Drone meneliti reaktor nuklear Fukushima yang rosak buat kali pertama

(SeaPRwire) –   Imej yang diambil oleh drone mini dari dalam reaktor yang teruk rosak di Fukushima menunjukkan peralatan kawalan terbengkalai dan bahan-bahan yang tidak berbentuk tetapi meninggalkan banyak persoalan yang belum terjawab, menekankan cabaran besar untuk membuang loji tersebut.

12 gambar yang dikeluarkan oleh pengendali loji itu adalah yang pertama dari dalam sokongan struktur utama yang dipanggil landasan di dalam bekas pembungkusan reaktor utama yang paling teruk kerosakan di Reaktor No. 1, kawasan terus di bawah teras reaktor. Pegawai lama berharap untuk mencapai kawasan itu untuk memeriksa teras dan bahan nuklear yang cair yang mengalir ke sana apabila sistem pendinginan loji itu rosak akibat gempa bumi dan tsunami pada 2011.

Percubaan terdahulu dengan robot tidak dapat mencapai kawasan itu. Penyiasatan dua hari menggunakan drone mini telah selesai minggu lepas oleh Tokyo Electric Power Company Holdings, atau TEPCO, yang mengeluarkan gambar itu pada Isnin.

Kira-kira 880 tan bahan nuklear cair yang sangat radioaktif masih kekal di dalam tiga reaktor yang rosak. TEPCO cuba untuk mempelajari lebih lanjut mengenai lokasinya dan keadaannya untuk memudahkan pengeluarkannya supaya loji itu boleh dibuang.

Imej berwarna tinggi definisi yang diambil oleh drone menunjukkan objek perang berwarna coklat dengan pelbagai bentuk dan saiz tergantung di pelbagai lokasi di landasan. Bahagian mekanisma pemacu kawalan rod, yang mengawal tindak balas nuklear rantai, dan peralatan lain yang disambungkan ke teras telah terbengkalai.

Pegawai TEPCO berkata mereka tidak dapat memberitahu daripada imej sama ada gumpalan yang tergantung itu adalah bahan nuklear atau peralatan yang cair tanpa mendapatkan data lain seperti aras radiasi. Drone tidak membawa dosimeter untuk mengukur radiasi kerana mereka perlu ringan dan boleh manuver.

Tidak dapat melihat dasar teras reaktor, sebahagiannya kerana kegelapan bekas pembungkusan, pegawai berkata. Maklumat daripada penyiasatan itu boleh membantu siasatan masa hadapan terhadap bahan terbengkalai yang penting untuk membangunkan teknologi dan robot untuk pengeluarkannya, mereka berkata.

Tetapi jumlah besar yang masih tidak diketahui mengenai dalamannya reaktor menunjukkan betapa sukarnya proses itu. Pengkritik menyatakan sasaran 30-40 tahun yang ditetapkan kerajaan dan TEPCO untuk membersihkan loji itu terlalu optimistik.

Proses membuang yang menakutkan itu sudah tertangguh beberapa tahun akibat halangan teknikal dan kekurangan data.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.