Duta Israel ke PBB ditahan selepas meninggalkan Perhimpunan Agung untuk membantah ucapan presiden Iran

Pegawai keselamatan PBB pada hari Selasa menahan Duta Israel ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tidak lama selepas beliau meninggalkan Dewan Perhimpunan Agung untuk membantah ucapan Presiden Iran Ebrahim Raisi.

Tidak jelas mengapa beliau ditahan, walaupun beliau kemudiannya dibebaskan. Digital telah menghubungi PBB untuk komen.

Sebelum melangkah keluar dari Perhimpunan Agung Dewan, Gilad Erdan memegang gambar Mahsa Amini, seorang wanita Iran yang dibunuh dengan kejam tahun lalu oleh polis moral negara yang kononnya kerana tidak memakai tudung dengan betul.

Pembunuhan Amini mencetuskan gelombang protes di seluruh Republik Islam, yang disambut dengan penindasan yang kejam.

Keterangan yang mengiringi gambar Erdan Amini bertulis: “Wanita Iran layak mendapat kebebasan sekarang!”

Kehadiran Raisi di Perhimpunan Agung PBB menarik para penunjuk perasaan di luar dewan.

Erdan, yang meninggalkan Perhimpunan Agung dengan delegasi Israel, berkata PBB telah mencapai “moral baru yang rendah” dengan memberi platform kepada Raisi, yang dicerca sebagai “pembunuh yang keji”.

“Sementara penjagal Tehran sedang berucap di PBB dan dihormati oleh masyarakat antarabangsa, ratusan rakyat Iran sedang berdemonstrasi di luar, berteriak dan menyeru masyarakat antarabangsa untuk sedar dan membantu mereka,” kata Erdan dalam satu kenyataan.

“Adalah satu penghinaan bahawa negara anggota tinggal mendengar seorang pembunuh berat. Tidak sepatutnya seorang pembunuh yang berlumuran darah menerima platform di sini di PBB. Saya meninggalkan ucapan untuk menjelaskan bahawa Negara Israel berdiri di belakang rakyat Iran. Saya menyeru masyarakat antarabangsa untuk menghentikan kegilaan ini dan mencegah pembunuh dan anti-Semit datang dan berucap di sini di PBB.”

Ucapan Raisi di Perhimpunan Agung PBB dipenuhi dengan sindiran terhadap Amerika Syarikat, yang disalahkan atas ketidakstabilan dunia.

“[S]eiring negara merdeka semakin menyelaraskan diri ke arah kerjasama dan pertembungan, kuasa tertentu cuba menghasut konflik di wilayah yang berbeza dengan menggunakan mentaliti Perang Dingin, mereka berusaha untuk membentuk semula blok secara global berkata,” kata Raisi.

“Usaha regressif ini menimbulkan ancaman yang signifikan terhadap keselamatan dan kemakmuran bangsa-bangsa. Republik Islam Iran dengan tegas mengekalkan bahawa pembentukan pemisahan Timur-Barat baru tidak boleh dibenarkan berlaku.”

Bekas Presiden Trump mengenakan sekatan ke atas Raisi atas peranannya dalam melaksanakan pembunuhan 5,000 tahanan politik Iran pada tahun 1988 dan pembantaian 1,500 penunjuk perasaan Iran oleh rejim klerikal pada tahun 2019.

Marta Dhanis dan Benjamin Weinthal menyumbang kepada laporan ini.