Eropah melancarkan pejabat AI untuk berkhidmat sebagai ‘titik rujukan global’ bagi keselamatan, dasar dan pembangunan

(SeaPRwire) –   Suruhanjaya Eropah minggu ini membuka pejabat AI barunya, yang akan membantu menetapkan dasar untuk blok sambil juga berfungsi sebagai “titik rujukan global”, menurut pegawai.

“Pejabat AI Eropah akan menyokong pembangunan dan penggunaan AI yang boleh dipercayai, sambil melindungi terhadap risiko AI,” Suruhanjaya menulis dalam kenyataan yang diterbitkan di laman webnya. “Pejabat AI telah ditubuhkan dalam Suruhanjaya Eropah sebagai pusat kepakaran AI dan membentuk asas untuk satu sistem tadbir urus AI tunggal Eropah.”

“Pejabat AI juga menggalakkan inovasi inklusif, untuk menuai manfaat sosial dan ekonomi,” jawatankuasa itu berkata. “Ia akan memastikan pendekatan Eropah yang strategik, konsisten dan berkesan terhadap AI di peringkat antarabangsa, menjadi titik rujukan global.”

Suruhanjaya menyajikan pakej strategi AI pada April 2021, bertujuan untuk mengubah Kesatuan Eropah (EU) menjadi “pusat kelas dunia untuk AI dan memastikan bahawa AI adalah berpusat manusia dan boleh dipercayai.”

Pejabat baru ini akan bekerja terutamanya untuk menyelaraskan dasar antara negara-negara ahlinya dan menyokong badan tadbir urus mereka sendiri – titik kunci perjanjian Bletchley Park yang ditandatangani tahun lalu semasa .

Deklarasi Bletchley Park, yang ditandatangani oleh 28 negara termasuk Amerika Syarikat, China dan United Kingdom, memberi tumpuan kepada dua titik utama: Mengenal pasti risiko keselamatan AI dan “membina dasar berdasarkan risiko masing-masing di kalangan negara-negara kami untuk memastikan keselamatan memandangkan risiko-risiko tersebut.”

Keselamatan dalam pembangunan dan penggunaan AI kekal isu pusat perbahasan dan dasar sejak orang awam mula tertarik dengan potensi teknologi itu untuk mengubah

Untuk mendapat kawalan pembangunan itu membawa Suruhanjaya Eropah melancarkan pakej inovasi AI, termasuk inisiatif GenAI4EU, yang akan untuk memastikan sebarang projek AI baru “menghormati nilai-nilai dan peraturan EU.”

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dalam ucapan Keadaan Kesatuan mengumumkan inisiatif baru untuk membuat superkomputer Eropah boleh digunakan oleh syarikat permulaan AI inovatif Eropah dan melancarkan pertandingan untuk menyediakan wang hadiah €250,000 (kira-kira $273,500) kepada syarikat yang membangunkan model AI baru di bawah lesen sumber terbuka untuk penggunaan bukan komersial atau mesti menerbitkan hasil penyelidikan.

Berkompetisi untuk memimpin jalan dalam AI bukan sahaja bermakna kekal di hujung teknologi pembangunan. Dasar keselamatan AI terbukti bidang kompetitif bagi negara-negara yang berusaha untuk menubuhkan diri sebagai pimpinan industri.

Amerika Syarikat di bawah Institut Piawaian Kebangsaan berikutan summit keselamatan, bertujuan untuk “memudahkan pembangunan piawaian bagi keselamatan, keselamatan dan pengujian model AI,” antara tugas lain.

Eropah mengikuti langkah dan menerbitkan Akta AI EU, yang Suruhanjaya mempromosikan sebagai undang-undang komprehensif pertama di dunia tentang AI. Parlimen Eropah mengisytiharkan bahawa AI yang dibangunkan dalam negara-negara ahli harus kekal “selamat, telus, boleh dikesan, tidak diskriminasi dan ramah alam sekitar.”

“Sistem AI harus diawasi oleh manusia, bukan oleh automatik, untuk mencegah hasil buruk,” kata Parlimen.

Pejabat AI akan bekerja dengan “pelbagai institusi, pakar dan pemangku kepentingan” untuk menyelesaikan tugasnya, termasuk panel bebas pakar saintifik untuk memastikan “hubungan kuat dengan komuniti saintifik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.