Egypt mulakan penerbangan komersial ke Sudan yang dilanda perang selepas rehat 5 bulan

Mesir pada hari Selasa menyambung semula penerbangan komersial langsung ke Sudan buat kali pertama sejak perang memusnahkan meletus antara saingan jeneral Sudan hampir lima bulan lalu.

Penerbangan MS865, dikendalikan oleh syarikat penerbangan kebangsaan Mesir EgyptAir, berlepas dari Kaherah awal Selasa, dan tiba di bandar timur Port Sudan di Sudan di Laut Merah, dengan 120 penumpang di atas kapal terbang, menurut syarikat penerbangan itu.

Pihak berkuasa Sudan mengalu-alukan kapal terbang Mesir dengan menyembur air ke atasnya dalam “salute air” istiadat apabila mendarat. Sameh Farouq, konsul jeneral Mesir di bandar itu juga hadir.

Penerbangan pulang, membawa 115 penumpang, mendarat di ibu negara Mesir, Kaherah pada Selasa petang, EgyptAir berkata.

Farouq berkata EgyptAir akan mengendalikan pusingan perjalanan mingguan ke Port Sudan, menurut agensi berita negara Mesir MENA.

Mereka adalah penerbangan komersial pertama ke dan dari Sudan sejak negara Afrika itu jatuh ke dalam perang pada pertengahan April. Konflik itu telah mempertemukan tentera Sudan, diketuai oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, menentang Pasukan Sokongan Pantas yang berkuasa, diperintah oleh Mohammed Hamdan Dagalo.

Penyambungan semula penerbangan datang seminggu selepas Burhan bertemu dengan Presiden Abdel Fattah el-Sissi di bandar Mesir el-Alamein di Mediterranean dalam perjalanan luar negara pertamanya sejak pertempuran meletus.

Sudan membuka ruang udara di timur negara pada pertengahan Ogos, menurut pihak berkuasa penerbangan awam negara itu.

Port Sudan, yang dikawal oleh tentera, sebahagian besarnya terselamat daripada pertempuran dan menjadi titik masuk utama Sudan bagi penerbangan kemanusiaan dan penghantaran bantuan.

Konflik telah menjadikan ibu negara Sudan, Khartoum, dan kawasan bandar lain sebagai medan pertempuran. Lebih daripada 4.8 juta orang melarikan diri dari rumah mereka sama ada ke kawasan yang lebih selamat di dalam Sudan atau merentas ke negara-negara jiran. Beribu-ribu orang terbunuh dalam pertempuran.