Dua anggota tentera akan hadapi mahkamah tentera atas serangan drone yang membunuh 85 penduduk kampung di Nigeria

(SeaPRwire) –   Dua anggota tentera Nigeria akan menghadapi perbicaraan mahkamah tentera atas pembunuhan 85 penduduk kampung dalam serangan drone tentera pada Disember di negara Afrika Barat itu yang dilanda konflik.

Dua anggota itu akan dikenakan tindakan kehakiman tentera “kerana kelalaian atau pelanggaran” selepas siasatan mendapati warga awam yang dibunuh oleh serangan itu “disalah anggap sebagai pengganas,” kata jurucakap Markas Pertahanan Nigeria Mejar Jeneral Edward Buba dalam kenyataan Khamis tanpa memberikan butiran lanjut.

Tentera Nigeria sering melancarkan serangan udara ketika melawan keganasan dan serangan pemberontak yang telah mengganggu rantau utara Nigeria selama lebih satu dekad, sering meninggalkan korban awam.

Sejak 2017, kira-kira 400 orang awam terbunuh akibat serangan tidak sengaja sebegini oleh tentera, menurut SBM Intelligence yang berpangkalan di Lagos.

Kesilapan Disember berlaku ketika penduduk kampung menyambut hari lahir Nabi Muhammad dalam kampung Tudun Biri di negeri Kaduna.

Pihak berkuasa tentera Nigeria perlu memberikan maklumat lanjut mengenai siasatan, memberi pampasan kepada mangsa, dan meletakkan sistem dan proses untuk mengelak serangan tidak sengaja pada masa hadapan, kata Anietie Ewang, penyelidik Hak Asasi Manusia dari Nigeria.

“Sungguh perlu ada proses yang dipikir secara mendalam untuk memastikan pertanggungjawaban dan keadilan bagi mangsa serangan udara ini,” kata Ewang.

Presiden Nigeria Bola Tinubu berkata kesilapan yang boleh dielakkan itu tidak boleh diterima dan tidak boleh berulang.

Kumpulan hak asasi dan aktivis juga mengutuk serangan itu dan menyeru pemeriksaan lebih ketat terhadap operasi tentera di kawasan konflik.

Satu kebimbangan utama adalah penyebaran drone dalam agensi keselamatan Nigeria sehingga “tiada prinsip panduan bila drone boleh digunakan,” kata pakar keselamatan Abuja Kabir Adamu kepada Agensi Berita Associated Press.

“Tentera akan mengambil langkah berjaga-jaga pada masa hadapan untuk memastikan orang awam selamat,” kata Buba.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.