Dunia, PBB isyarat tiada keluar untuk orang awam terperangkap dalam perang Gaza: ‘Politik beracun’

(SeaPRwire) –   JERUSALEM – Selama dua tahun terakhir, sejak , negara-negara di seluruh dunia telah melangkah maju untuk membantu lebih daripada 6.5 juta warga Ukraina melarikan diri dari pertarungan berterusan.

Di Syria, selama 13 tahun perang saudara, lebih daripada 12 juta orang awam terpaksa dipindahkan berjaya meninggalkan negara yang dilanda peperangan itu, menetap semula di rantau ini dan luar negara. , di mana kumpulan Islamis radikal Taliban kembali berkuasa pada 2021, lebih daripada 2.6 juta orang kini tersebar di seluruh dunia.

Bilangan orang yang memerlukan perlindungan kekal atau sekurang-kurangnya sebentar daripada ketidaktentuan berterusan terus meningkat, mengikut data yang diberikan oleh Suruhanjaya Tinggi PBB untuk Pelarian (UNHCR).

Dan sementara negara-negara di seluruh dunia, termasuk Amerika Syarikat, terus menawarkan perlindungan kepada sebahagian daripada mereka, tiada pelarian sedemikian untuk dianggarkan 1.9 juta orang Palestin yang telah dipindahkan dan menderita selepas hampir lima bulan peperangan antara Israel dan kumpulan pengganas militan Hamas.

Cadangan semata-mata untuk memindahkan lelaki, wanita dan kanak-kanak yang putus asa ini, walaupun sementara, hanya beberapa batu di luar sempadan enklaf Palestin telah dikritik dengan ketara dan dengan cepat ditolak.

Pada 7 Oktober, beribu-ribu pengganas Hamas yang disokong Iran menyerbu selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menculik 240 orang, memicu serangan darat dan udara Israel yang kini pegawai Hamas mengakui telah membunuh lebih daripada 29,000 orang Gaza.

Sejak itu, walaupun negara-negara yang bersimpati dengan keadaan Palestin, termasuk negara-negara Arab berjiran, telah enggan menawarkan sebarang bentuk perlindungan kepada orang awam Gaza.

Malah, Mesir, yang bersempadan dengan Jalur Gaza di selatan, telah memperkukuh pagar sempadannya dan mengerahkan tentera tambahan sekiranya orang Palestin yang mencari perlindungan dan bantuan mungkin akan cuba memasuki wilayahnya.

Thomas Corbett Dillon, seorang pengulas politik berpangkalan di UK dan bekas penasihat kepada Perdana Menteri UK Boris Johnson, memberitahu Digital bahawa ketidaksediaan untuk menyediakan perlindungan kepada orang awam Gaza adalah terutamanya kerana gelombang pelarian dan pendatang terdahulu, “terutamanya orang Islam yang gagal berintegrasi ke dalam budaya kami,” katanya.

“Selera Eropah untuk menerima pelarian telah berakhir,” kata Corbett Dillon, menambah bahawa kaji selidik terkini di UK dan seluruh Eropah “secara konsisten menunjukkan majoriti tidak mahu lebih pelarian.”

Corbett Dillon berkata penolakan pelarian Palestin kurang kerana bias anti-Israel dan lebih berdasarkan penolakan keseluruhan untuk membuka pintu kepada imigreasi lanjut, termasuk kedua-dua mereka yang melarikan diri dari peperangan dan mereka yang mencari peluang ekonomi yang lebih baik.

“Eropah sedang berjuang,” katanya. “Mengambil banjir orang yang akan mengambil lebih daripada yang mereka masukkan ke dalam sistem hanya akan memperburuk krisis Eropah.”

Bagi negara-negara Arab, penolakan untuk bahkan membincangkan menawarkan perlindungan adalah lebih peribadi.

“Rekod Palestin di negara-negara Arab tidak pernah menjadi tuan rumah yang berkelakuan, yang telah membuat negara-negara Arab enggan menerima sebarang bilangan mereka dari Gaza,” jelaskan Hussain Abdul-Hussain, seorang penyelidik kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi.

Beliau menyatakan bahawa orang Palestin yang berpindah ke negara-negara Arab pada masa lalu telah mencipta ketegangan dan bahkan memicu konflik, seperti di Jordan, di mana faksi bersenjata Palestin cuba menjatuhkan kerajaan, atau Lubnan, di mana pengganas Palestin menarik Israel ke dalam beberapa peperangan.

Tambahan pula, Abdul-Hussain berkata bahawa untuk kebanyakan pemimpin Arab, ia akan menjadi “toksik politik” untuk mendesak orang Palestin meninggalkan enklaf pantai.

“Tiada pegawai Arab mahu dilihat sebagai yang memanggil orang Palestin untuk menyerahkan wilayah mereka kepada tentera Israel,” katanya. “Menetapkan tanah di atas kehidupan yang baik untuk orang Palestin telah menjadi intipati masalah dan kesengsaraan orang Palestin.”

Abdul-Hussain berkata bahawa walaupun banyak negara dan aktivis menyeru gencatan senjata di Gaza, mereka menahan diri dari menyeru keamanan kekal antara Israel dan orang Palestin kerana mereka mahu “orang Palestin mengatasi Israel.”

“Memindahkan orang awam Gaza dari bahaya melemahkan kedudukan Hamas dan membenarkan kemenangan Israel yang lebih cepat,” katanya. “Masyarakat antarabangsa menangani konflik Israel-Palestin mengikut kerangka teori yang kosong realiti, mencadangkan penyelesaian adalah wilayah, tanpa mengambil kira kepentingan orang Palestin.”

“Model global tidak cekap dan mempertahankan konflik, termasuk membuat status ‘pelarian’ Palestin warisan,” kata Abdul-Hussain, merujuk kepada UNRWA, agensi PBB yang didedikasikan untuk perkhidmatan .

“Berdasarkan kapita, ‘pelarian’ Palestin menerima lebih perhatian dan sumber global berbanding semua mangsa pemindahan lain di planet ini,” katanya. “Kebajikan global ini telah mengubah bantuan kemanusiaan dan agensi menjadi industri di mana banyak mempunyai kepentingan dan mahu lihat mereka terus.”

Abdul-Hussain menunjukkan bahawa PBB, yang bekerja dengan berjaya untuk menetapkan semula pelarian dari semua konflik lain, boleh menubuhkan kem sementara untuk orang Gaza di Sinai, wilayah Mesir yang jarang diduduki.

“PBB kelihatan enggan memaksa keputusan sedemikian ke atas Mesir,” katanya, menyatakan bahawa badan antarabangsa itu juga menahan diri dari menekan Hamas untuk menyerah kalah, satu lagi cara yang boleh “menyelamatkan kematian Gaza dan Israel lanjut. …. Tekanan tunggal PBB memutuskan untuk menggunakan adalah ke atas Israel. Jika ini bukan bias, saya tidak tahu apa yang ada.”

Apabila diminta oleh Digital sama ada UNRWA pernah mempertimbangkan atau membincangkan membantu orang Gaza yang mungkin mahu meninggalkan Jalur, walaupun sementara untuk tempoh peperangan, Juliette Touma, pengarah komunikasi agensi itu, memberi respons dengan tajam.

“Kami tidak mengambil bahagian dalam pemindahan paksa,” katanya.

Israel lama mengatakan pendekatan UNRWA yang luar biasa untuk membantu pelarian Palestin hanya berfungsi untuk mempertahankan konflik yang tidak dapat diselesaikan selama dekad antara kedua-dua pihak. Daripada mencari penyelesaian kekal, agensi itu, yang pada asalnya ditubuhkan untuk menyediakan perlindungan, kebajikan dan perkhidmatan kesihatan kepada kira-kira 750,000 orang Palestin yang dipindahkan apabila Israel dicipta pada 1948, terus menambah pelarian.

Kini, ia bekerja dengan lebih daripada 5.9 juta pelarian Palestin, keturunan kumpulan asal, di Jordan, Lubnan dan Syria, serta di Tebing Barat, Baitulmaqdis Timur dan Jalur Gaza yang dilanda peperangan.

Dengan bukti jelas bahawa individu yang dipekerjakan oleh menentang Israel, pegawai kerajaan Israel telah meningkatkan panggilan mereka untuk membubarkan agensi itu dan mencipta entiti baru untuk membantu pelarian Palestin atau menjadikan mereka di bawah payung UNHCR yang lebih luas.

“Dunia mempunyai kewajiban undang-undang di bawah undang-undang antarabangsa untuk melindungi orang awam Palestin dari pemindahan paksa, kerosakan tidak selektif, hukuman kolektif dan jenayah kekejaman,” kata Jeremy Konyndyk, presiden Refugees International berpangkalan di AS, kepada Digital.

Konyndyk berkata beberapa negara kemungkinan besar tidak akan membantu orang Gaza meninggalkan tanpa jaminan yang boleh dipercayai bahawa mereka akan dapat kembali ke Jalur itu suatu hari nanti.

“Tiada negara di rantau ini mahu dilihat sebagai memudahkan pembersihan etnik, yang akan menjadi persepsi di banyak negara,” kata Konyndyk. “Matlamat menyediakan perlindungan kepada orang yang melarikan diri dari keganasan yang sangat ekstrem tidak seharusnya pemindahan kekal tetapi untuk menyediakan perlindungan sementara sehingga konflik berakhir.

“Terdapat sangat sedikit kepercayaan bahawa kerajaan Israel akan membenarkan orang Palestin yang dipindahkan untuk kembali ke Gaza pada masa akan datang, maka ketidakgembiraan mengambil orang pelarian Palestin dari konflik ini.”

Seorang pegawai kanan kerajaan Israel memberitahu Digital bahawa dakwaan pembersihan etnik oleh Israel di Gaza adalah palsu dan munafik.

“Dalam setiap situasi peperangan dan konflik ada orang yang mahu meninggalkan,” kata pegawai itu, yang bertutur secara tanpa nama kerana sensitiviti situasi itu. “Kami melihatnya di Syria dan di Ukraine, tetapi hanya di Gaza organisasi pelarian enggan memberikan pilihan kepada orang yang mahu bergerak.”

“Orang Palestin adalah satu-satunya orang di dunia di mana pemindahan tidak dipertimbangkan,” kata pegawai itu. “Saya pasti ada banyak di Gaza yang bersedia untuk memulakan kehidupan baru di tempat lain.”

Pegawai itu menunjuk kepada kira-kira 1,000 orang Gaza dengan sanak saudara di Kanada yang baru-baru ini diberi perlindungan selamat di sana dan sudah mula hidup baru.

“Lebih negara boleh menawarkan itu kepada orang di Gaza, tetapi sebaliknya kebanyakan akan kekal di sana, dengan dunia menghalang mereka daripada meninggalkan,” kata pegawai kerajaan itu, yang juga menolak dakwaan pelarian dari Jalur itu akan akhirnya dibenarkan kembali sebaik sahaja peperangan berakhir.

“Mesir adalah yang mengawal sempadan dengan Jalur Gaza, bukan Israel, jadi tiada yang akan menghalang mereka kembali ke rumah bila-bila masa mereka mahu,” kata pegawai itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.