Erdogan mengkritik Majlis Keselamatan PBB sebagai ‘Majlis Perlindungan Israel’

(SeaPRwire) –   Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada Sabtu mengkritik Majlis Keselamatan PBB sebagai ‘Majlis Perlindungan Israel’ selepas Amerika Syarikat menggunakan hak veto terhadap resolusi meminta gencatan senjata segera di Gaza.

Erdogan, yang tidak mengiktiraf Hamas sebagai pertubuhan pengganas, menggambarkan kepimpinan PBB sebagai “majlis perlindungan Israel”, berikutan undian Jumaat di mana Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara ahli yang menentang langkah itu. Erdogan juga menuduh Barat “kejam” dan Islamofobia untuk peperangan di Gaza.

Undian di majlis 15 ahli itu ialah 13-1, dengan United Kingdom menahan diri. Amerika Syarikat adalah salah satu daripada lima ahli tetap yang mempunyai hak veto, dan penolakannya membatalkan langkah itu.

“Sejak 7 Oktober, majlis keselamatan telah menjadi majlis perlindungan dan pertahanan Israel,” kata Erdogan mengikut AFP.

Pengganas Hamas melancarkan serangan kejam terhadap Israel pada 7 Oktober yang membunuh kira-kira 1,200 orang dan memicu serangan semasa Israel terhadap Hamas, yang dakwaan mereka telah

“Adakah ini adil?” soal Erdogan selepas undian, tambahnya, “Dunia lebih besar daripada lima,” merujuk kepada lima negara yang memegang kuasa veto di Majlis Keselamatan PBB.

“Dunia lain mungkin, tetapi tanpa Amerika,”

“Amerika Syarikat berdiri bersama Israel dengan wang dan peralatan tentera mereka. Hey, Amerika! Berapa banyak anda akan bayar untuk itu?” tambahnya.

“Setiap hari, Pengisytiharan Hak Asasi Manusia dilanggar di Gaza,” katanya mengikut AFP.

Erdogan sangat kritikal terhadap peranan Israel dalam konflik itu. Dia mengutuk negara itu di dewan yang penuh di Istanbul hari sebelum ulang tahun ke-75 Pengisytiharan Hak Asasi Manusia Universal mengikut Associated Press.

“Israel telah melakukan kekejaman dan pembunuhan beramai-ramai yang akan mengaibkan seluruh kemanusiaan,” kata Erdogan.

Erdogan juga menyerang Barat untuk peranan mereka dalam peperangan.

“Kami telah melihat contoh kekejaman Barat dalam semua peristiwa malang yang mereka sokong atau lakukan.”

“Menurut pemahaman mereka, bukan Barat tidak berhak menikmati hak asasi manusia universal . . . mereka mengabaikan serangan Islamofobia, dan mereka menunjukkan persepsi dan mentaliti terpesong Barat,” katanya.

Komentar itu datang selepas Erdogan mendakwa awal minggu ini bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu akan “membayar harga” selepas peperangan Israel menentang Hamas berakhir.

Dia juga membandingkan Netanyahu dengan diktator genosida masa lalu.

The Associated Press, bersama-sama Chris Pandolfo dan Anders Hagstrom, menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.