Dua lelaki ditahan tanpa ikat jamin selepas didakwa merancang serangan berinspirasi ISIS terhadap Yahudi di England

(SeaPRwire) –   Dua lelaki ditahan tanpa jaminan selepas didakwa merancang serangan berinspirasi ISIS terhadap orang Yahudi di England

Walid Saadaoui, 36, dan Amar Hussein, 50, didakwa merancang menggunakan senjata automatik untuk membunuh orang Yahudi, polis dan anggota tentera, pendakwa berkata di Mahkamah Westminster Magistrates’ Court.

Mereka menghadapi tuduhan menyediakan antara 13 Disember hingga minggu lalu.

Tuduhan ini datang ketika insiden antisemitisme di UK mencapai rekod tertinggi tahun lalu – dengan lonjakan berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel dan kempen tentera Israel seterusnya di Gaza, mengikut Community Security Trust, kumpulan penyokong Yahudi British yang bekerja untuk menghapuskan antisemitisme.

“Ini adalah salah satu daripada beberapa kes terkini dan berterusan yang menunjukkan mengapa komuniti Yahudi memerlukan langkah-langkah keselamatan yang begitu meluas,” kata Amanda Bomsztyk, pengarah wilayah utara trust.

Seorang lelaki ketiga, Bilel Saadaoui, 35, didakwa membuat persediaan untuk kematian yang dijangka abangnya, defendan bersama Walid Saadaoui.

Dia menafikan tuduhan gagal mendedahkan maklumat mengenai tindakan pengganas.

Peguam bela Angelo Saponiere berkata Bilel Saadaoui adalah seorang bapa keluarga yang tidak mengetahui rancangan yang didakwa.

Tiga orang itu ditahan minggu lalu oleh Polis Greater Manchester. Mereka ditahan tanpa jaminan dan dijadualkan muncul pada 24 Mei untuk perbicaraan di Mahkamah Jenayah Pusat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.