Erdogan bersedih kerana kehilangan Empayar Uthmaniyyah dalam perhimpunan pro-Palestin

Semasa perhimpunan besar-besaran di Istanbul bagi menyokong Palestin pada hujung minggu, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan meratapi kehilangan Empayar Uthmaniyyah, berjanji negaranya tidak akan “membenarkan Gazas baharu lagi muncul,” menurut laporan.

Erdogan membandingkan bandar-bandar di Greece, Macedonia, Syria, Iraq dan Gaza dengan bandar-bandar di Turki, mengatakan mereka “merupakan sebahagian daripada wilayah tanah air yang tidak boleh dipisahkan,” menurut Abdullah Bozkurt, seorang wartawan dan pengarah Jaringan Penyelidikan dan Pemantauan Nordik.

“Satu abad dahulu, bagi bangsa dan negara ini, Gaza adalah apa yang Adana adalah,” Erdogan dilaporkan berkata.

“Mereka memisahkan kami daripada semua tanah ini yang sama pentingnya bagi kami seperti darah kami, hidup kami, dan cinta kami,” beliau meneruskan.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Di perhimpunan hebat ini di mana kami telah bersatu bagi menyokong saudara-saudara Palestin kami di Gaza, kita mesti bertekad untuk tidak membenarkan Gazas baharu muncul lagi,” tambah Erdogan mengikut terjemahan ucapannya oleh Bozkurt di X.

Digital telah menghubungi Kedutaan Turki di Washington, D.C. untuk komen.

Erdogan juga berkata pada Sabtu bahawa Turki merancang untuk secara rasmi menuduh Israel melakukan jenayah perang di Jalur Gaza.

NEGARA BERSEKUTU NATO TURKI MEMUJI HAMAS SEBAGAI ‘PEJUANG KEBERSIHAN,’ MENYUDUT ISRAEL SEBAGAI ‘PENJENAYAH PERANG’

“Israel, kita akan mengisytiharkan anda sebagai penjenayah perang kepada dunia,” kata Erdogan mengikut Associated Press. “Kita sedang menyediakan, dan kita akan mengisytiharkan Israel kepada dunia sebagai penjenayah perang.”

Berikutan itu, Israel berkata pada Sabtu bahawa ia menarik balik diplomatnya daripada Turki berikutan komen-komen daripada kerajaan Ankara.

“Memandangkan kenyataan serius daripada Turki, saya telah memerintahkan pemulangan wakil-wakil diplomatik di sana untuk menilai semula hubungan antara Israel dan Turki,” tulis Menteri Luar Israel Eli Cohen di X.