Eksekutif minyak berdiri perbicaraan di Sweden atas keterlibatan didakwa dalam kejahatan perang Sudan

Dua eksekutif syarikat perlombongan dan pengeluaran minyak Sweden pergi ke mahkamah Selasa di Stockholm atas tuduhan bersubahat dalam jenayah perang 20 tahun lalu untuk menjamin operasi syarikat di Sudan.

Pendakwa raya Sweden mendakwa bahawa bekas pengerusi Lundin Oil Ian Lundin dan bekas CEO syarikat itu, Alex Schneiter menyokong kerajaan Sudan bekas diktator Omar al-Bashir, yang digulingkan dalam kebangkitan popular April 2019.

Kedua-dua eksekutif didakwa terlibat dalam kempen tentera kerajaan Sudan untuk membersihkan kawasan di selatan Sudan untuk pengeluaran minyak. Kempen itu “melibatkan tentera Sudan dan militia bersekutu rejim secara sistematik menyerang orang awam atau sekurang-kurangnya melakukan serangan sistematik yang melanggar prinsip perbezaan dan kadaran,” kata pendakwa raya.

Lundin memberitahu wartawan di Mahkamah Daerah Stockholm bahawa tuduhan itu “benar-benar palsu.”

“Kami menantikan untuk mempertahankan diri kami di mahkamah,” katanya.

Perbicaraan dijangka berlangsung hingga awal 2026.

Perang saudara 1983-2005 antara utara Muslim dan selatan Kristian memecahbelahkan Sudan. Konflik berasingan di Darfur, wilayah Sudan barat yang berparut perang, bermula pada 2003. Beribu-ribu orang terbunuh dan hampir 200,000 orang dipindahkan.

Sudan Selatan merdeka daripada Sudan pada 2011 untuk menjadi negara termuda di dunia.

Pendakwa raya Sweden berkata kerajaan Sudan melakukan operasi tentera ofensif di ladang minyak Blok 5A dan kawasan berdekatan di selatan Sudan antara Mei 1999 dan Mac 2003 untuk menguasai kawasan untuk penerokaan minyak dan untuk mewujudkan keadaan yang diperlukan untuk pengekstrakan minyak, kata pendakwaan.

Semasa operasi tentera, pelanggaran teruk undang-undang kemanusiaan antarabangsa dilakukan, katanya.

Dalam satu kenyataan, pendakwaan berkata Lundin dan Schneiter “mengambil bahagian” dalam penyimpulan perjanjian yang melibatkan hak untuk mencari dan mengekstrak minyak di kawasan yang lebih besar di selatan Sudan “sebagai pertukaran untuk pembayaran yuran dan bahagian keuntungan pada masa depan.”

Lundin ialah operator konsortium syarikat meneroka Blok 5A, termasuk Petronas Carigali Overseas Malaysia, OMV (Sudan) Exploration GmbH Austria, dan syarikat minyak milik negara Sudan Sudapet Ltd.

Pendakwaan mahu eksekutif-eksekutif itu dihalang daripada menjalankan aktiviti perniagaan selama 10 tahun dan syarikat Sweden itu didenda 3 juta kronor (RM1.4 juta). Mereka juga mahu 1.4 bilion kronor (RM655 juta) dirampas daripada Lundin Oil kerana manfaat ekonomi yang dicapai daripada jenayah yang didakwa.

Di Sweden, hukuman maksimum untuk bersubahat dalam jenayah perang ialah hukuman penjara seumur hidup, yang umumnya bermaksud minimum 20 hingga 25 tahun. Pendakwa raya biasanya meminta hukuman yang mereka mahu untuk sabitan pada akhir perbicaraan.