Doktor UK terima tawaran gaji kerajaan, menamatkan mogok terpanjang dalam sejarah Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan

(SeaPRwire) –   Doktor senior telah menerima tawaran gaji dari kerajaan British yang mengakhiri pertikaian selama setahun dengan tindakan mogok tanpa praseden.

British Medical Association dan Hospital Consultants and Specialists Association, yang mewakili doktor senior, yang dikenal sebagai konsultan, mengatakan Jumaat bahawa 83% daripada mereka yang membuang undi menyokong tawaran itu.

Kenaikan gaji akan melihat mereka yang telah menjadi konsultan antara empat hingga tujuh tahun mendapat peningkatan 2.85%. Ia juga menangani beberapa isu gaji jantina dalam NHS milik negara dan meningkatkan pilihan cuti ibu bapa.

Konsultan telah mengadakan beberapa mogok selama setahun yang lalu, yang telah melumpuhkan NHS ketika berusaha menangani batasan kewangan dan kelewatan yang disebabkan oleh wabak coronavirus.

Dr. Vishal Sharma, yang mengetuai jawatankuasa konsultan BMA, berkata perjuangan “belum berakhir” dan masih ada “jalan yang jauh” sebelum gaji kembali ke tahap setara 15 tahun lalu. Penurunan relatif dalam gaji konsultan, katanya, telah menyebabkan pelarian doktor senior ke luar negara.

Doktor muda – mereka pada peringkat awal kerjaya mereka, yang membentuk tulang belakang penjagaan hospital dan klinikal ketika mereka berlatih untuk menjadi pakar dalam bidang tertentu – masih berselisih dengan dan telah berjalan keluar kerja selama beberapa hari, dengan kolega senior mereka ditugaskan untuk menutupi perkhidmatan kecemasan, penjagaan kritikal dan perkhidmatan materniti semasa mogok.

Matthew Taylor, ketua eksekutif NHS Confederation, berkata pemimpin dalam perkhidmatan kesihatan akan “menghela nafas lega” bahawa konsultan telah menyelesaikan tetapi mendesak kerajaan dan doktor muda untuk mencapai persetujuan.

“Potensi untuk mogok doktor muda lanjutan yang lebih besar, yang boleh menyebabkan lebih banyak operasi dan temujanji dibatalkan dan menambah tekanan ke atas perkhidmatan yang sudah tertekan,” katanya.

Angka NHS menunjukkan lebih daripada 1.4 juta temujanji dan operasi telah dibatalkan sepanjang tahun tindakan perindustrian tahun lalu, dengan lebih banyak lagi pesakit menyertai senarai menunggu.

Britain telah mengalami setahun mogok berulang di seluruh negara kerana kakitangan mencari kenaikan gaji untuk mengimbangi kenaikan kos sara hidup. Kesatuan berkata gaji, terutamanya di sektor awam, telah jatuh dalam erti kata sebenar selama dekad lalu, dan inflasi dua digit pada akhir 2022 dan awal 2023, dipacu oleh kenaikan tajam harga makanan dan tenaga, meninggalkan banyak pekerja berjuang untuk membayar bil mereka.

Pada Jumaat, contohnya, kebanyakan England tidak mempunyai perkhidmatan keretapi kerana mogok baru oleh pemandu dalam pertikaian gaji jangka panjang mereka sendiri.

Banyak kumpulan dalam NHS, seperti jururawat dan krew ambulans, telah mencapai persetujuan gaji dengan kerajaan, tetapi kesatuan mewakili doktor muda telah berpegang teguh, dan perbincangan runtuh pada akhir tahun lalu.

Kerajaan Konservatif Britain telah cuba meletakkan salah ke atas banyak masalah di NHS kepada doktor muda, manakala Parti Pembangkang utama Labour, yang jauh di hadapan dalam tinjauan pendapat menjelang pilihan raya umum, menuding jari ke arah Perdana Menteri Rishi Sunak kerana secara peribadi menghalang kemajuan.

Sunak berkata pengakhiran mogok konsultan adalah “berita baik untuk pesakit.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.