Eksklusif: Zelenskyy beritahu Bret Baier pembiayaan Ukraine adalah tentang ‘moral’, bukan ekonomi

(SeaPRwire) –   Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy dalam temu bicara eksklusif dengan ketua penyiar politik Bret Baier di “Special Report” menekankan bahawa isu pembiayaan Ukraine bukanlah soal kewangan tetapi “moral” sambil mendesak Amerika Syarikat untuk terus menyokong rakyatnya.

“Apa yang saya katakan kepada Tuan Speaker [Ahli Parlimen Mike Johnson]… keputusan pada bulan Disember, tentang sokongan — keputusan pada bulan Januari, keputusan pada bulan Februari — perbezaan besar, ia bukan tentang pembiayaan, ia tentang moral,” kata Zelenskyy semasa temu bicara eksklusif di Special Report dengan Bret Baier di saluran Fox News.

“Saya tahu bahawa anda mempunyai tanggungjawab sendiri, dan saya pasti besar, tetapi saya fikir Amerika Syarikat adalah negara hebat yang dapat menangani masalah-masalah yang rumit — bagaimana mencapai kejayaan, bagaimana menghentikan peperangan di seluruh dunia,” kata Zelenskyy.

Rusia bertujuan untuk menjajah hanya beberapa minggu, tetapi rintangan Ukraine yang mengejutkan dan berkesan menyeret konflik itu sehingga hampir tiga tahun.

Kejayaan Ukraine pada tahun kedua, bagaimanapun, tidak memberikan keputusan yang dijanjikan oleh Zelenskyy, yang telah mencetuskan persoalan daripada Kongres mengenai jumlah bantuan dan jangka masa bagaimana lama Amerika Syarikat boleh atau patut memberikan bantuan berterusan kepada Ukraine.

Zelenskyy melawat Amerika Syarikat minggu ini untuk membuat rayuan yang berapi-api. Ahli Parlimen Republikan menekankan pemberian bantuan kepada Ukraine perlu dikaitkan dengan perbelanjaan dan langkah-langkah lain, seperti mewujudkan perubahan ketat di sempadan selatan — semuanya yang mencetuskan protes kuat daripada Demokrat.

Presiden Biden memotong perbincangan itu pendek dan mengumumkan peruntukan $4.5 bilion untuk Pertahanan bagi Ukraine selepas bertemu dengan Zelenskyy pada Selasa. Jumlah itu hanya sebahagian daripada $110 bilion yang diminta Biden untuk menyokong Ukraine dan Israel serta menangani keperluan keselamatan negara yang lain.

Berikutan pakej terbaru ini, sokongan Amerika Syarikat untuk Ukraine telah meninggalkan Jabatan Pertahanan dengan sekitar $4.4 bilion dalam stok senjata yang boleh digunakan untuk memberikan bantuan tidak hanya kepada Ukraine tetapi juga kepada Israel dan sekutu lain yang mungkin memerlukannya.

Zelenskyy merasakan positif tentang pertemuannya dengan Biden dan Speaker Johnson, tetapi beliau masih peka terhadap kebimbangan bahawa Amerika Syarikat mempunyai tentang pembiayaan berterusan. Beliau tidak mengelak daripada isu ini, sebaliknya menjelaskan dengan jelas bahawa beliau percaya menyokong Ukraine bererti menyokong garis pertahanan terakhir terhadap Presiden Rusia Vladimir Putin dan ambisinya.

“Saya fikir itu sangat penting untuk tidak membazir masa, dan sangat penting untuk menyokong Ukraine,” jelas Zelenskyy kepada Baier. “Kami menunjukkan keberanian yang benar-benar: Itu benar-benar merupakan [satu] operasi yang sangat sukar, dan kami kini telah mencipta laluan bijian.”

“Rusia tidak mempunyai pengaruh… pada laluan bijian ini, dan kami telah memusnahkan [kebanyakan] armada Rusia yang terletak di perairan kami dan berhampiran Crimea sementara kami kuasai,” tambahnya. “Itu sangat baik. Saya fikir itu [satu] hasil yang besar.”

Zelenskyy juga memperbesarkan kejayaan tentera Ukraine menentang kumpulan upahan Wagner yang terkenal, mendakwa telah memusnahkan lebih 20,000 askar mereka. Beliau menyatakan kehadiran antarabangsa Wagner sebelum pencerobohan, dengan menekankan bahawa walaupun jangkauan global mereka, mereka tidak pernah menubuhkan asas yang kukuh di Ukraine.

“Saya fikir ia begitu sukar bagi kami untuk berbuat demikian, tetapi saya fikir, perkara paling penting untuk difahami… Rusia tidak menakluki mana-mana kampung Ukraine semasa tahun ini,” beliau menekankan.

Zelenskyy menolak kritikan yang mendakwa beliau cuba mengkonsolidasikan kuasa semasa pencerobohan, sebaliknya menjelaskan bahawa apabila beliau bercakap dengan pemimpin dan askar di barisan hadapan, semua orang berkisar tentang usaha perang dan “musuh tunggal” mereka Putin.

“Kami hanya mempunyai satu musuh: Iaitu Putin, dan itu sahaja,” katanya. “Kami benar-benar mempertahankan demokrasi, dan kami benar-benar mempertahankan kebebasan.”

Bradford Betz daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.