea orang lain sebagai komponen utama strategi negara” dan meletakkan strategi itu berlaku “pada kos inovator di kesemua lima negara kami.”

“Ancaman itu hanya menjadi lebih berbahaya dan lebih tersembunyi dalam tahun-tahun kebelakangan ini,” kata Wray, dengan merujuk lebih 2,000 siasatan terbuka FBI yang berkaitan dengan Cina dan menegaskan bahawa biro itu pada satu masa membuka siasatan baru berkaitan setiap 12 jam.

McCallum menyatakan angka lebih 20,000 orang di UK yang ejen Cina mendekati melalui laman seperti LinkedIn untuk cuba merekrut atau memperoleh maklumat sensitif daripada pekerja di seluruh Britain dalam sektor teknologi.

Dia juga merujuk kepada 20 kes syarikat Cina cuba memperoleh akses kepada pembangunan “sensitif” teknologi di syarikat dan universiti British melalui pelaburan atau cara lain, biasanya menyembunyikan penglibatan melalui “pelaburan samar, struktur syarikat yang imaginatif,” mengikut BBC.

Satu pengambilalihan sedemikian memberi tumpuan kepada syarikat berkaitan rantai bekalan tentera British serta rantai bekalan untuk beberapa “syarikat komersial besar Barat.”

“Teknologi-teknologi ini berada pada momen sejarah di mana mereka mula mengubah dunia kami dengan beberapa cara yang cukup asas,” kata McCallum kepada BBC. “Dan kami tahu bahawa negara-negara otoritarian terfokus kepada peluang-peluang yang teknologi-teknologi ini mungkin persembahkan untuk mereka.”

Satu lagi syarikat Cina mungkin telah memperoleh data penyelidikan daripada universiti terkemuka Britain, dan McCallum melaporkan beberapa usaha untuk mengelak kawalan peraturan di dua institusi lain bagi mempengaruhi penyelidikan.

“Apabila kita terus maju, anda boleh mengharapkan untuk melihat polis kami, Perkhidmatan Penuntutan Jenayah dan mahkamah akan lebih kerap menarik kesamaan kepada kerja ancaman negara dengan cara yang sepenuhnya biasa dalam kerja penentangan keganasan kami,” katanya.