Ecuador akan mendekriminalisasikan eutanasia selepas keputusan mahkamah penting mengenai pesakit terminal

(SeaPRwire) –   Mahkamah Tinggi Ecuador pada hari Rabu memansuhkan kesalahan eutanasia dan memerintahkan pembuat undang-undang dan pegawai kesihatan untuk menyusun peraturan dan peraturan untuk prosedur tersebut.

Keputusan mahkamah tertinggi Ecuador datang sebagai tindak balas kepada saman dari seorang wanita yang dijangkiti penyakit terminal yang didiagnosis dengan , biasanya dikenali sebagai ASL, yang telah mendakwa bahawa beliau harus dibenarkan untuk mempunyai kematian dengan bermaruah.

Di Amerika Latin, Colombia sebelum ini telah menjadi satu-satunya negara yang memansuhkan kesalahan eutanasia, di mana doktor menggunakan ubat untuk membunuh pesakit terminal. Uruguay dan Chile sedang membincangkan perkara ini. Amalan itu adalah sah di Kanada, Luxembourg, Belanda, New Zealand, Sepanyol dan beberapa negeri di Australia.

Jurisdiksi lain, membenarkan bantuan membunuh diri – di mana pesakit mengambil ubat maut itu sendiri, biasanya dalam minuman yang diresapi oleh doktor.

Saman di Ecuador telah difailkan oleh Paola Roldán pada Ogos 2023. Beliau mendakwa bahawa kematian dengan bermaruah adalah hak “mereka yang menderita dan telah menderita penyakit serius atau tidak dapat diubati.” Beliau berkata mereka harus dibenarkan untuk “secara bebas dan sukarela untuk mengakhiri hidup mereka” untuk menghentikan “kesakitan fizikal atau emosi yang teruk atau penderitaan.”

Roldán, 42, mula mengalami gejala ASL, yang melemahkan otot dan menjejaskan fungsi fizikal, pada tahun 2020.

Di bawah keputusan Rabu, mahkamah memberi masa 12 bulan kepada pembuat undang-undang dan pegawai untuk membangunkan peraturan dan peraturan yang sesuai untuk melaksanakan keputusan tersebut.

Roldán juga telah meminta keizinan dipercepatkan dalam kesnya sendiri, dan peguamnya tidak segera tersedia untuk memberi komen mengenai keputusan itu dan berapa cepat mereka fikir pelanggan mereka boleh mendapat manfaat daripadanya.

“Mahkamah menganggap isu yang dibangkitkan berkaitan dengan hak untuk hidup dengan bermaruah dan pembangunan peribadi bebas. Oleh itu, selepas menjalankan pemeriksaan, ia menyimpulkan bahawa hidup membenarkan pengecualian terhadap ketidaktercabulannya apabila ia cuba melindungi hak-hak lain.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.