Di luar China, panda hanya dijumpai di zoo-zoo ini lima di seluruh dunia

(SeaPRwire) –   Ia masih akan berbulan-bulan sebelum Zoo San Diego, zoo pertama yang menghantar beruang sebegini ke Amerika Syarikat oleh China dalam dekad-dekad.

Untuk masa sekarang, zoo tunggal yang tinggal di Amerika Syarikat dengan mana-mana ialah di Atlanta. Tetapi secara global terdapat banyak tempat untuk memeriksa bundelan hitam-putih yang lembut ini sambil mereka mengunyah buluh, memanjat pokok dan baring di belakang mereka.

Beruang ini berasal dari China, di mana ia dianggap harta kebangsaan.

Berikut adalah beberapa tempat di mana beruang panda boleh dilihat, termasuk mungkin di alam liar di China.

Zoo Atlanta mempunyai empat beruang panda, termasuk kembar pertama lahir di Amerika Syarikat lebih daripada suku abad. Beruang panda biasanya hanya menjaga satu anak apabila kembar lahir di alam liar, yang biasanya menyebabkan hanya satu kembar terselamat.

Ya Lun dan Xi Lun dan ibu bapa mereka, Lun Lun dan Yang Yang, mungkin akan kembali ke China pada akhir 2024 kecuali perjanjian pinjaman dipanjangkan.

Satu-satunya tempat lain di Amerika di mana orang boleh melihat beruang panda ialah di Bandar Raya Mexico di Zoo Chapultepec.

Xin Xin ialah beruang panda terakhir di Amerika Latin dan tidak dipinjam. Ini kerana dia satu-satunya beruang yang tersisa yang diturunkan dari beruang panda gergasi yang China hadiahkan ke negara asing semasa 1970-an dan 1980-an. Beruang panda Mexico yang lahir kedua ini menelusuri silsilahnya ke Pe Pe dan Ying Ying, yang tiba di zoo pada tahun 1975.

Salah satu negara terakhir yang China hantar beruang panda ke ialah Qatar pada tahun 2022, sebelum negara Timur Tengah itu menjadi tuan rumah Piala Dunia.

Pasangan itu tinggal di ruang dalaman yang dilengkapi di negara padang pasir yang direka untuk menyalin keadaan hutan lebat wilayah Sichuan China. Hampir 1,800 paun buluh segar diangkut setiap minggu untuk memberi makan mereka.

Jing Jing, jantan, diberi nama Arab Suhail. Si Hai, betina, diberi nama Arab Thuraya.

Pada tahun 2019, zoo Moscow menyambut pasangan beruang panda pertamanya, seekor jantan bernama Ru Yi dan seekor betina bernama Ding Ding. Presiden China Xi Jinping meminjamkan beruang panda semasa lawatan rasmi untuk “menunjukkan tanda hormat dan kepercayaan.”

Berlin adalah rumah kepada Jiao Qing dan Meng Meng, yang tiba pada tahun 2017. Mereka melahirkan kembar, anak beruang panda pertama lahir di Jerman. Anak beruang itu kemudian kembali ke China.

Beruang panda gergasi terhad kepada enam kawasan gunung di barat daya China di wilayah Sichuan, Gansu dan Shanxi. Sebanyak 34 beruang panda lahir tahun lalu di dua pangkalan di Sichuan, termasuk di Pangkalan Penyelidikan Beruang Panda Gergasi Chengdu, destinasi pelancongan popular di Chengdu, ibu negara wilayah Sichuan.

Lebih daripada 1,800 dianggarkan wujud di alam liar, di mana mereka terancam terutamanya oleh kehilangan habitat. Kira-kira 420 yang lain hidup dalam kurungan di zoo dan simpanan, kebanyakannya di dalam China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.