‘Epidemik’ mencuri di kedai melanda bandar Eropah utama apabila kedai-kedai menawarkan kakitangan kamera badan

Rangkaian runcit utama di United Kingdom telah menjadi begitu bimbang tentang peningkatan kecurian kedai sehingga mereka telah membekalkan pekerja dengan kamera badan untuk menghalang jenayah.

“Baru-baru ini, kami mengalami peningkatan besar dalam kes kecurian kedai,” kata Benedict Selvaratnam, pemilik Fresh Market di Court di London’s Croydon, kepada Digital. “Di mana dahulu tiga hingga lima insiden dalam seminggu, kini kami mengalami mana-mana tiga hingga 10 sehari. Ia benar-benar di luar kawalan.”

Rangkaian fesyen Primark menyertai rangkaian pasar raya Tesco dan Sainsbury dalam membekalkan pekerja dengan kamera badan dan menambah pengawal keselamatan dan kamera CCTV dan sistem.

Langkah-langkah peningkatan berlaku ketika perniagaan seperti Target, Foot Locker dan Dick’s Sporting Goods semuanya memberi amaran bahawa keuntungan mereka telah terjejas tekanan daripada kehilangan inventori akibat kecurian. Rangkaian gedung serbaneka John Lewis berkata awal bulan ini kecurian kedai telah mencapai tahap “wabak” di Britain.

George Weston, Ketua Pegawai Eksekutif Primark pemilik Associated British Foods, mengumumkan langkah-langkah baru baru-baru ini, menekankan bahawa walaupun polis dan Perkhidmatan Pendakwaan Mahkota “melakukan lebih” untuk menangani “masalah yang semakin buruk,” usaha itu “masih belum cukup.”

Sainsbury mula menjadi tajuk utama untuk langkah-langkah keselamatan tambahan pada Februari 2020 di beberapa lokasi dalam program perintis di tengah-tengah seruan daripada pemilik perniagaan untuk penindasan jenayah, lapor Evening Standard.

Dalam kenyataan kepada Digital, jurucakap Sainsbury berkata “keselamatan rakan sekerja dan pelanggan kami kekal menjadi keutamaan tertinggi kami.”

“Kami ialah peruncit pertama yang memperkenalkan kamera dipakai rakan sekerja pada 2018 untuk melindungi pasukan kami, dan rakan sekerja kini memakai kamera di setiap kedai Sainsbury,” jelas jurucakap itu. “Kami meningkatkan bilangan pegawai keselamatan di kedai kami tahun ini dan menggunakan langkah-langkah untuk menghalang aktiviti jenayah seperti detektif dalaman kami dan pintu keselamatan.

“Mencegah dan mengurangkan jenayah di kedai kami akan menyokong usaha berterusan kami untuk mengekalkan harga rendah untuk pelanggan,” tambah jurucakap itu, dengan menyatakan bahawa syarikat itu merancang untuk melengkapkan pelancaran kamera badan ke rangkaian kedai Argos tahun ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesco Ken Murphy dalam satu ulasan mengenai keputusan awal bulan ini untuk meningkatkan keselamatan di kedai secara ketara menegaskan kedai “tidak boleh terus seperti ini.”

“Selepas kempen panjang oleh peruncit dan [Kesatuan Pekerja Kedai, Pengedaran dan Bersekutu] tahun lalu, kerajaan menjadikan menyerang pekerja kedai sebagai faktor memburuk dalam hukuman, bermaksud pesalah harus mendapat hukuman yang lebih lama,” tulisnya. “Hakim harus menggunakan kuasa ini.

“Tetapi kita perlu pergi lebih jauh, seperti di Scotland, dan menjadikan penyalahgunaan atau keganasan terhadap pekerja runcit sebagai kesalahan itu sendiri,” tambahnya. Dia merujuk kepada Akta Perlindungan Pekerja Scotland 2021, yang menjadikannya kesalahan jenayah untuk menyerang, mengancam atau menyalahgunakan pekerja runcit.

Murphy menyeru kerjasama yang lebih besar antara perniagaan untuk berkongsi maklumat dan bekerja dengan polis, dengan berkata, “Kita hanya akan dapat menghentikan perkara-perkara ini jika kita bekerja bersama-sama.”

Jenayah menurun semasa pandemik tetapi sebahagiannya kembali ke tahap pra-pandemik. Di London, bilangan insiden dilaporkan pencurian, yang ditakrifkan sebagai pengambilan harta secara haram tanpa keganasan atau ugutan, sebahagiannya kembali ke kadar yang sama. Sekitar 22,595 kes dilaporkan pada Ogos 2023.

Selvaratnam menerangkan bahawa kekurangan pihak berkuasa di jalan-jalan pada waktu malam kelihatannya telah memberanikan penjenayah bakal dan membawa kepada “peningkatan besar dalam beberapa bulan kebelakangan ini.”

Dia mendakwa bahawa kekurangan hukuman untuk kesalahan kecil juga telah membantu meningkatkan aktiviti jenayah.

“Mereka sedar bahawa polis tidak akan datang untuk sebarang kecurian di bawah £50 (lebih kurang $65). Jadi, mereka agak selesa mengambil sehingga nilai itu, dengan mengetahui bahawa kemungkinan besar tidak akan ada tindak balas polis. Itulah sebabnya mereka terus melakukannya,” hujah Selvaratnam.

The Daily Telegraph pada Ogos melaporkan Kementerian Keadilan British akan menerbitkan draf kod amalan baharu yang mencadangkan pegawai polis mengeluarkan amaran kepada pesalah kali pertama jenayah “tahap rendah”, yang merangkumi kecurian dan kecurian kedai, dalam usaha untuk membantu meringankan tunggakan kes yang besar dalam mahkamah jenayah.

“Sistem semasa untuk hukuman ini telah menjadi tidak teratur dan telah membawa kepada ketidakselarasan dalam penggunaannya,” kata Menteri Negara untuk Penjara, Parol dan Pengawasan Damian Hinds kepada penerbitan itu, yang mencatat sistem itu akan memerlukan kajian menyeluruh.

“Sistem yang dipermudahkan ini akan memastikan mangsa melihat keadilan dilaksanakan, lebih baik membendung jenayah tahap rendah dan menjamin pesalah paling serius selalu menghadapi sorotan penuh mahkamah,” tambahnya.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.