Ekstremis Nigeria menculik sekurang-kurangnya 200 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak

(SeaPRwire) –   Sekurang-kurangnya 200 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak yang dipaksa berpindah oleh keganasan di timur laut Nigeria, diculik oleh ekstremis Islam semasa mereka mencari kayu api berhampiran sempadan dengan Chad, kata pejabat PBB di Nigeria lewat Rabu.

Mangsa-mangsa itu telah meninggalkan beberapa kem penempatan untuk mencari kayu api di kawasan majlis Gamboru Ngala, negeri Borno apabila mereka diserang dan diculik, kata PBB, dalam serangan terbaru di rantau yang dilanda konflik di mana pergerakan terhad oleh penculikan dan pembunuhan yang kerap.

“Bilangan tepat orang yang diculik masih tidak diketahui tetapi dianggarkan melebihi 200 orang,” koordinator kemanusiaan PBB untuk Nigeria Mohamed Fall berkata dalam kenyataan mengenai serangan itu, yang berlaku beberapa hari lalu tetapi butirannya baru diketahui sekarang kerana akses maklumat yang terhad di kawasan itu.

“Manakala bilangan wanita tua dan kanak-kanak bawah 10 tahun dilaporkan telah dibebaskan, skor lagi masih tidak diketahui keadaannya, mengikut rakan-rakan perlindungan,” tambah Fall.

Penduduk tempatan menyalahkan serangan itu ke atas pemberontak ekstrimis Islam yang melancarkan pemberontakan di Borno pada 2009 dengan matlamat untuk menubuhkan tafsiran radikal mereka tentang Islam di rantau itu. Sekurang-kurangnya 35,000 orang telah terbunuh dan lebih 2 juta dipaksa berpindah kerana keganasan oleh kumpulan militan Boko Haram dan faksi yang berpecah disokong oleh Kumpulan Negara Islam.

Ramai daripada mereka yang melarikan diri daripada keganasan itu berada di kem penempatan seperti yang di Gamboru Ngala di mana keselamatan hanya terhad kepada kawasan berhampiran kem, meninggalkan mereka sama ada mati kelaparan di kem – di tengah bekalan bantuan yang merosot – atau mengambil risiko keselamatan mereka dalam mencari makanan.

Serangan terkini ini adalah “peringatan keras” bahawa wanita dan gadis-gadis adalah yang paling terkesan oleh konflik itu, kata Fall sambil meminta pembebasan segera mangsa-mangsa itu. “Tindakan keganasan ini terhadap warganegara yang sudah terluka hati menghina kemanusiaan kita bersama,” katanya.

Tentera Nigeria yang berjuang menentang pemberontak itu keletihan kerana juga berjuang menentang puluhan kumpulan bersenjata yang menyerang komuniti-komuniti jauh di bahagian utara rantau itu. Krisis-krisis itu telah menambah tekanan ke atas Presiden Nigeria Bola Tinubu, yang dipilih tahun lalu selepas berjanji untuk mengakhiri keganasan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.