Drone bertujuan untuk memeriksa reaktor nuklear yang rosak Fukushima Jepun buat kali pertama

(SeaPRwire) –   Sebuah drone yang cukup kecil untuk muat di tangan terbang ke dalam salah satu reaktor yang rosak di loji nuklear Fukushima Jepun pada hari Rabu, berharap ia dapat memeriksa sebahagian daripada bahan lebur yang masih tinggal di kawasan di mana robot sebelum ini gagal sampai.

Tokyo Electric Power Company Holdings juga memulakan pelepasan bekalan air sisa radioaktif yang dirawat dan dicairkan ke laut pada hari Rabu. Kerajaan dan TEPCO, pengendali loji itu, menyatakan bahawa air itu selamat dan proses itu dipantau oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa, tetapi pelepasan itu menghadapi tentangan kuat daripada kumpulan nelayan dan larangan Cina terhadap makanan laut Jepun.

Gempa bumi bermagnitud 9.0 dan tsunami pada bulan Mac 2011 memusnahkan bekalan kuasa dan sistem pendinginan loji itu, menyebabkan tiga reaktor melebur. TEPCO merancang untuk mengeluarkan jumlah besar bahan lebur radioaktif yang sangat berbahaya yang masih tinggal di dalam setiap reaktor – proses pembersihan yang sukar yang telah ditangguhkan selama bertahun-tahun dan terjebak oleh halangan teknikal dan kekurangan data.

Untuk membantu data, sebuah rombongan empat drone akan terbang satu demi satu ke dalam Reaktor No. 1 yang paling teruk. TEPCO merancang untuk menyiasat kawasan baru pada hari Khamis.

TEPCO telah menghantar beberapa probe – termasuk robot merangkak dan kenderaan bawah air – di dalam setiap reaktor tetapi terhalang oleh serpihan, radiasi tinggi dan ketidakupayaan untuk mengemudi melalui puing-puing, walaupun mereka dapat mengumpul beberapa data. Pada tahun 2015, robot pertama yang masuk terperangkap pada kisi.

Penerbangan drone pada hari Rabu datang selepas berbulan-bulan persiapan yang bermula pada bulan Julai di kemudahan ujian berhampiran.

Drone, setiap satu berat 185 gram, sangat lincah dan bilahnya hampir tidak mengusik debu, menjadikannya model popular untuk pemeriksaan keselamatan kilang. Setiap satu membawa kamera berdefinisi tinggi yang dimuatkan hadapan untuk menghantar video langsung dan imej berkualiti tinggi ke bilik operasi.

Disebabkan hayat bateri, penyiasatan drone di dalam reaktor dibatasi kepada penerbangan 5 minit.

Pegawai TEPCO menyatakan mereka merancang untuk menggunakan data baru untuk membangunkan teknologi untuk probe masa depan serta proses untuk mengeluarkan bahan lebur daripada reaktor. Data itu juga akan digunakan dalam siasatan bagaimana kejadian melebur berlaku pada tahun 2011.

Pada hari Rabu, dua drone memeriksa kawasan di sekeliling sokongan struktur utama di bekas itu, yang dipanggil landasan. Berdasarkan imej yang dihantar, pegawai TEPCO memutuskan untuk menghantar dua yang lain pada hari Khamis.

Landasan itu terus di bawah teras reaktor. Pegawai berharap untuk merakam bahagian bawah teras untuk mencari tahu bagaimana bahan yang terlalu panas mengalir ke sana pada tahun 2011.

Kira-kira 880 tan bahan lebur radioaktif yang sangat berbahaya masih tinggal di dalam tiga reaktor yang rosak. Kritikan menyatakan sasaran pembersihan 30 hingga 40 tahun yang ditetapkan kerajaan dan TEPCO terlalu optimistik. Kerosakan di setiap reaktor berbeza, dan rancangan perlu mengambil kira keadaan mereka.

Matlamat TEPCO adalah untuk mengeluarkan sejumlah kecil serpihan lebur sebagai kes ujian daripada reaktor No. 2 yang paling kurang rosak menjelang akhir Mac dengan menggunakan lengan robotik raksasa. Ia terpaksa menangguhkan kerana kesukaran mengeluarkan deposit yang menghalang masuknya.

Seperti tiga pusingan pelepasan sebelumnya yang bermula pada Ogos, TEPCO merancang untuk melepaskan 7,800 tan metrik air rawatan melalui pertengahan Mac selepas mencairkannya dengan jumlah besar air laut dan mengambil contoh untuk memastikan radiasi jauh di bawah piawaian antarabangsa.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri China Mao Ning pada hari Rabu menuduh Jepun mengancam seluruh dunia dengan “air tercemar nuklear” dan mendesaknya untuk berhenti “perbuatan salah ini.” Mao menggesa Jepun bekerjasama dalam sistem pemantauan bebas dengan negara jiran dan pemangku kepentingan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.