Egyptian authorities arrest 10 after a pro-Gaza rally calling for severing ties with Israel

(SeaPRwire) –   KAIRO (AP) — pihak berkuasa minggu ini menangkap 10 aktivis yang menyertai protes pro-Palestin di mana mereka menuduh kerajaan menyumbang kepada pengepungan Gaza dan meminta supaya duta Israel dibuang, kata seorang peguam hak asasi manusia.

Kerajaan Mesir telah mengutuk kempen Israel di Gaza dan telah memainkan peranan pusat, bersama-sama dengan AS dan , dalam cuba mengatur gencatan senjata antara Israel dan Hamas. Tetapi ia secara besar-besaran melarang protes awam, dan kritikan terhadap hubungan negara itu dengan Israel sangat sensitif.

Pada hari Rabu, hampir 200 orang berarak di luar bangunan Persatuan Wartawan di Kaherah, melambai bendera Palestin dan menjerit slogan: “Apa malu! Mesir membantu pengepungan!” dan “Tidak kepada Kedutaan Israel! Tidak kepada normalisasi”. Mereka juga menaikkan bendera bertulis “Buka lintasan Rafah” dan “Syuhada kepada perlawanan Palestin.”

Pengkritik kerajaan telah meminta Mesir membatalkan perjanjian 2007 yang memberi hak kepada Israel untuk memeriksa konvoi yang memasuki melalui lintasan sempadan Rafah dengan Mesir. Mereka mengatakan ia telah membenarkan Israel mengekalkan aliran bantuan kemanusiaan kepada 2.3 juta penduduk Palestin di Gaza pada tahap yang sangat rendah.

Kemudian pada hari Rabu, 10 aktivis yang mengambil bahagian dalam protes itu ditangkap di rumah mereka, dan esoknya pendakwaan memerintahkan penahanan mereka selama 15 hari sementara siasatan dilakukan, menurut peguam mereka Nabeh Elganadi.

Mereka didakwa menyebarkan maklumat palsu dan menyertai kumpulan pengganas — biasanya merujuk kepada Ikhwanul Muslimin yang dilarang — tuduhan yang kerap digunakan terhadap pengkritik kerajaan.

Mesir mengisytiharkan Ikhwanul Muslimin sebagai pertubuhan pengganas pada 2013, selepas tentera menyingkirkan Presiden Mohammed Morsi, yang berasal dari Ikhwanul Muslimin, dari kuasa selepas setahun pemerintahan yang membahagi.

Sejak permulaan peperangan Israel-Hamas pada 7 Oktober, pihak berkuasa Mesir telah menangkap puluhan penunjuk perasa pro-Gaza, menurut laporan yang dikeluarkan oleh kumpulan hak asasi manusia Mesir Initiative for Personal Rights.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.