Duta Besar Rahm Emanuel mengecam larangan Cina terhadap makanan laut Jepun

Duta Besar Amerika Syarikat ke Jepun Rahm Emanuel menuduh China pada hari Jumat menggunakan “paksaan ekonomi” terhadap Jepun dengan mengharamkan import makanan laut Jepun sebagai tindak balas kepada pembebasan air sisa yang dirawat dari loji nuklear Fukushima yang rosak ke laut, sementara bot China terus menangkap ikan di luar pantai Jepun.

“Paksaan ekonomi adalah alat ekonomi yang paling berterusan dan paling licik dalam kotak alat ekonomi mereka,” kata Emanuel dalam ucapan hari Jumat di Tokyo, menyebut sekatan China ke atas makanan laut Jepun sebagai contoh terbaru.

China adalah pasaran terbesar untuk makanan laut Jepun, dan sekatan itu telah mencederakan industri perikanan Jepun.

“China kini terlibat dalam penangkapan ikan di perairan ekonomi Jepun sementara mereka secara serentak terlibat dalam embargo sepihak ke atas ikan Jepun,” kata Emanuel. Beliau berkata niat China adalah untuk mengasingkan Jepun.

Jepun mula melepaskan air sisa yang dirawat dari loji Fukushima yang rosak ke laut pada 24 Ogos. Air telah terkumpul di loji itu sejak ia dilumpuhkan oleh gempa bumi dan tsunami yang besar pada 2011. China serta-merta mengharamkan import makanan laut Jepun, menuduh Tokyo membuang “air tercemar radiasi” ke laut.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa telah berkata pembebasan itu, jika dilakukan seperti yang dirancang, akan memberi kesan yang boleh diabaikan kepada alam sekitar, kehidupan laut dan kesihatan manusia.

Emanuel memaparkan empat gambar di X, dahulu dipanggil Twitter, pada hari Jumat yang katanya menunjukkan “kapal China menangkap ikan di luar pantai Jepun pada 15 September, selepas sekatan makanan laut China dari perairan yang sama. #Fukushima.”

Emanuel juga memaparkan komen lain mengenai China yang ditafsirkan sebagai kritikan, termasuk satu pada 15 September mengenai Menteri Pertahanan China Li Shangfu, yang tidak kelihatan di khalayak ramai selama berminggu-minggu, berspekulasi beliau mungkin telah dikenakan tahanan rumah.

Pada 8 Ogos, Emanuel memaparkan bahawa barisan Kabinet Presiden China Xi Jinping “menyerupai novel Agatha Christies ‘And Then There Were None,’” dengan mengambil perhatian kehilangan Li, Menteri Luar Qin Gang, dan komander pasukan roket China.

Empat hari kemudian, beliau menuduh China menggunakan AI untuk menyebarkan dakwaan palsu bahawa “senjata cuaca” AS telah menyebabkan kebakaran liar di Maui dan bahawa Tentera Darat AS telah memperkenalkan COVID-19 ke China.

“Saya fikir anda boleh mempunyai hubungan matang, mempunyai dialog, perbualan, tetapi apabila seseorang melakukan kesalahan … saya fikir perkara paling penting yang perlu anda lakukan adalah untuk dapat mempunyai kebenaran dan menyebut salah maklumat sebagai salah maklumat,” katanya pada hari Jumat.