Eksklusif: Operasi perisikan Qatar didakwa menargetkan ahli politik GOP yang menentang Ikhwanul Muslimin

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Negara Teluk kaya minyak Qatar menggaji bekas ejen CIA untuk menjejaskan Sen. Ted Cruz, R-Tex., dan ahli politik lain yang menentang Hamas dan pertubuhan induknya, Ikhwanul Muslimin, mengikut dokumen yang diperoleh oleh Digital.

Dokumen itu mendedahkan bahawa kempen pengintipan didakwa dibiayai oleh negara Qatar itu menyasarkan Cruz, R-Texas, kerana beliau cuba menetapkan Ikhwanul Muslimin sebagai Pertubuhan Pengganas Asing.

Dokumen sulit bertajuk “Project ENDGAME” dan dirangka oleh syarikat Amerika Syarikat Global Risk Advisors (GRA), yang diasaskan oleh bekas pekerja CIA itu, Kevin Chalker, menyatakan, “Amaran Tinggi: Serangan ke atas Hamas adalah serangan ke atas Qatar. Serangan ke atas Ikhwanul Muslimin adalah serangan ke atas Qatar.”

Rancangan tindakan Qatar yang dibiayai pada Mac 2017 untuk menenggelamkan undang-undang dan dasar anti-Hamas dan anti-Ikhwanul Muslimin menyatakan bahawa “Sen. Ted Cruz telah memperkenalkan semula rang undang-undangnya untuk menetapkan Ikhwanul Muslimin sebagai kumpulan pengganas. Kecuali anda bertindak segera, musuh-musuh anda akan melibatkan Qatar dalam pertempuran ini.”

Pada bulan sebelum Qatar dilaporkan memulakan serangan terhadap lawan-lawan Ikhwanul Muslimin dan Hamas, Digital melaporkan mengenai undang-undang Cruz untuk menetapkan Ikhwanul Muslimin sebagai Pertubuhan Pengganas Asing.

Sejak serangan pada 7 Oktober di selatan Israel, termasuk lebih 30 warga Amerika, Qatar telah menjadi sasaran senator AS dan beberapa pegawai AS di Doha dan didakwa membiayai serangan itu.

Cruz memberitahu Digital: “Kerajaan Qatar menghabiskan berbilion-bilion dolar yang tidak terhitung untuk mempromosikan dan bahkan membiayai Ikhwanul Muslimin, Hamas dan kumpulan pengganas lain. Mereka telah membeli atau menakut-nakutkan bahagian besar Washington, D.C., ke dalam kesunyian. Ia sama sekali tidak mengejutkan bahawa mereka akan menganggap beberapa penentang keras Ikhwanul Muslimin yang tinggal dalam Kongres sebagai musuh Qatar. Sudah tiba masanya bagi AS menilai semula hubungan AS-Qatar.”

Hamas telah mengisytiharkan dirinya sebagai “salah satu sayap Ikhwanul Muslimin di Palestin.” Rakan-rakan Amerika seperti Mesir, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu telah melarang atau menetapkan Ikhwanul Muslimin sebagai pertubuhan pengganas.

“Project ENDGAME” mencadangkan bahawa “Musuh-musuh Qatar Perlu Dikenalpasti” dan, “Di AS, musuh anda beroperasi dalam bayang-bayang. Anda tidak dapat menghentikan musuh yang tidak dapat anda kenalpasti.”

Kewujudan “Project ENDGAME” yang didakwa ditaja oleh Qatar itu pertama kali dilaporkan dalam laporan “FBI menyiasat pegawai bekas CIA mengintip untuk tuan rumah Piala Dunia Qatar,” pada 2022.

Ahli Dewan Rep. menyokong rang undang-undang untuk mengenakan sanksi ke atas Ikhwanul Muslimin pada 2017. Global Risk Advisors menetapkan Diaz-Balart sebagai salah satu musuh negara Teluk, mengikut Ahli Kongres dan AP.

Diaz-Balart memberitahu Digital, “Pendedahan bahawa kerajaan Qatar tidak hanya menyasarkan pejabat saya tetapi dua senator AS bukanlah mengejutkan dan hanya mengesahkan kebimbangan saya yang lama terhadap kerajaan Qatar. Ini bukan kali pertama rejim menyasarkan pejabat saya menggunakan taktik rahsia dan ia tidak akan menghalang tekad saya untuk menetapkan Ikhwanul Muslimin sebagai pertubuhan pengganas.”

Bekas pekerja GRA yang memperoleh dokumen “Project ENDGAME” daripada pejabat syarikat di Doha memberitahu Digital bahawa keluarga Al Thani Qatar, melalui GRA, bertujuan untuk juga menjejaskan Sen. Tom Cotton, R-Arkansas.

Pandangan Cotton bahawa pemimpin Mesir yang sekular, Presiden Abdel Fattah el-Sissi, adalah sekutu Amerika Syarikat yang lebih boleh dipercayai daripada rejim terdahulu di bawah Presiden Mohamed Morsi yang telah meninggal dunia mungkin memainkan peranan dalam menyenaraikan senator itu dalam senarai sasaran ideologi Qatar.

Apabila ditanya mengenai operasi pengintipan ofensif GRA terhadap Cotton, jurucakap senator itu memberitahu Digital bahawa “Senator Cotton tidak akan memberikan komen mengenai perkara ini pada masa ini.”

Ahli Dewan Rep. Jack Bergman, R-Mich., yang mempunyai kepakaran yang luas mengenai politik kuasa Qatar, memberitahu Digital, “Sebagai veteran, saya akan terus menggunakan pejabat saya untuk memegang Qatar bertanggungjawab. Qatar perlu didedahkan dan kempen pengakuan mereka selama bertahun-tahun untuk menyekat pengkritik bukan sahaja Qatar tetapi juga pengkritik Ikhwanul Muslimin dan Hamas tidak boleh dibiarkan tanpa sekatan.”

Bergman, bekas leftenan jeneral Tentera Laut Amerika Syarikat yang telah bersara, menambah, “Jika Qatar bersedia menggunakan keupayaan pengintipan negara mereka untuk melindungi kumpulan pengganas dengan menyasarkan dan bekas pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan, Ed Royce, maka bagaimana kita boleh yakin dengan keselamatan anggota kami dan rahsia kami di markas CENTCOM hadapan di Doha?”

Pangkalan Tentera Udara Al Udeid – pangkalan tentera Amerika Syarikat terbesar di Timur Tengah – terletak kira-kira 30 minit dari Doha.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Dewan, Royce, R-Calif., tidak menjawab mesej WhatsApp dan panggilan telefon Digital.

Apabila ditanya mengenai operasi pengintipan didakwa ditaja oleh negara Qatar terhadap politikus dan warga Amerika, jurucakap Kementerian Luar Negeri memberitahu Digital, “Kami merujuk anda kepada FBI mengenai sebarang siasatan yang mungkin.”

FBI memberitahu Digital, “FBI tidak berkomentar. Kami tidak boleh mengesahkan atau menafikan menjalankan penyiasatan khusus.”

Kevin Carroll, peguam mewakili Kevin Chalker, menulis kepada Digital, “Apa yang saya ketahui dan boleh bercakap mengenainya adalah TIADA pertuduhan yang sedang menggantung terhadap Tuan Chalker atau mana-mana pekerja GRA.”

Beliau terus berkata, “Sebaliknya, Tuan Chalker dan GRA telah dikenakan saman sivil yang difailkan di mahkamah persekutuan di California dan Washington, D.C., sejak 2018. Kes di California telah ditolak. Plaintif telah membuang beberapa tuntutan dan defendan asal dalam saman ketiga di kes New York.”

“Tuan Chalker mempunyai rekod panjang perkhidmatan kepada Amerika Syarikat dan sebarang dakwaan salah laku – malah dakwaan fitnah jenayah – terhadapnya atau GRA adalah palsu,” kata Carroll.

Digital mengkaji satu e-mel April 2023 yang ditulis oleh Chalker, di mana beliau menyatakan bahawa FBI tiba-tiba muncul di kediaman bekas pekerja GRA. Beliau menasihati pekerjanya untuk menyatakan mereka diwakili oleh guaman dan menjamin pekerjanya bahawa GRA akan membayar yuran guaman.

Chalker juga mengejek FBI, dengan menyatakan: “Saya tiada hormat terhadap FBI. Mereka adalah kumpulan Keystone Cops yang dilatih dengan lemah, dididik dengan tidak mencukupi…”

Carroll mencadangkan bahawa Digital tidak perlu melaporkan mengenai Chalker dan GRA. Dalam siri e-mel, beliau menulis, “Saya cenderung menjauhkan diri daripada cerita ini” dan “Saya tidak akan melancarkan cerita mengenai Chalker dan GRA. Boleh jelaskan melalui telefon.”

Apabila dihubungi melalui telefon, Caroll enggan berbual untuk rekod mengenai sebab kenapa beliau menentang penerbitan dakwaan baru terhadap Chalker dan GRA.

Chalker enggan ditemubual oleh Fox New Digital. Soalan akhbar dihantar kepada syarikat barunya, Qrypt – sebuah syarikat teknologi yang mendakwa telah “membina satu-satunya penyelesaian kriptografi mampu menyekat data selamanya.”

Digital mengkaji surat niat bertandatangan April 2017 antara rejim Qatar dan GRA. Menurut surat itu, GRW akan memberikan keluarga Al-Thani dengan “pelacakan dan pemantauan yang dipertingkatkan, pengumpulan maklumat, kecerdasan ramalan, operasi maklumat.” AP juga mengesahkan surat niat itu dalam laporannya pada 2022.

AP membuat nota bahawa GRW akan memberikan negara Qatar dengan “perkhidmatan pengintipan lain selama $60 juta dalam tempoh tiga tahun. Rekod lain menunjukkan syarikat berdaftar di Gibraltar yang dimiliki oleh Chalker mula menerima bayaran tujuh dan lapan angka daripada Qatar tidak lama selepas itu.” Digital mengkaji rekod kewangan syarikat Gibraltar yang dilaporkan dimiliki oleh Chalker dan dirujuk dalam laporan AP.

Chalker dan GRA dalam “Project ENDGAME” juga menumpukan perhatian kepada organisasi Amerika Syarikat Counter Extremism Project (CEP) dalam usaha untuk “Menangani Serangan” terhadap Qatar.

Mantan Duta Amerika Syarikat Mark Wallace, CEO Counter Extremist Project, memberitahu Digital bahawa selepas operasi Qatar itu “mengakses akaun yang mengandungi surat-menyurat dengan kepimpinan CEP, mereka terlibat dalam kempen PR untuk memusnahkan kami dan membayar orang Amerika untuk menuruti arahan mereka. Semuanya untuk membersihkan sokongan mereka terhadap Hamas di hadapan kritikan kami. Kami telah mengutuk sokongan mereka terhadap Hamas sejak 2017.”

Pada bulan November, pakar Timur Tengah memberitahu Digital bahawa keputusan Qatar untuk membenarkan pengganas Hamas tinggal di Doha telah menyebabkan kesan negatif terhadap kepentingan Amerika.

Wallace berkata “Penipuan terbesar Al Thanis yang palsu ialah bahawa mereka tidak mengetahui apa wang mereka akan digunakan untuk. Tetapi mereka tahu sejak 2017 dan kempen awam kami yang kuat dan mereka menggunakan kekayaan hidrokarbon mereka untuk membersihkan sokongan mereka yang licik terhadap Hamas dan yang lain. Mereka bertanggungjawab. Mana-mana warga Amerika yang bekerja untuk Qataris untuk membersihkan tingkah laku mereka dan menyekat pengkritik seharusnya menaikkan tangan di depan cermin kerana tangan mereka diliputi darah.”

Wallace mendedahkan satu cubaan didakwa oleh Qatar untuk merasuah seorang Amerika.

Wallace mendakwa bahawa “Hamad bin Jassim Al Thani (HBJ) dan timbalannya Al Thani meminta…”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.